27.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Το «Βατικανό» στα Τίρανα και τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ράμα – «Κέντρο ανεκτικότητας και συνύπαρξης»

Ειδήσεις Ελλάδα

Στα μεγαλεπήβολα σχέδια που έχει με τη δημιουργία του «Βατικανό» των Τιράνων, ενός κρατιδίου στην καρδιά της αλβανικής πρωτεύουσας, αναφέρθηκε ο Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στη Σύνοδο για το Μέλλον.

Στην περιοχή που θα δημιουργηθεί το συγκεκριμένο κρατίδιο θα επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ και οι γυναίκες θα έχουν την ελευθερία να ντύνονται όπως επιθυμούν, χωρίς περιορισμούς στον τρόπο ζωής. Κύριος σκοπός του θα είναι η προώθηση της θρησκευτικής ανεκτικότητας ενώ η αλβανική κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει στο κρατίδιο δική του διοίκηση, διαβατήρια και σύνορα. Θα ονομάζεται «Αυτόνομο Κράτος του Τάγματος των Μπεκτασήδων» και όπως είπε από το βήμα του ΟΗΕ ο Έντι Ράμα, θα προωθεί την ειρήνη και τον θρησκευτικό διάλογο. 

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη χώρα του παράδειγμα συνύπαρξης και ανεκτικότητας, σε μια εποχή παγκόσμιων κρίσεων και αναταραχών. Ο Έντι Ράμα τόνισε ότι η αλβανική κυβέρνηση στηρίζει την πρωτοβουλία του αυτόνομου κράτους των Μπεκτασήδων, στοχεύοντας να το καταστήσει ένα διεθνές κέντρο ανεκτικότητας και θρησκευτικής συνύπαρξης.

Εξήγησε παράλληλα ότι η ανακήρυξή του ως κυρίαρχης οντότητας θα δώσει στο τάγμα την αυτονομία να διαχειρίζεται τα θρησκευτικά και διοικητικά του θέματα, κάτι που θα ενισχύσει τον ρόλο του ως κέντρου θρησκευτικού διαλόγου και προώθησης της ειρήνης.

«Η Αλβανία, παρόλο που είναι μικρή χώρα, έχει δώσει καλό παράδειγμα. Προστάτεψε τον κοινό μας ανθρωπισμό, έχοντας περισσότερους Εβραίους μετά τον πόλεμο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, χάρη στις μουσουλμανικές και χριστιανικές οικογένειες που τους προστάτευσαν από τους ναζί. Προστατέψαμε χιλιάδες Αφγανούς και δώσαμε στον κόσμο τη νεότερη αγία, τη Μητέρα Τερέζα, που μας δίδαξε το πνεύμα του να κάνουμε μικρά πράγματα με μεγάλη αγάπη. Αυτός είναι ο κανόνας που ακολουθούμε και προσπαθούμε να εφαρμόσουμε για να μετατρέψουμε το κέντρο του Τάγματος των Μπεκτασήδων σε κέντρο στην καρδιά των Τιράνων, ως κέντρο ανεκτικότητας και συνύπαρξης», ανέφερε ο Έντι Ράμα.

Η ηγεσία του τάγματος των Μπεκτασήδων υποδέχθηκε θετικά την πρωτοβουλία της αλβανικής κυβέρνησης, εξηγώντας ότι αυτό το νέο θρησκευτικό κρατίδιο δεν επιδιώκει πολιτική ισχύ ή αυτονομία, αλλά την ελευθερία να συνεχίσει τις πνευματικές και θρησκευτικές παραδόσεις του. Η διοίκηση του νέου θρησκευτικού κέντρου θα περιοριστεί στον κλήρο και στα άτομα που εμπλέκονται στη διοίκηση του τάγματος, με στόχο την προώθηση της θρησκευτικής ειρήνης και του διαλόγου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό