26.1 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Το απόλυτο «λεξικό» των Θεσσαλών: Το viral βίντεο με το «νι και το λι», το «σκλι» και το «σκοτάδ»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο ρόλος της Αμαλίας είναι ένας από τους πιο αγαπητούς στη σειρά «Παρά Πέντε». Η καταγωγή της από τα Τρίκαλα με την οποία συνδέθηκε η προφορά της – το περιβόητο «νι» και «λι»-  ήταν εκείνη που την ξεχώρισε προσφέροντας στους τηλεθεατές άφθονο γέλιο. Ας μην μείνουμε μόνο εκεί όμως, γενικότερα στη Θεσσαλία έχουν τον τρόπο τους. Και αυτό έχει και τα ωραία του, αν φυσικά καταλάβεις τι εννοούν.

Το χαρακτηριστικό των Θεσσαλών, είναι η προφορά τους και η συνήθειά τους να κόβουν τις λέξεις και τις φράσεις. Έτσι πολλές δισύλλαβες λέξεις, συνήθως μετατρέπονται σε μονοσύλλαβες, όπως για παράδειγμα, το «κάτω» γίνεται «κατ’», ή το «κόβεις» μετατρέπεται σε «κοβ’ς».

Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται είναι ότι το ο-ω μετατρέπεται σε «ου» και το ε-αι αντίστοιχα σε «ι». Για παράδειγμα, το ρήμα «έρχεται» γίνεται «έρχιτι», και τα ουσιαστικά «ποδάρι» γίνονται «πουδάρ», ή κοσμάκης μετατρέπεται σε «κουσμάκ’ς».

Όλα τα παραπάνω, οι τοπικοί ιδιωματισμοί ή ντοπιολαλιές που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από ανθρώπους κάθε ηλικίας, κάνουν τους Θεσσαλούς να ξεχωρίζουν με την ιδιαίτερη προφορά τους σε όλη την Ελλάδα.

Η ομάδα του LamiaReport λοιπόν πήρε μικρόφωνο και κάμερα και βγήκε βόλτα στο κέντρο της Λαμίας! Ζήτησαν από μικρούς και μεγάλους να μιλήσουν με.. προφορά, τα γνωστά «νι» και «λι», τις κομμένες λεξούλες και ούτω κάθεξης. 

«Τίνος είσαι συ;», «φιλλλι φιλλλι με λλλιτρώνννεις», «τα νννι σου και τα λλι σου στολίζουν τη φωννή σου», «πλυσ, τσακίς, τι φτιαν’ς», «το σκλι και το κνέλι», το σκοτάδ», «σα κείθε, σα δο΄θε» είναι μόνο μερικές από τις επικές ατάκες.

Δείτε το απολαυστικό βίντεο

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό