23.7 C
Athens
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024

Το Βόρειο Σέλας επέστρεψε στην Ελλάδα κι εμείς λέμε «αντίο Σκανδιναβία»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ποιος ο λόγος να πας Σκανδιναβία όταν μπορείς να δεις το Βόρειο Σέλας από την Ελλάδα; Σήμερα, έχεις άλλη μία ευκαιρία να το παρακολουθήσεις απ’ το σπίτι σου. 

Μένεις βόρεια Ελλάδα και κάθεσαι και αγναντεύεις το Βόρειο Σέλας. Πώς θα πέρναγες καλύτερα το βράδυ σου;

Για όσους αγαπούν τα χρώματα, τα ταξίδια, το κρύο και τον ουρανό, το Βόρειο Σέλας είναι ένα όνειρο που θέλουν σίγουρα να ζήσουν. Ο ουρανός μεταμορφώνεται, αλλάζει χρώματα και τίποτα δε θυμίζει πια το μπλε χρώμα που ξέραμε. Πράσινο, ροζ και μωβ χρώματα κατακλύζουν τον ουρανό και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Το Βόρειο Σέλας (aurora borealis) – ή και Νότιο Σέλας (aurora australis) – είναι ένα μαγευτικό φυσικό φαινόμενο που γοητεύει τους ανθρώπους εδώ και χιλιετίες. Εκδηλώνεται κοντά στους πόλους της Γης και οι σκανδιναβικές χώρες είναι οι πιο προνομιούχες για να το δουν.

Το 2024 έχεις περισσότερες πιθανότητες να δεις το Βόρειο Σέλας αν ταξιδέψεις σε αυτά τα μέρη

Πότε πραγματοποιείται; Το φαινόμενο αυτό προκαλείται από την αλληλεπίδραση μεταξύ των ηλιακών σωματιδίων και της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας.

Μπορεί το Βόρειο Σέλας να είναι ένα φαινόμενο που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις βόρειες χώρες και γενικά δεν συναντάται στην Ελλάδα, όμως κάποιες – λίγες – φορές η χώρα μας έχει την τιμητική της. Αυτή, λοιπόν, είναι μία από τις σπάνιες ευκαιρίες όσων ζουν στην Ελλάδα να δουν αυτό το ιδιαίτερο θέαμα και μάλιστα από το σπίτι τους.

Έτσι, το βράδυ της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου μερικοί στάθηκαν τυχεροί και αντίκρισαν το Βόρειο Σέλας από την Ελλάδα. Το aurora borealis έγινε ορατό από τη Θεσσαλονίκη μέχρι και την Κρήτη, αν και οι κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας μπόρεσαν να το απολαύσουν περισσότερο.

Οι χρήστες του διαδικτύου απαθανάτισαν το Βόρειο Σέλας στην Ελλάδα και οι φωτογραφίες ακόμα και τραβηγμένες από ένα απλό κινητό φαίνονται μοναδικές.

ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗΜια εντυπωσιακή φωτογραφία με το βόρειο σέλας κατέγραψε με το φακό του ο ταλαντούχος Κωνσταντίνος Ξυνοτρούλας στην Ξάνθη και τη δημοσίευσε στην ομάδα «Καιρικά Νέα Θράκης». Το φαινόμενο αυτό, που είναι σπάνιο για τη Ελλάδας, προσέφερε ένα μαγευτικό… pic.twitter.com/KN5L7LHQg3

— Theodoros Kolydas (@KolydasT) October 11, 2024Γιατί το Βόρειο Σέλας έκανε μια σπάνια εμφάνιση στην Ελλάδα;

Εδώ και λίγες ημέρες, η NASA είχε κάνει γνωστό πως θα καταγραφόταν σημαντική εκτίναξη ύλης και μαγνητικού πεδίου από το ηλιακό στέμμα. Η ηλιακή αυτή ακτινοβολία που προκαλείται επηρέασε τη Γη χθες, Πέμπτη, και θα συνεχίσει να την επηρεάζει και σήμερα, Παρασκευή.

Τι σημαίνει αυτό; Ίσως έχουμε μια ακόμη ευκαιρία να δούμε το Βόρειο Σέλας χωρίς να χρειαστεί να πάμε μέχρι τη Νορβηγία.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για γεωμαγνητική καταιγίδα επιπέδου G4 – δηλαδή το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα – με μέγιστη ταχύτητα 1300 χιλιόμετρα/ δευτερόλεπτο.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δημοσίευσε, επίσης, μια σειρά από φωτογραφίες από το όμορφο αυτό φυσικό φυσικό φαινόμενο, από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Βόρειο Σέλας καταφτάνει στη χώρα μας

Αν και το να κάνει το Βόρειο Σέλας την εμφάνισή του στη νότια Ευρώπη είναι εξαιρετικά σπάνιο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που καταφτάνει στη χώρα μας. Τον Μάιο, το φαινόμενο αυτό πραγματοποιήθηκε ξανά και ήταν ορατό από αρκετές περιοχές της χώρας μας. Τότε, «ήταν η 13η φορά μέσα σε 500 χρόνια που έγινε ορατό και στην Ελλάδα» όπως επεσήμανε ο κ. Καλλιάνος.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, τον Νοέμβρη του 2023, το γεγονός αυτό είχε επαναληφθεί, εκστασιάζοντας και τότε τους χρήστες του διαδικτύου.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό