16.3 C
Athens
Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, 2024

Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Βηρυτό – Στόχος κτίρια που κρύβονται μέλη της Χεζμπολάχ

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε τεταμένο σκοινί ακροβατεί η Μέση Ανατολή καθώς το μεσημέρι του Σαββάτου ο Ισραηλινός στρατός προχώρησε στον βομβαρδισμό περιοχών της Βηρυτού στοχοποιώντας κυρίως κτίρια στα οποία κρύβονται μέλη της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του TASS, τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στη συνοικία Haret Hreik. Αεροπορικές επιδρομές έχουν επίσης αναφερθεί στο προάστιο Choueifat που βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Rafic Hariri.

Το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε δύο ισραηλινά πλήγματα στο ίδιο κτίριο στη γειτονιά του Χάρετ Χρέικ και αργότερα πρόσθεσε ότι «ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη» έπληξαν τη συνοικία Al-Umara στο κοντινό Choueifat.

Πλάνα που μετέδωσε το AFPTV δείχνουν στήλες μαύρου και γκρι καπνού να υψώνονται πάνω από την περιοχή που επλήγη, η οποία βρίσκεται, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΙ, στη συνοικία Χαρέτ Χρεΐ.

Τέσσερις νεκροί, μεταξύ αυτών ένας δήμαρχος, στα ανατολικά

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε ένα ισραηλινό πλήγμα εναντίον μίας κοινότητας στο ανατολικό τμήμα του Λιβάνου, μεταξύ αυτών ο δήμαρχος ενός γειτονικού χωριού, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ΑΝΙ.

Ο δήμαρχος του χωριού Σοχμόρ, στο δυτικό τμήμα της κοιλάδας Μπεκάα, είναι ο δεύτερος επικεφαλής δημοτικής αρχής που σκοτώθηκε από τότε που το Ισραήλ και η λιβανική Χεζμπολάχ εισήλθαν σε ανοικτό πόλεμο την 23η Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους ενός τομέα στα νότια περίχωρα της πόλης να απομακρυνθούν από την περιοχή, μια προειδοποίηση που σε γενικές γραμμές την ακολουθούν αεροπορικά πλήγματα, την ώρα που μια «βροχή» βλημάτων προερχόμενων από τον Λίβανο έπληξε το πρωί το βόρειο Ισραήλ.

«Επείγουσα προειδοποίηση προς τους κατοίκους στα νότια περίχωρα, ιδίως εκείνους (…) της συνοικίας Χρεΐκ: κατοικείτε κοντά σε εγκαταστάσεις και συμφέροντα που ανήκουν στη Χεζμπολάχ», εναντίον των οποίων ο ισραηλινός στρατός «θα διεξάγει επιχειρήσεις στο εγγύς μέλλον», ανέφερε στην αραβική γλώσσα ένας εκπρόσωπος Τύπου, ο Αβισάι Αντρέε, σε μήνυμά του στο Χ.

Η Χεζμπολάχ απαντά με ρουκέτες

Από την πλευρά της, η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ εξαπέλυσε το πρωί του Σαββάτου ομοβροντία ρουκετών προς το Ισραήλ.

Διεθνείς αναλυτές αποδίδουν αυτή την επίθεση ως απάντηση στις δολοφονίες των ηγετών Χασάν Νασράλα και Γιαχία Σινουάρ από το Ισραήλ.

Συνολικά, όπως αναφέρει Ισραηλινός στρατός 180 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο σε μόλις λίγες ώρες.

Χεζμπολάχ και Χαμάς είναι αποφασισμένες να πάρουν εκδίκηση για τις δολοφονίες των ηγετών του, Χασάν Νασράλα και Γιαχία Σινουάρ, με αποτέλεσμα να εξαπολύσουν ισχυρότατες σε Ισραηλινό έδαφος.

Τρία drones εκτοξεύθηκαν προς την περιοχή της Καισάρειας όπου βρίσκεται το σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μενιαμίν Νετανιάχου προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το προσωπικό του γραφείου του, ο Νετανιάχου βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στα Ιεροσόλυμα.

Το σημείο αποκλείστηκε άμεσα ενώ έρευνες για το συμβάν έχουν ήδη ξεκινήσει.

Νετανιάχου: Συνεχίζουμε ως τη νίκη

Λίγη ώρα αφού έγινε η επίθεση στο σπίτι του, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός δημοσίευσε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο στέλνει μήνυμα προς τις ισλαμιστικές οργανώσεις

«Τίποτα δεν θα μας σταματήσει. Συνεχίζουμε ως τη νίκη» είπε ο Νετανιάχου στο σύντομο βίντεο που αναρτήθηκε.

Aνέλαβε την ευθύνη η Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα πως στοχοθέτησε την περιοχή της Χάιφας και μια στρατιωτική βάση σε κοντινή απόσταση, στο βόρειο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι από θραύσματα, σύμφωνα με το Magen David Adom, το ισραηλινό ισοδύναμο του Ερυθρού Σταυρού.

Η λιβανική οργάνωση είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι εισήλθε σε μια «φάση κλιμάκωσης» με το Ισραήλ, με το οποίο βρίσκεται πλέον σε ανοικτό πόλεμο.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το βόρειο τμήμα του Ισραήλ βρέθηκε στο στόχαστρο μιας ομοβροντίας περίπου 100 βλημάτων που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο σήμερα το πρωί. Επιπλέον, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε γνωστό πως ένα ντρόουν εκτοξεύτηκε προς την ιδιωτική κατοικία του στο κεντρικό Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό