22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το μέλλον του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα επί τάπητος

Ειδήσεις Ελλάδα

Η αλλαγή στις προτεραιότητες  για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη των συστημάτων υγείας ώστε να καλύψουν τις αναδυόμενες ανάγκες, αλλά και να θωρακιστούν απέναντι σε αυτές που θα προκύψουν στο μέλλον, θα είναι το αντικείμενο του Πανελλήνιου Συνέδριου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022, με τίτλο «Βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα: Διασφαλίζοντας το μέλλον των συστημάτων υγείας», που ξεκινάει τις εργασίες του την Τρίτη στις 13 Δεκεμβρίου.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-hecon) και την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας & Πολιτικής της Υγείας (Ε.Ε.Ε.Ο.Π.Υ.), με την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και την υποστήριξη πολλών επιστημονικών φορέων όπως ο ΕΟΠΥΥ, η ΗΔΙΚΑ, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, το Εργαστήριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το Εργαστήριο Οικονομικών & Διοίκησης της Υγείας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, και το Health Policy Institute.

Δεκαεννέα επιστημονικοί ερευνητικοί εκπαιδευτικοί (κρατικοί ή ιδιωτικοί) οργανισμοί υποστηρίζουν το κορυφαίο συνέδριο στο πεδίο των επιστημών της υγείας και της έρευνας υπηρεσιών υγείας.

Φέτος για πρώτη φορά μετά την πανδημία, γίνεται με φυσική παρουσία, από τις 13 έως τις 15 Δεκεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα με  προσυνεδριακά φροντιστήρια που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα στις 12 Δεκεμβρίου.

Οι στόχοι και το πρόγραμμα του συνεδρίου

«Η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας έχει αναδειχτεί μέσα από τις διαδοχικές κρίσεις ένα μείζον θέμα, το οποίο πλέον απασχολεί την κοινωνία στο σύνολό της, από τους επαγγελματίες της υγείας και τους πολιτικούς μέχρι τους τελικούς αποδέκτες των υπηρεσιών, τους πολίτες. αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Οι νέες συνθήκες για την αντιμετώπιση των μεταδιδόμενων ασθενειών, της μετακίνησης αλλά και της γήρανσης των πληθυσμών σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική και την οικονομική κρίση , επιβάλλουν μια αλλαγή στις προτεραιότητες  για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη των συστημάτων υγείας ώστε να καλύψουν τις αναδυόμενες ανάγκες, αλλά και να θωρακιστούν απέναντι σε αυτές που θα προκύψουν στο μέλλον Η πολυπαραγοντική αυτή εξίσωση επιβάλει μια διεπιστημονική προσέγγιση και στο πλαίσιο αυτό η επιδίωξη του Συνεδρίου δεν είναι απλώς να θέσει ερωτήματα και να  συζητήσει τα θέματα, αλλά να προσφέρει μια διεπιστημονική πλατφόρμα για τη δημιουργία, ανάδειξη και κριτική αποτίμηση των παρεμβάσεων και πολιτικών για το σύστημα υγείας και τη δημόσια υγεία. Να προσδιορίσει ακόμη, μέσα από την  ανάλυση των εμπειριών και των μαθημάτων  από την επιδημιολογία και τη δημόσια υγεία, την υγειονομική ασφάλεια, τις επιπτώσεις στην υγεία και την κοινωνία, την ψυχική υγεία, αλλά και τις ανισότητες, την ανάγκη για κοινωνική υποστήριξη των μειονοτήτων και των ειδικών πληθυσμών, το ρόλο της ιατροφαρμακευτικής καινοτομίας και των ψηφιακών τεχνολογιών

Στην προοπτική αυτή, το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει: την αποτίμηση και τον σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας της χώρας για τα συστήματα υγείας, τη δημόσια υγεία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό  μέσα από δράσεις και εθνικές πολιτικές, τις βέλτιστες πρακτικές από επιστήμονες από τον Ευρωπαϊκό χώρο, τις απόψεις επαγγελματιών της υγείας, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ανεξάρτητων αρχών, εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας, ενώσεων ασθενών και της κοινωνίας των πολιτών.

Οι ομιλητές και τα θέματα που θα αναλυθούν

Εκατόν είκοσι ομιλητές μεταξύ των οποίων 8 υπουργοί και υφυπουργοί συμμετέχουν στο συνέδριο. Από το Υπουργείο Υγείας συμμετέχουν ο Υπουργός Αθανάσιος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα, η Υφυπουργός Ζωή Ράπτη και οι Γενικοί Γραμματείς Ειρήνη Αγαπηδάκη, Μάριος Θεμιστοκλέους και Ιωάννης Κωτσιόπουλος. Ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και νυν σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα καινοτομίας Βασίλης Κοντοζαμάνης μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη θα μιλήσουν για το πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει πόλος έλξης επενδύσεων στη βιοτεχνολογία. Άλλοι κορυφαίοι Υπουργοί είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας που θα μιλήσει για το αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την αύξηση της χρηματοδότησης του συστήματος υγείας, ένα ζήτημα που για πολλά χρόνια απασχολεί τον υγειονομικό τομέα καθώς και ο Άκης Σκέρτσος που θα αναφερθεί στα διδάγματα από τη διαχείριση της πανδημίας Co-19, στο πως διαμορφώνεται η διατομεακή πολιτική των κυβερνήσεων σε συνθήκες κρίσης.

εσυΟ Υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης θα μιλήσει για την ενσωμάτωση της λειτουργικής διάστασης του πολιτισμού στις πολιτικές δημόσιας υγείας, το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης.

Εικοσιδύο ομιλίες από εκπροσώπους όλων των φορέων, με τον João Breda από τον World Health Organisation,την Anne Moen από το Gravitate Health, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα της IMI στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα μαζί με άλλες 14 χώρες και την Sabine Vuik από τον OECD,  ανάμεσα σε όλους τους διακεκριμένους Έλληνες και ξένους  ομιλητές περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του συνεδρίου.

Τριάντα τέσσερα στρογγυλά τραπέζια από το Partnership for Health System Sustainability and Resilience (LSE), το Unicom, το Gravitate Health και το Connecting Health, Ελληνικούς οργανισμούς όπως ο ΕΟΠΥΥ, η ΗΔΙΚΑ Α.Ε, και ο Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε. καθώς και πανεπιστήμια θα αποτυπώσουν το μέλλον για το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, μέσα από τις βέλτιστες πρακτικές προσαρμοσμένες στην Ελληνική πραγματικότητα.

Προεξάρχοντα ζητήματα αποτελούν η αναδιάρθρωση της δημόσιας υγείας, η μεταρρύθμιση του προσωπικού ιατρού, η πρόληψη με αναφορά στο πρόγραμμα «Απόστολος Δοξιάδης» και διαχείριση του καρκίνου και των χρόνιων νοσημάτων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλά και νέα πρότυπα φροντίδας όπως η Νοσοκομειακή φροντίδα κατ’ οίκον για ογκολογικούς ασθενείς με το Πιλοτικό πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ», που φιλοδοξία του Υπουργείου υγείας είναι να αναπτυχθεί περαιτέρω και για άλλα νοσήματα. Η παχυσαρκία, η επιδημία του 21ου αιώνα και οι αναδυόμενες πολιτικές αντιμετώπισης της θα αναδειχθούν μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου.

Όπως κάθε χρόνο τα χρονίζοντα ζητήματα της αυξανόμενης φαρμακευτικής δαπάνης του νοσοκομειακού claw back θα αναλυθούν, ενώ θα συζητηθούν η ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας η πρόσβαση στην καινοτομία στο φάρμακο, ζητήματα ψυχικής υγείας αλλά και άλλα τεχνικά θέματα όπως η αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας.

Παράλληλα 85 επιστημονικές εργασίες θα παρουσιαστούν, πάνω στις θεματικές: Επιδημιολογία / Δημόσια Υγεία, Έρευνα Υπηρεσιών Υγείας, Ιστορία και Φιλοσοφία της Υγείας, Οικονομικά της Υγείας, Οικονομική Αξιολόγηση Φαρμάκου και Τεχνολογίας Υγείας, Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, Πληροφορική της Υγείας, Ποιότητα Υπηρεσιών Υγείας, Πολιτικές Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας.

Στα προσυνεδριακά φροντιστήρια θα αναλυθούν επίκαιρα θέματα όπως: Πρόσβαση των φαρμάκων στην αγορά (Market Access), Εργαλεία μέτρησης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας. Ψηφιακή διακυβέρνηση του φαρμάκου 2022-2030, Εργαλεία και δείκτες για την αξιολόγηση της διοίκησης των νοσοκομείων, Οι κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκου (EMA) για το φάρμακο: νέα μοντέλα κωδικοποίησης (idmp, epi).

Στις εργασίες του Συνεδρίου, συμμετέχουν, όπως κάθε χρόνο, όλοι οι φορείς του υγειονομικού τομέα, καθώς επίσης και επαγγελματίες υγείας, κλινικοί και ερευνητές, επιστήμονες από τις κοινωνικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές σπουδές, δημόσιοι λειτουργοί, εκπρόσωποι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιστημονικών φορέων και πανεπιστημίων.

Στη σκιά της απουσίας του εμπνευστή του Συνεδρίου Καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλου, οι  μαθητές και οι συνεργάτες του συνεχίζουν την  κληρονομιά  του έργου που εκείνος ξεκίνησε, με την πεποίθηση ότι η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας θα καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας. Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στη λήξη των εργασιών της ημέρας έχει προγραμματιστεί μια ειδική συνεδρία εις μνήμη του Καθηγητή Γιάννη Κυριόπούλου ανοιχτή σε όλους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό