15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέβαλε ακρόαση για τις εξώσεις των Παλαιστινίων από το Σέιχ Τζάρα

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ανέβαλε την αυριανή ακρόαση για την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στη συνοικία Σέιχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ενώ η υπόθεση θα εκδικαστεί εντός 30 ημέρων.

Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό ότι ο Γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ Αβιτσάι Μαντελμπλίτ  ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο να προχωρήσει στην αναβολή μιας ακρόασης για την προγραμματισμένη εκδίωξη των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους που βρίσκονται σε μία εμβληματική γειτονιά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η ακρόαση είχε προγραμματιστεί για αύριο μετά το ξέσπασμα της βίας, αλλά και την κλιμάκωση των διεθνών ανησυχιών, σχετικά με τις εξώσεις. Την Παρασκευή η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε ελαστικές σφαίρες και βομβίδες κρότου κατά νεαρών Παλαιστινίων προσκυνητών αλλά και διαδηλωτών στο Τέμενος Αλ-Ακσα στην Ιερουσαλήμ. Τα επεισόδια στο τρίτο ιερότερο σημείο του Ισλάμ και γύρω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με συνέπεια τον τραυματισμό 205 Παλαιστινίων και 17 Ισραηλινών αστυνομικών, προκλήθηκαν από τη συσσώρευση θυμού, σχετικά με τις προγραμματισμένες εξώσεις, σε βάρος των Παλαιστινίων

Ο Εισαγγελέας Μαντελμπλίτ ζήτησε από το δικαστήριο να προχωρήσει σε μία αναβολή τουλάχιστον δύο εβδομάδων, ώστε να μπορέσει εξετάσει την υπόθεση και να τοποθετηθεί, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο.

Αδιαλλαξία Νετανιάχου παρά τη διεθνή κατακραυγή

Στο μεταξύ ο ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ «απορρίπτει δυναμικά» την πίεση για τη μη οικοδόμηση της Ιερουσαλήμ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησε έτσι στην διεθνή κατακραυγή για τις προγραμματισμένες εκδιώξεις Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην πόλη, τα οποία διεκδικούν Εβραίοι έποικοι και τις συνεχόμενες εκκλήσεις για τερματισμό του εποικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Πάπας, ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, η Ρωσία και ο αραβικός κόσμος

Στο μεταξύ και ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σήμερα για τον τερματισμό της βίας στην Ιερουσαλήμ, προσκαλώντας τις εμπλεκόμενες πλευρές να αναζητήσουν λύσεις, προκειμένου να σεβαστούν την πολυπολιτισμική ταυτότητα της Ιερής Πόλης. 

«Η βία τροφοδοτεί τη βία. Σταματήστε τις συγκρούσεις» είπε ο ποντίφικας σε προσκυνητές που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

Εκτιμώντας ότι η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει τις εκδιώξεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Οι ΗΠΑ, σύμμαχοι του Ισραήλ, έκαναν επίσης έκκληση για «αποκλιμάκωση» της έντασης στην Ιερουσαλήμ, ζητώντας να «αποφευχθεί» η έξωση των Παλαιστινίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Ρωσία εξέφρασε την ανησυχία της και κάλεσε να αποφευχθεί κλιμάκωση της βίας στην Ιερουσαλήμ.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζητούν επίσης το τερματισμό του εποικισμού ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν  χαρακτήρισε το Ισραήλ κράτος «στυγνής τρομοκρατίας».

Ανακοίνωσε εξέδωσε σήμερα και η Ιορδανία καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει τις ενέργειες που περιέγραψε ως «βαρβαρικές» επιθέσεις κατά προσκυνητών στο τέμενος Αλ Ακσα, δηλώνοντας ότι θα κλιμακώσει την άσκηση διεθνούς πίεσης. Το Βασίλειο της Ιορδανίας έχει καθεστώς εποπτείας μουσουλμανικών και χριστιανικών ιερών τοποθεσιών στην Ιερουσαλήμ, ενώ τόνισε πως το Ισραήλ θα πρέπει να σεβαστεί τους προσκυνητές και τη διεθνή νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματα των Αράβων στην αμφιλεγόμενη πόλη.

Με κοινή ανακοίνωσή τους από την περασμένη Πέμπτη το Παρίσι, το Βερολίνο, το Λονδίνο, η Ρώμη και η Μαδρίτη καλούν το Ισραήλ να «θέσει τέλος στην πολιτική του της επέκτασης των οικισμών εποίκων του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό