32.2 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Το δεύτερο καλύτερο πρώτο τρίμηνο στην ιστορία του Ομίλου το Q1 του 2024

Ειδήσεις Ελλάδα

Με θετικό πρόσημο αξιολογεί τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2024 η Διοίκηση του Ομίλου Motor Oil, υπογραμμίζοντας την αισιοδοξία της για το υπόλοιπο του έτους όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Πέτρος Τζαννετάκης σε conference call με τους αναλυτές.

Αν και τα βασικά οικονομικά μεγέθη εμφανίζονται μειωμένα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ο κ. Τζαννετάκης διευκρίνισε ότι το Q1 του 2024 υπήρξε το δεύτερο καλύτερο πρώτο τρίμηνο στην ιστορία του Ομίλου.

Σε μια συνολική εκτίμηση της περιόδου σημειώνεται ότι η αγορά κινήθηκε με θετικούς ρυθμούς, προμηνύοντας ακόμη καλύτερες επιδόσεις το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, τα περιθώρια διύλισης υποχώρησαν μερικώς κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ωστόσο τα έως τώρα «δείγματα γραφής» για το β’ τρίμηνο δείχνουν ανάκαμψη αυτών με αύξηση των πωλήσεων.

Επιπρόσθετα, υπάρχει «πεποίθηση» για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα το β τρίμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, πρώτα και κύρια γιατί φέτος το διυλιστήριο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, όταν πέρυσι βρισκόταν σε φάση συντήρησης.

Από την πλευρά του ο κ. Τζαννετάκης σχολίασε ότι ο τομέας της διύλισης συνεχίζει να διατηρεί τα ηνία στην διαμόρφωση των εσόδων της εταιρείας παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια μετασχηματισμού του Ομίλου με την διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου του.

Όπως υπογράμμισε, αυτό δεν σημαίνει την «αποτυχία» των προσπαθειών, όσο την δυσκολία του εγχειρήματος συνολικότερα και ιδιαίτερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Σε ότι αφορά την αγορά των καυσίμων, ο κ. Τζαννετάκης εκτίμησε ότι οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα συνεχιστούν και επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι ακολουθεί η θερινή περίοδος με την αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Ενδεικτικά για το πρώτο τρίμηνο η κατανάλωση πετρελαίου κίνησης γνώρισε αύξηση κατά 4,5% από χρόνο σε χρόνο εν αντιθέσει με το πετρέλαιο θέρμανσης που υποχώρησε κατά 2,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αναφέρθηκε, δείχνει να ακολουθεί την «τροχιά» του TTF με υποχώρηση των τιμών αν συγκρίνει κανείς με παλιότερα.

Στην αποτίμηση του τριμήνου θα πρέπει να προσθέσουμε τις «επιδόσεις» της εταιρείας στον τομέα των ΑΠΕ που αύξησε την εγκατεστημένη της ισχύ από 772 MW ένα χρόνο πριν σε 839 MW στο τέλος Μαρτίου 2024 και αναλόγως την παραγωγή από 459 GWh σε 522 GWh.

Αντίστοιχα, το μερίδιο της εταιρείας στο τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε από το 5.1% το Q1 του 2023 σε 5.5% το Q1 του 2024.

Εντυπωσιακή ανάπτυξη γνώρισε το δίκτυο σημείων φόρτισης στο χρόνο που μεσολάβησε, όπου από 900 σημεία φόρτισης το πρώτο τρίμηνο του 2023 έφτασε τα 1.299 στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Motor Oil, η οποία μεταξύ άλλων θα εγκρίνει την πρόταση για διανομή μερίσματος για τη χρήση 2023 συνολικού ποσού 199,4 εκατ. ευρώ ή 1,80 ευρώ ανά μετοχή.

Σημειώνεται ότι αυτό θα είναι το υψηλότερο ποσό που έχει διανείμει η εταιρεία από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Επίσης, η Γενική Συνέλευση αναμένεται να εγκρίνει τον διπλασιασμό του bonus στους 1.429 εργαζομένους του Ομίλου στα 12 εκατομμύρια ευρώ από 6,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, ποσό που αντιστοιχεί σε δύο μηνιαίους μισθούς.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό