20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το Κοινοβούλιο ψηφίζει οριστικά το κλείσιμο εξειδικευμένων δικαστηρίων

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ψήφισε σήμερα υπέρ της οριστικής υιοθέτησης των αναθεωρήσεων που πρότεινε η κυβέρνηση στον νόμο περί δικαστικού συστήματος, βάσει των οποίων θα κλείσουν τα εξειδικευμένα δικαστήρια στη Βουλγαρία.

Το πρωτοβάθμιο Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο ιδρύθηκε το 2011 για να δικάσει αδικήματα του οργανωμένου εγκλήματος και η δικαιοδοσία του επεκτάθηκε αργότερα για να καλύψει και αδικήματα διαφθοράς. Οι αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου υπόκεινται σε ενδιάμεσο αναιρετικό έλεγχο ενώπιον του Ειδικού Εφετείου Κακουργημάτων. Η δομή αυτή συμπληρώνεται από μια Ειδική Εισαγγελία και μια Ειδική Εισαγγελία Εφετών.

Οι αναθεωρήσεις υποστηρίχθηκαν από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Το πρώην κυβερνητικό κόμμα GERB-UDF, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και το κόμμα Αναγέννηση ήταν κατά αυτών.

Τα κόμματα Συνεχίζουμε την Αλλαγή, Υπάρχει Τέτοιος Κόσμος, Δημοκρατική Βουλγαρία και BSP για τη Βουλγαρία υποστήριξαν καθόλη τη διάρκεια ότι τα εξειδικευμένα δικαστήρια δεν πέτυχαν τον στόχο για τον οποίο συστάθηκαν. Το GERB-UDF επέμεινε ότι οι αλλαγές θα θέσουν σε κίνδυνο τις εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις.

Οι αναθεωρήσεις αναφέρουν λεπτομερώς τί θα συμβεί με υποθέσεις που ήταν προηγουμένως υπό τη δικαιοδοσία του ειδικού ποινικού δικαστηρίου.

Οι επικριτές των ειδικευμένων δικαστηρίων και εισαγγελικών υπηρεσιών υποστήριξαν ότι αυτοί που έχουν την εξουσία τα χρησιμοποιούν για να εξοντώσουν τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς αντιπάλους τους. Οι υπέρμαχοι των οργάνων αυτών επιμένουν ότι τα εξειδικευμένα δικαστήρια δημιουργήθηκαν βάσει συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης και ότι το κλείσιμό τους είναι πιθανό να καταστρέψει το βουλγαρικό δικαστικό σύστημα, επαναφέροντας σοβαρές υποθέσεις μελών οργανωμένου εγκλήματος και ολιγαρχών ξανά στο αρχικό στάδιο, απελευθερώνοντας κατηγορούμενους και επιστρέφοντας τα κατασχεθέντα περιουσιακά τους στοιχεία συνολικού ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων λέβα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, ολόκληρη η εισαγγελική υπηρεσία και τα εξειδικευμένα δικαστήρια προσπάθησαν διακαώς να αποτρέψουν την έγκριση των αναθεωρήσεων, με το επιχείρημα ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα του οργανωμένου εγκλήματος.

Σχολιάζοντας σήμερα τις αναθεωρήσεις, ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι η δραστηριότητα των εξειδικευμένων δικαστηρίων δεν παρέχει ισχυρά επιχειρήματα για την υπεράσπισή τους.

“Με την πάροδο των ετών, όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες βιαστικής προδικαστικής διαδικασίας, άρνησης έναρξης προδικαστικής διαδικασίας για βασικές υποθέσεις, δίωξης πολιτικών και επιχειρηματιών που δεν είναι κατάλληλες”, δήλωσε ο πρόεδρος Ράντεφ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, ΒΤΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό