18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το αυτόνομο «Μειφλάουερ» διέσχισε τον Ατλαντικό

Ειδήσεις Ελλάδα

Το εικονιζόμενο αυτόνομο σκάφος διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Το 1620 ξεκίνησε από το λιμάνι του Πλίμουθ στην Αγγλία το πλοίο «Μέιφλαουερ» το οποίο θα μετέφερε μετανάστες στον Νέο Κόσμο. Το ταξίδι είχε και έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα για αυτό και οι επιβάτες ονομάστηκαν «Προσκυνητές». Αρχικός προορισμός ήταν η Βιρτζίνια αλλά λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στο τέλος του ταξιδιού αποφασίστηκε η αποβίβαση των επιβατών του πλοίου στις ακτές της Μασαχουσέτης.

Με στόχο να παρουσιαστεί η πρόοδος της τεχνολογίας στους αιώνες που ακολούθησαν κατασκευάστηκε ένα αυτόνομο σκάφος το οποίο θα επαναλάμβανε το ίδιο δρομολόγιο στην επέτειο των 400 ετών από το ιστορικό αυτό ταξίδι. Το Mayflower Autonomous Ship (MAS) είναι ένα 15 μέτρων τριμαράν που κινείται με ηλιακή ενέργεια και είναι ικανό να πιάσει ταχύτητες μέχρι και 10 κόμβων (20 χλμ/ώρα), ενώ κυβερνάται από τεχνητή νοημοσύνη, αντλώντας πληροφορίες από έξι κάμερες και 50 αισθητήρες. Το σκάφος έπρεπε να ξεκινήσει από το λιμάνι του Πλίμουθ κάποια στιγμή εντός του 2020 αλλά αρχικά λόγω της πανδημίας και στη συνέχεια λόγω τεχνικών προβλημάτων το ταξίδι αναβλήθηκε αρκετές φορές.

Τελικά το σκάφος ξεκίνησε το ταξίδι στις 29 Απριλίου και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του εγχειρήματος θα έφτανε στη Μασαχουσέτη μετά από τρεις εβδομάδες. Το MAS κατάφερε να διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό αλλά εμφανίσθηκαν κάποια τεχνικά προβλήματα και οι υπεύθυνοι της αποστολής αποφάσισαν να το στείλουν στο Χάλιφαξ του Καναδά ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προέκυψαν και να συνεχίσει στην συνέχεια το ταξίδι του για να φτάσει στον τελικό του προορισμό.

Ακόμη και αν δεν ολοκληρώσει το ταξίδι του η αποστολή μπορεί να κριθεί ως πετυχημένη αφού το σκάφος κατάφερε να διασχίσει τον ωκεανό και τα δεδομένα που θα συλλεχθούν από αυτό το ταξίδι θα βοηθήσουν στην βελτίωση των αυτόματων συστημάτων ναυσιπλοΐας για τα οποία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό