26.9 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Το Ισραήλ ορκίζεται την εξάλειψη της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο – Απειλεί ανοιχτά το Ιράν

Ειδήσεις Ελλάδα

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα την σοβαρή ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή καθώς από μέρα σε μέρα αναμένεται η απάντηση του Ισραήλ στη σφοδρή πυραυλική επίθεση που δέχτηκε την 1η Οκτωβρίου.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι ξεκαθάρισε σε μήνυμά του ότι ο στρατός δεν θα επιτρέψει στη Χεζμπολάχ να επανεγκατασταθεί στο νότιο Λίβανο.

«Σήμερα συνάντησα τους διοικητές και τα στρατεύματα της 98ης Μεραρχίας και της 36ης Μεραρχίας, που πολεμούν στον Λίβανο, για έναν πολύ σημαντικό στόχο: τη δημιουργία ασφάλειας στο βορρά και την επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια τους μετά από περισσότερο από ένα χρόνο εκκένωσης», λέει ο Χαλέβι σε δήλωση βίντεο από το βόρειο Ισραήλ.

«Για να επιστρέψουν οι κάτοικοι, [πρέπει] να καταστρέψουμε την τρομοκρατική υποδομή που έχτισε η Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα για να κάνει επιδρομές στις πόλεις μας την ημέρα που δόθηκε η εντολή [και] να σκοτώσουν Ισραηλινούς αμάχους. Είμαστε πολύ αποφασισμένοι να καταστρέψουμε αυτές τις υποδομές και να σκοτώσουμε όποιον βρίσκεται εκεί», συνεχίζει.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Χεζμπολάχ να τοποθετηθεί σε αυτά τα μέρη στο μέλλον. Τα σοβαρά πλήγματα στη Χεζμπολάχ σε όλες τις περιοχές, στη Βηρυτό, στην κοιλάδα [Beqaa], στο νότιο Λίβανο, θα συνεχιστούν», λέει.

Μάλιστα σημείωσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα στον Λίβανο «εξολοθρεύουν όλο και περισσότερους τρομοκράτες, κάθε τέτοια συνάντηση τελειώνει με εμάς να έχουμε το πάνω χέρι. Οι δυνάμεις μας είναι έτοιμες και εκπαιδευμένες περισσότερο από ποτέ, με εμπειρία από τις μάχες στη Γάζα και το πλεονέκτημά τους στον αγωνιστικό χώρο είναι ξεκάθαρο».

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι σκότωσε διοικητές της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός λέει επίσης ότι σκότωσε αρκετούς διοικητές της Χεζμπολάχ σε μια επίθεση σε μια στρατιωτική δομή στο νότιο Λίβανο. Οι διοικητές της περιοχής μάχης, των μηχανικών δυνάμεων και του συντονισμού πυρός ήταν μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν, ανέφεραν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) σε ανακοίνωσή τους.

Το πλήγμα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και της ταξιαρχίας Γκολάνι, η οποία πραγματοποιεί χερσαίες επιδρομές στο νότιο Λίβανο την τελευταία ημέρα, προστίθεται. Οι IDF ανέφεραν επίσης ότι κατέστρεψαν μια άλλη στρατιωτική δομή σε ένα διαφορετικό πλήγμα και κατάσχεσαν όπλα και άλλο εξοπλισμό κατά τη διάρκεια των επιδρομών.

«Όποιος βοηθάει το Ισραήλ θα γίνει στόχος μας»

Απειλές κατά του Ισραήλ οι οποίες έχουν άμεσο στόχο τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους συμμάχους του εκτοξεύει το Ιράν σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ένα μεγάλο ισραηλινό χτύπημα θα οδηγήσει σε επιθέσεις κατά των ισραηλινών υποδομών και οποιαδήποτε χώρα που θα βοηθήσει μια τέτοια επίθεση θα θεωρηθεί ιρανικός στόχος. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, το Ιράν ανέφερε:

«Σε περίπτωση που οποιαδήποτε χώρα παράσχει βοήθεια στον επιτιθέμενο, θα θεωρηθεί ομοίως συνεργός και νόμιμος στόχος. Συμβουλεύουμε τις χώρες να αποφύγουν να εμπλακούν στη σύγκρουση μεταξύ του ισραηλινού καθεστώτος και του Ιράν και να αποστασιοποιηθούν από τη διαμάχη».

Το Ιράν τόνισε επίσης ότι δεν θα στέλνονται μηνύματα στους «επιτιθέμενους» παρά μόνο μέσω των Ελβετών διπλωματών, της χώρας που έχει οριστεί να μεταφέρει τα ιρανικά μηνύματα στις ΗΠΑ. Οι διευκρινήσεις αυτές δόθηκαν μετά τους ισχυρισμούς ότι το Ιράν χρησιμοποιεί το Κατάρ ως μεσάζοντα με τις ΗΠΑ».

Άγνωστό πότε θα απαντήσει το Ισραήλ στο Ιράν

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανέφερε ότι η απάντηση του Ισραήλ ετοιμάζεται σε πλήρη συντονισμό με τις ΗΠΑ ωστόσο «αυτό δεν θα συμβεί απόψε». Σημείωσε δε ότι έχει ξεκαθαρίσει στην Ισραηλινή πλευρά ότι ο στόχος θα είναι μόνο τα εργοστάσια παραγωγής πετρελαίου αλλά δεν θα επιτρέψει να χτυπηθούν σημεία στα οποία βρίσκεται άμαχος πληθυσμός.

Ο Πεζεσκιάν συνάντησε κορυφαία στελέχη της Χαμάς

Ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν συναντήθηκε στη Ντόχα με κορυφαία στελέχη της παλαιστινιακής Χαμάς, μεταξύ των οποίων ο Χαλίλ αλ Χάγια, μεταδίδουν κρατικά μέσα ενημέρωσης στο Ιράν τα οποία δημοσιοποίησαν εικόνες από τη συνάντηση. Ο Χαλίλ αλ Χάγια θεωρείται ο δεύτερος στην ιεραρχία του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

Ο Πεζεσκιάν ταξίδεψε στο Κατάρ για την 3η σύνοδο του ACD (Asia Cooperation Dialogue / Διάλογος για Συνεργασία στην Ασία), οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα στο εμιράτο του Κόλπου.

Στα τέλη Ιουλίου, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη. Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία του.

Στο πλευρό του Λιβάνου ο Εμίρης του Κατάρ

Ο εμίρης του Κατάρ εξέφρασε σήμερα την «πλήρη υποστήριξή» του στον Λίβανο, διαβεβαιώνοντας ότι έχει διατάξει την παροχή βοήθειας στην πολύπαθη χώρα, όπου οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους και σχεδόν 1,2 εκατ. εκτοπισμένους, σύμφωνα με απολογισμό των λιβανέζικων αρχών.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι επαναβεβαιώνει «την πλήρη υποστήριξη του Κατάρ στον Λίβανο και τον αδελφό λαό» που δέχονται «βάναυσες επιθέσεις» από το Ισραήλ. Συμπληρώνει ότι έχει δώσει εντολή για «ταχεία δράση και παροχή των απαραίτητων πόρων» με στόχο να βοηθήσει τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό