35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

«Το εκλογικό αποτέλεσμα με κάνει ταυτόχρονα να είμαι προβληματισμένος και με ένα παράξενο τρόπο ανακουφισμένος»

Ειδήσεις Ελλάδα

«Αποδοκιμάστηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση και ειδικά η αντιπολίτευση των λεφτόδεντρων» – «Με την ίδια σύνθεση θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή»

«Ήταν μια δύσκολη προεκλογική εκστρατεία, κουραστική, πιστεύω ότι έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Alpha και αφού ευχαρίστηκε τους συνεργάτες του και τα στελέχη στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ για τον αγώνα που έκαναν σημείωσε ότι «σίγουρα το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε και αυτό με κάνει ταυτόχρονα να είμαι προβληματισμένος και με ένα παράξενο τρόπο ανακουφισμένος».

Εξηγώντας το σιπλό συναίσθημά του, είπε ότι «είναι γιατί πιστεύω πάντα στην σοφία του ελληνικού λαού. Αν ο λαός ήθελε με τον τρόπο του να μας στείλει ένα μήνυμα, νομίζω ότι είναι καλύτερα που το έστειλε τώρα, γιατί έχουμε 3 χρόνια μπροστά μας». «Χρέος μου είναι να αποκωδικοποιήσω σωστά τα μηνύματα των εκλογών και να προβώ σε εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες θα δείξουν στους πολίτες, ότι λάβαμε υπόψη το μήνυμα τους» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας που μας εμπιστεύτηκαν το 2023, δεν μας ψήφισαν. Ως επι τo πλείστον δεν πήγαν κάπου αλλού. Έκατσαν σπίτι τους. Μας είπαν με τον τρόπο τους “σας εμπιστευόμαστε, αλλά γίνετε καλύτεροι”».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «με την ίδια σύνθεση με την σημερινή θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή». Ο πρωθυπουργός συνέχισε σημειώνοντας, ότι οι πολίτες έστειλαν μηνύματα και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «αποδοκιμάστηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση και ειδικά η αντιπολίτευση των λεφτόδεντρων». «Υπήρχαν πολίτες που δεν τους πείσαμε, για το πόσο σημαντικές ήταν οι αυτές οι κάλπες και δεν καταφέραμε να δώσουμε περιεχόμενο στην ευρωπαϊκή διάσταση των εκλογών. Υπήρχαν όμως και πολλοί πολίτες, που ήθελαν να μας στείλουν ένα μήνυμα. Είχα εισπράξει τα μηνύματα και πριν την κάλπη, μιλούσα για παράδειγμα για την ακρίβεια, για το πώς η ανάπτυξη θα φτάσει σε όλους, για τις παθογένειες του βαθέως κράτους που έχουμε προτάξει ως απόλυτη προτεραιότητα για την δεύτερη τετραετία» είπε αρχικά.

«Αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιοι πολίτες επέλεξαν μέσα από την φωνή τους ή την σιωπή τους να μας στείλουν αυτό το μήνυμα» είπε ο πρωθυπουργός. «Ταυτόχρονα όμως αποδοκιμάστηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση και ειδικά η αντιπολίτευση των λεφτόδεντρων. Και αυτό είναι μια ένδειξη ωριμότητας της κοινωνίας, ότι αποκήρυξε τις εύκολες λύσεις. Ξεράθηκαν τα λεφτόδεντρα για ακόμη μια φορά» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς σχετικά με την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, ο πρωθυπουργός είπε, ότι «ήταν στο πρόγραμμά μας η φορολογική συμμόρφωση». «Ίσως χρησιμοποιήσαμε κάποιες φορές λάθος γλώσσα για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών» είπε υπογραμμίζοντας ότι αν χρειαστεί, θα γίνουν μόνο σημειακές διορθώσεις στον νόμο, αν υπάρχουν κατάφορες αδικίες.

Σε ερώτηση σχετικά με την διαφορά ποσοστού του κόμματός του από τις περσινές εθνικές εκλογές μέχρι τις σημερινές ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «το 41% ήταν ένα ποσοστό το οποίο μας έδωσε ο ελληνικός λαός σε μία χρονική στιγμή. Το 41% είναι 158 έδρες, είναι η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία. Αυτό, το 41%, δεν υπάρχει πια σήμερα. Και αυτό μπορεί να είναι ανακουφιστικό», ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αλαζονικής συμπεριφοράς στελεχών, ανέφερε ότι για τον ίδιο μπαίνει τέλος στα θέματα αλαζονείας. «Αν κάποιοι, λοιπόν, είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά -το 41% είναι πολύ ψηλά-, είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε, ότι η ΝΔ υπέστη ζημιά από το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, αλλά ξεκαθάρισε, ότι το πιστεύει και δεν θα το πάρει πίσω. «Δεν έχουμε κανένα απολύτως ζήτημα τεκνοθεσίας και αλλαγής στον νόμο» σημείωσε. «Και εγώ ίσως δεν μπόρεσα να το επικοινωνήσω όπως έπρεπε. Είναι σίγουρο όμως για ένα παραδοσιακό κομμάτι των ψηφοφόρων μας αυτό ήταν κάτι που τους στενοχώρησε ενδεχομένως περισσότερο από ότι το είχαμε εκτιμήσει» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά το μέλλον του ίδιου και της παράταξής του, είπε ότι «δεν με ενδιαφέρει να είμαι ένας πρωθυπουργός, ο οποίος στο τέλος της τετραετίας μου θα έχει κάνει απλή διαχείριση. Έχω, νομίζω, πάρει μια άλλη εντολή». «Μερικές φορές αισθάνομαι, ξέρετε, ότι και οι πολίτες είναι πολύ αυστηροί μαζί μου. Το καταλαβαίνω. Εγώ ανέβασα τον πήχη των προσδοκιών, ο ίδιος και όταν για οποιονδήποτε λόγο περνάω από κάτω -δεν νομίζω ότι περνάω συνέχεια, νομίζω ότι έχω κάνει πολλά πράγματα για τη χώρα-, αλλά οφείλω να ανασκουμπωθώ και να δω τι μπορώ να κάνω, για να περάσω από πάνω από τον πήχη των προσδοκιών. Τον βάλαμε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Δεν θα κατεβάσουμε τον πήχη, θα πηδήξουμε πιο ψηλά. Είμαι πολύ κατηγορηματικός σε αυτό. Το αν θα τα καταφέρουμε ή όχι, θα το κρίνουν οι πολίτες στο τέλος της τετραετίας. Αλλά δεν πρόκειται να κατέβει ο πήχης των προσδοκιών αυτής της κυβέρνησης» πρόσθεσε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό