18.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το ενεργειακό χάσμα ανοίγει

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι λογαριασμοί του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν μειωθεί, αλλά παρόλα αυτά, επιχειρήσεις και νοικοκυριά πρέπει να αντιμετωπίσουν πολύ υψηλές τιμές από ό,τι πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία.

Βρισκόμαστε σε αυτά τα επίπεδα τιμών του φυσικού αερίου, τριπλάσια του κανονικού , παρά τον ήπιο χειμώνα, την απότομη πτώση της βιομηχανικής και ιδιωτικής κατανάλωσης, με πολλούς να έχουν χαμηλώσει τον θερμοστάτη.

Αν είχαμε έναν κανονικό χειμώνα,όπως αυτόν που περιμένουμε από αύριο, σίγουρα τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για τις τσέπες μας. Αλλά, ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα, τόσο σε επίπεδο ιδιωτικής όσο και βιομηχανικής κατανάλωσης, είναι ακόμη πολύ μακρύς.

Υπάρχει ένα «απόλυτο» πρόβλημα: οι ευρωπαικές τιμές στο φυσικό αέριο ήταν και στο παρελθόν δύο έως τρεις φορές υψηλότερες από τις αμερικανικές. Σήμερα όμως είναι σχεδόν δέκα φορές υψηλότερες από αυτές που πληρώνουν στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα.

Εμείς στην Ευρώπη γιορτάζουμε γιατί η τιμή του φυσικού αερίου δεν είναι πλέον πέντε φορές ,αλλά μόνο τρεις φορές υψηλότερη από το 2019, ενώ στην Αμερική υπάρχει μια πραγματική κατάρρευση των τιμών, σε σχέση με τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η μείωση των τιμών στην Αμερική είναι τόσο μεγάλη, που οι διευθύνοντες σύμβουλοι ορισμένων από τις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη φυσικού αερίου καλούν τον υπόλοιπο κλάδο να παράγει λιγότερο αέριο.

Το χάσμα έχει ανοίξει ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική και δυστυχώς όλο και διευρύνεται.Σήμερα η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας βρίσκεται σε κίνδυνο. Οπως δείχνει και η αγωνιώδης προσπάθεια της ΕΕ να ανακόψει την φυγή των επιχειρήσεων προς την Αμερική. Αλλά με τα εγωιστικά συμφέροντα των Βορείων να υπονομεύουν την ενιαία ευρωπαϊκή λύση.

Το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελεί γκιλοτίνα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Γηραιά ήπειρο. Ουδείς μπορεί επίσης να εγγυηθεί θα σταθεροποιηθεί ακόμη και αυτή η «κανονικότητα», όπου προς το παρόν η τιμή του φυσικού αερίου φαίνεται να έχει υποχωρήσει. Τι θα γίνει τον επόμενο χειμώνα, χωρίς καθόλου ρωσικό αέριο;

Οι εναλλακτικές πηγές έχουν εξασφαλίσει την κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών; Και σε ποιές τιμές;Είναι τραγικό αλλά τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις προμήθειες στη Γηραιά Ήπειρο, για παράδειγμα τον επόμενο χειμώνα, οι Αμερικανοί ανησυχούν για την υπερπροσφορά αερίου που καταστρέφει την κερδοφορία των εταιρειών του κλάδου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό