23.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Το μέλλον του Ντονμπάς κρίνεται στο Σεβεροντονιέτσκ

Ειδήσεις Ελλάδα

Η μάχη για την πόλη Σεβεροντονιέτσκ, στην επαρχία Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, θα κρίνει τη μοίρα του Ντονμπάς, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος εκτιμάει ότι στην περιοχή λαμβάνουν χώρα πιθανώς οι πιο δύσκολες μάχες από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας.

«Το Σεβεροντονιέτσκ παραμένει το επίκεντρο της σύγκρουσης στο Ντονμπάς», είπε ο Ζελένσκι στο τελευταίο του μήνυμα το βράδυ της Τετάρτης, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία προκάλεσε «σημαντικές απώλειες στον εχθρό».

Νωρίτερα, ωστόσο, οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν απωθηθεί στα περίχωρα της πόλης εν μέσω σφοδρών μαχών εκεί και σε χωριά της πρώτης γραμμής στο νότο. 

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε τις αναφορές για σφοδρές μάχες, λέγοντας ότι η μάχη για το Σεβεροντονιέτσκ είναι «πιθανώς μια από τις πιο δύσκολες κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου». «Ειδικά το μέλλον του Ντονμπάς κρίνεται εκεί», πρόσθεσε.

Υπολογίζεται ότι τόσο στο Σεβεροντονιέτσκ όσο και στο γειτονικό Λισικάνσκ, παραμένουν περίπου 15.000 άμαχοι.  

Η Μόσχα έχει εντείνει την εστίασή της στην κατάληψη του Σεβεροντονιέτσκ σε σημείο που το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας εκτίμησε ότι σε ορισμένες περιοχές της πόλης οι ρωσικές δυνάμεις διαθέτουν έως και 10 φορές περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Ο Ζελένσκι περιέγραψε το Ντονέτσκ, την περιοχή που συνορεύει με το Σεβεροντονιέτσκ, ως «πόλη-φάντασμα που έχει χάσει τους περισσότερους ανθρώπους, χιλιάδες ζωές και απολύτως όλες τις προοπτικές». Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ρωσία προσπαθεί «να προσελκύσει πρόσθετους πόρους στο Ντονμπάς», αναφέροντας ότι η Μόσχα πρέπει να φέρει ενισχύσεις λόγω της δύναμης της αντίστασης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό