20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το απόλυτο «off road» ηλεκτρικό όχημα που θα βάλει «πλώρη» για τη Σελήνη

Ειδήσεις Ελλάδα

Έδωσαν τα χέρια Lockheed Martin και General Motors

Ενώνουν δυνάμεις δύο αμερικανικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί, η αμυντική-αεροδιαστημική εταιρεία Lockheed Martin και η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, καθώς ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν νέα -τελευταίας τεχνολογίας- ηλεκτροκίνητα σεληνιακά ρόβερ (Lunar Terrain Vehicle-LTV) -τόσο ρομποτικά όσο και επανδρωμένα με οδηγό- για τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές των ΗΠΑ στη Σελήνη.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα νέα ρόβερ του νέου προγράμματος «Άρτεμις» της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) θα έχουν σημαντική ενεργειακή αυτονομία και δυνατότητα να κινηθούν σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από ό,τι εκείνα του ιστορικού προγράμματος «Απόλλων» της δεκαετίας του 1970, τα οποία δεν είχαν ξεπεράσει τα 7,6 χιλιόμετρα από το σημείο προσελήνωσης.

Η General Motors είχε βοηθήσει στον σχεδιασμό και εκείνων των παλαιότερων σεληνιακών οχημάτων (Lunar Roving Vehicles), ενώ η Lockheed Martin έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα πολλά αμερικανικά διαστημικά σκάφη. Προς το παρόν, πάντως, οι δύο εταιρείες δεν έχουν υπογράψει επίσημη συμφωνία με τη NASA, ενώ θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν με ρόβερ και άλλους πιθανούς πελάτες που θέλουν να πάνε στο φεγγάρι.

Οι εταιρείες δεν ανακοίνωσαν λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό των ρόβερ τους και περιμένουν πρώτα τη NASA να δώσει, αργότερα εντός του έτους, περισσότερα στοιχεία για το τι περιμένει από τα ρόβερ. Σίγουρα τα ανοικτά οχήματα θα μεταφέρουν δύο αστροναύτες και θα πρέπει να σκαρφαλώνουν και να τα βγάζουν πέρα με ανώμαλο έδαφος.

Η NASA σκοπεύει -αυτήν τη φορά- να στείλει μέσα στο 2024 (εάν όντως προλάβει αυτήν την ημερομηνία) αποστολές κοντά στον Νότιο Πόλο της Σελήνης, όπου ελπίζει να βρει μέσα σε κρατήρες νερό σε μορφή πάγου. Εκτός από ανοικτά οχήματα, στα οποία οι αστροναύτες θα πρέπει να φορούν συνεχώς τις στολές τους, η NASA σχεδιάζει να παραγγείλει και ένα μεγαλύτερο κλειστό ρόβερ, στο οποίο οι αστροναύτες δεν θα χρειάζεται να φορούν στολή. Αυτό, πιθανώς, θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA), η οποία, επίσης, ήδη κατασκευάζει ένα άλλο σεληνιακό όχημα σε συνεργασία με την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό