22.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το Ελ Νίνιο έφτασε και απειλεί την ανθρωπότητα

Ειδήσεις Ελλάδα

Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το Ελ Νίνιο έχει ξεκινήσει στον Ειρηνικό Ωκεανό αυξάνοντας πιθανότητα την θερμοκρασία σε έναν πλανήτη που ήδη θερμαίνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι ειδικοί λένε ότι το φετινό Ελ Νίνιο θα κάνει πιθανότατα το 2024 την πιο ζεστή χρονιά στον κόσμο και ανησυχούν ότι η έλευση του φαινομένου θα ωθήσει περαιτέρω τον ρυθμό αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας αυξάνοντας την περισσότερο από το όριο που έχουν θέσει οι παγκόσμιες διασκέψεις για το κλίμα που είναι αύξηση 1,5 βαθμού Κελσίου πάνω από την μέση παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη πριν την βιομηχανική επανάσταση.

Οι ειδικοί φοβούνται επίσης ότι το Ελ Νίνιο θα επηρεάσει επίσης τις παγκόσμιες καιρικές συνθήκες, φέρνοντας δυνητικά ξηρασία στην Αυστραλία, περισσότερες βροχές στις νότιες ΗΠΑ και αποδυναμώνοντας τους μουσώνες της Ινδίας. Η έλευση του είχε προβλεφθεί από τους επιστήμονες τους τελευταίους μήνες και το φαινόμενο πιθανότατα θα διαρκέσει μέχρι την επόμενη άνοιξη, μετά την οποία οι επιπτώσεις της θα υποχωρήσουν.

«Αυξάνεται τώρα, υπάρχουν ενδείξεις στις προβλέψεις μας εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά πραγματικά φαίνεται ότι θα κορυφωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους όσον αφορά την έντασή του. Ενα νέο ρεκόρ για την παγκόσμια θερμοκρασία το επόμενο έτος είναι σίγουρα εύλογο. Εξαρτάται πόσο μεγάλο θα είναι το Ελ Νίνιο. Ένα μεγάλο Ελ Νίνιο στο τέλος αυτού του έτους, δίνει μεγάλες πιθανότητες να έχουμε ένα νέο ρεκόρ, παγκόσμια θερμοκρασία το 2024» αναφέρει ο Άνταμ Σκάιφ, επικεφαλής των προβλέψεων μακράς εμβέλειας στη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας.

Το φαινόμενο

Το Ελ Νίνιο είναι το ωκεάνιο φαινόμενο κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές.Η θερμοκρασία του νερού είναι μεγαλύτερη κατά περίπου τρεις βαθμούς Κελσίου. Η έκταση των θερμών νερών είναι συγκρίσιμη με την έκταση μιας μεγάλης χώρας. Συμβαίνει κάθε δύο με οχτώ χρόνια και διαρκεί για περίπου ένα χρόνο. Συνήθως εμφανίζεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Στο φαινόμενο αποδίδονται ως συνέπειες ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλον τον κόσμο αλλά κυρίως στις περιοχές γύρω από τον Ειρηνικό όπως ξηρασίες, βροχοπτώσεις, πυρκαγιές και τροπικοί κυκλώνες. Το Ελ Νίνιο διαταράσσει τα καιρικά συστήματα από την κανονική λειτουργία τους, αλλά η απόδοση σε αυτό πολλών ακραίων καιρικών φαινομένων τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στον υπόλοιπο κόσμο θεωρούνταν μέχρι σήμερα υπερβολή στην επιστημονική κοινότητα η οποία όπως φαίνεται μεταβάλει αυτή την θεώρηση.

Naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό