22.7 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Το μέλλον των coupe SUV εν αμφιβόλω στην Mercedes!

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα coupe SUV είναι μία από τις πιο… πολωτικές κατηγορίες αυτοκινήτων, ακόμη και αν πρόκειται για ένα μοντέλο της Mercedes. Αυτοί που δεν τα συμπαθούν θα πούνε ότι είναι απλά μία λιγότερο πρακτική εκδοχή ενός SUV, λες και το συμβατικό coupe είναι κάτι διαφορετικό. Οι οπαδοί τους ισχυρίζονται πως οι θυσίες που αναμφίβολα γίνονται σε επίπεδο πρακτικότητας ή/και ευρυχωρίας αξίζουν εφόσον πρόκειται να κερδίσεις κάτι στον τομέα της αισθητικής. Η ουσία είναι ότι τα coupe SUV εξυπηρετούν έναν σκοπό, άσχετα αν συμφωνούμε ή όχι με αυτόν και η Mercedes ως μία εταιρία που δεν μπορεί να μην έχει δική της πρόταση σε κάθε πιθανή κατηγορία, έχει δύο coupe SUV στην γκάμα της: την GLC Coupe και την GLE Coupe. Οι πωλήσεις τους όμως και πιο συγκεκριμένα, το γεγονός ότι οι πωλήσεις τους δεν αναπαριστούν ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 10-15% επί του παγκόσμιου συνόλου (ακόμα χαμηλότερο για την Κίνα) έχουν επιτρέψει σε μία μερίδα εντός της εταιρίας να αμφισβητήσουν την συνεισφορά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικού μέσου, στελέχη εντός της εταιρίας είναι χωρισμένα σε τρία στρατόπεδα: υπάρχουν αυτοί που θα ήθελαν τα πράγματα να μείνουν ως έχουν, αυτοί που θεωρούν ότι έφτασε η ώρα να σταματήσει η προσπάθεια σε αυτή την κατηγορία αφήνοντας τις GLC Coupe και GLE Coupe να “σβήσουν” όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος της τρέχουσας γενιάς τους και αυτοί που επιλέγουν την μέση οδό, προτείνοντας ως την βέλτιστη λύση την “συγχώνευση” των δύο μοντέλων σε ένα. Στο κάτω-κάτω, η Mercedes-Benz έχει εφαρμόσει αυτή την στρατηγική με τις coupe εκδόσεις των C-Class και E-Class που ενώθηκαν στην ολοκαίνουρια CLE. Από την άλλη, έχει καταργήσει εκδόσεις που δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα ενώ σε άλλες περιπτώσεις, έχει χρησιμοποιήσει την ίδια αρχιτεκτονική σε περισσότερα από ένα μοντέλα ώστε να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας εκεί που προηγουμένως δεν υπήρχαν. Με λίγα λόγια, η γερμανική εταιρία είναι ικανή για τα πάντα και σε αυτό το σημείο δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η επιλογή της για τις GLC Coupe και GLE Coupe.

Ούτως ή άλλως, τα δύο μοντέλα έχουν μπροστά τους μερικά ακόμα καλά χρόνια καθώς η δεύτερη γενιά της GLC Coupe παρουσιάστηκε το 2023 ενώ η τρέχουσα GLE Coupe πραγματοποίησε την πρεμιέρα της το 2019 και πολύ σύντομα θα ανανεωθεί. Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε όμως είναι ότι το επερχόμενο αμιγώς ηλεκτρικό SUV που έχει επιβεβαιωθεί για το 2026 δεν θα είναι διαθέσιμο σε coupe μορφή αν και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει στην πορεία του μοντέλου. Στην τελική, αυτό που ενδιαφέρει την Mercedes όπως και οποιαδήποτε άλλη εταιρία στον κόσμο είναι τα κέρδη. Γι’ αυτό εστιάζει περισσότερο στις πιο προσοδοφόρες κατηγορίες και γι’ αυτό προσαρμόζεται στις επιταγές της κάθε εποχής και στις αλλαγές στις προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό