22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το μοναδικό φαινόμενο στη Χαλκίδα που δεν υπάρχει όμοιο στην Ελλάδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο

Ταξιδεύοντας και εξερευνώντας την Ελλάδα, σίγουρα έχεις παρατηρήσει φαινόμενα και αξιοθέατα που δεν μοιάζουν με άλλα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ένα αξιοθέατα το οποίο βασίζεται σε ένα ξεχωριστό φαινόμενο στην Ελλάδα.

Και αυτό δεν άλλο από τα «Τρελά Νερά» της Χαλκίδας που πρέπει να δεις και να θαυμάσεις έστω μια φορά στη ζωή σου. Το πιο πιθανό είναι να έχεις περάσει από εκεί ή να έχεις ακούσει γι’ αυτό το φαινόμενο στον Πορθμό του Ευρίπου. Αν όχι πρέπει να το βάλεις στο πρόγραμμα το συντομότερο.

Τα περίφημα «τρελά νερά» του Ευρίπου στη Χαλκίδα, λοιπόν, λέγονται έτσι ακριβώς λόγω της κίνησής τους που μοιάζει… τρελή. Συγκεκριμένα αλλάζουν κατεύθυνση ανά 6 ώρες! Τα νερά αυτού του διαύλου ο οποίος έχει πλάτος 39 μέτρα και μήκος 40 μέτρα κάθε έξι ώρες αλλάζουν φορά και κινούνται μία προς το Βορρά και μία προς το Νότο. Πώς γίνεται όμως αυτό και πώς εξηγείται; Αυτό το κύμα της παλίρροιας γεννιέται από την έλξη της Σελήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και κατευθύνεται προς τα δυτικά. Επιπλέον το κύμα το οποίο εισέρχεται στον νότιο Ευβοϊκό Κόλπο φθάνει στο στενό του Ευρίπου 1 ώρα και 15 λεπτά νωρίτερα από το κύμα που φθάνει από το βορρά. Κι αυτό φυσικά γιατί η διαδρομή που ακολουθεί είναι μικρότερη.

Και κάπου εδώ αρχίζει να γίνεται ορατό το φαινόμενο της παλίρροιας και των τρελών νερών. Συγκεκριμένα οι περισσότεροι υδάτινοι όγκοι φθάνουν από τα νότια πιο νωρίς λόγο της απόστασης, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν τη στάθμη στο μέρος εκείνο κατά περίπου 30 ως 40 εκατοστά. Έτσι δημιουργείται το ρεύμα από τα νότια προς τα βόρεια. Ακόμη κι αν δυσκολεύεται κάποιος να το καταλάβει, όταν βρεθεί τη στιγμή της αλλαγής εκεί για να το θαυμάσει, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά άκρως εντυπωσιακό και αξίζει τον κόπο.

Μπορεί η Χαλκίδα να έχει ταυτιστεί περισσότερο με την ιδέα ενός καλοκαιρινού προορισμού αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ιδανική εκδρομή όλες τις εποχές του χρόνου. Μπορείς να ξεκινήσεις μια Κυριακή, χωρίς να το έχεις προγραμματίσει και να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις. Η περιοχή έχει πολλά και καλά καφέ για να χαλαρώσεις το πρωί και φυσικά ταβερνάκια για φρέσκο ψάρι ή άλλους μεζέδες. Η λεπτομέρεια που πολλοί δεν γνωρίζουν ενώ έχουν δει πολλές φορές τη συρταρωτή γέφυρας της Χαλκίδας είναι ότι πρόκειται για μια γέφυρα με ιστορία 2.500 ετών. Αν βρεθείς εκεί αξίζει επίσης να επισκεφθείς το κάστρο Καράμπαμπα. Το κάστρο που στα θεμέλιά του είναι θαμμένος ένας σουλτάνος. Δεν είναι γνωστό σε πολλούς αλλά θα σε ενθουσιάσει μιας και σε μεταφέρει αυτόματα σε μια άλλη εποχή, όπως αναφέρει το exploringgreece.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό