16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το γερμανικό «μέτωπο» κατά ΕΚΤ κινδυνεύει να παρασύρει την Ευρώπη σε επικίνδυνα νερά

Ειδήσεις Ελλάδα

Βαθύ ρήγμα που απειλεί την ακεραιότητα της ίδιας της Ευρωζώνης έχει δημιουργήσει η πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας περί της νομιμότητας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Την ώρα που οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών επιμένουν ότι μόνο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις για την ΕΚΤ, ένας εκ των δικαστών του γερμανικού δικαστηρίου προειδοποιεί ότι ενδεχόμενες νομικές ενέργειες της Ε.Ε. κατά της Γερμανίας με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου θα έθεταν μακροπρόθεσμα σε κίνδυνο την Ευρώπη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρουλα φον ντερ Λάιεν, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι Βρυξέλλες να κινηθούν νομικά κατά τηςαπόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έδωσε διορία τριών μηνών στην ΕΚΤ να επιχειρηματολογήσει υπέρ του QE, ειδάλλως θα πρέπει να εξαιρεθεί η Bundesbank από τις αγορές κρατικών ομολόγων. 

Ο δικαστής Πέτερ Χούμπερ σε συνέντευξή του στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» προειδοποίησε για τον κίνδυνο κλιμάκωσης, «παρασύροντας τη Γερμανία και άλλες χώρες-μέλη σε μια δικαστική διαμάχη που θα είναι πολύ δύσκολο να επιλυθεί».

«Μακροπρόθεσμα, μια τέτοια εξέλιξη θα αποδυνάμωνε ή θα έθετε σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο Γερμανός δικαστής.

Από την πλευρά του, ο Όλι Ρεν, αξιωματούχος της ΕΚΤ, προειδοποίησε ότι η αμφισβήτηση της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έναντι των εθνικών δικαστηρίων της Ε.Ε. θα είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις για την Ευρώπη. Σε ομιλία του στο φινλανδικό Κοινοβούλιο, ο κ. Ρεν υποστήριξε ότι μόνο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίζει για τη νομιμότητα των ενεργειών των ευρωπαϊκών θεσμών -μεταξύ των οποίων και η ΕΚΤ. Εάν στερείτο των συγκεκριμένων εξουσιών θα συνεπαγόταν πολύ αρνητικές συνέπειες για την Ε.Ε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό