20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το μεγαλύτερο καμπαναριό της Ελλάδας που ακούγεται ακόμη και στα 100 χλμ.

Ειδήσεις Ελλάδα

Λέγεται ότι αναβιώνει τον μύθο του καμπαναριού της Αγίας Σοφίας με τις 62 καμπάνες και τα 400 σήμαντρα

Μικρά και μεγάλα εκκλησάκια θα συναντήσεις στο ταξίδι σου από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα και θα νιώσεις κατάνυξη και γαλήνη. Σε κάποια από αυτά σίγουρα θα σου προκληθεί και δέος μόλις τα αντικρίσεις και ανάψεις εκεί ένα κερί. Αυτό συμβαίνει και με την εκκλησία που διαθέτει το μεγαλύτερο καμπαναριό της Ελλάδας και βρίσκεται στη Φωκίδα και συγκεκριμένα κοντά στο Τρίκορφο σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων. Πρόκειται για την Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι λέγεται πως όταν η φορά του ανέμου είναι συγκεκριμένη, ο ήχος από το καμπαναριό μπορεί να ακουστεί ακόμη και 100 χιλιόμετρα μακριά. Πρόκειται για μια εκκλησία που σίγουρα θα σε εντυπωσιάσει αν την επισκεφθείς όταν βρεθείς στην περιοχή.

Φωκίδα: Το μεγαλύτερο καμπαναριό της Ελλάδας που μπορεί να ακουστεί ακόμη και στα 100 χλμ

Η Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ βρίσκεται χτισμένη σε μια ήσυχη και πράσινη πλαγιά, όπως είπαμε κοντά στο χωριό Τρίκορφο της Φωκίδας. Το ιδιαίτερο που έχει αυτή η εκκλησία είναι ότι εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο καμπαναριό της Ελλάδας. Λέγεται ότι αναβιώνει τον μύθο του καμπαναριού της Αγίας Σοφίας με τις 62 καμπάνες και τα 400 σήμαντρα. Λέγεται μάλιστα ότι όταν η φορά του ανέμου είναι συγκεκριμένη, ο ήχος από το καμπαναριό μπορεί να ακουστεί από το Τρίκορφο Φωκίδας έως την Πάτρα και τους Δελφούς. Μιλάμε δηλαδή για μια απόσταση η οποία αγγίζει ακόμη και τα 100 χιλιόμετρα.

Το καμπαναριό στην Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ έχει 400 σήμαντρα και 62 καμπάνες. Τα 400 σήμαντρα ηχούν κάθε 5 χρόνια στην εορτή του Αγίου Σεραφείμ. Τότε είναι που ανεβαίνουν επάνω στο καμπαναριό 400 πιστοί και τα χτυπούν με το χέρι. Οι 62 καμπάνες χτυπούν όλες μαζί στην εορτή του Αγίου Αυγουστίνου στις 15 Ιουνίου και του Αγίου Σεραφείμ στις 19 Ιουλίου, στην Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, του Αγίου Νεκταρίου στις 9 Νοεμβρίου, τα Χριστούγεννα και το βράδυ της Ανάστασης, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Εξίσου εντύπωση μας είχε κάνει και η ελληνική εκκλησία με ένα από τα ψηλότερα μπαρόκ καμπαναριά στον κόσμο που βρίσκεται στη Σύμη.

Απόδραση στη Φωκίδα

Η Φωκίδα αποτελεί ιδανική επιλογή για απόδραση είτε αγαπάς το βουνό είτε τη θάλασσα. Και φυσικά από την βόλτα σου δεν μπορεί να λείπει και μια επίσκεψη στους Δελφούς. Ο «ομφαλός της γης», το Αρχαίο Μαντείο, στέκεται επιβλητικά στις πλαγιές του βουνού. Κάνοντας μια βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο, θα δεις τους θησαυρούς της αρχαιότητας αλλά και στο Μουσείο Δελφών.

Έπειτα θα συνεχίσεις τη βόλτα σου στα γραφικά χωριά στη Φωκίδα και μπορείς να απολαύσεις σε ένα από αυτά τον καφέ σου και καλό φαγητό. Σύντομα θα θες να επισκεφθείς ξανά αυτό το μέρος.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό