14.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τουρκία: Στους δρόμους για δεύτερο 24ωρο αγανακτισμένοι από την κρίση – Στα πρόθυρα κραχ η οικονομία

Ειδήσεις Ελλάδα

Οργή πολιτών στην Τουρκία κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης τη ώρα που η οικονομία «βουλιάζει»

«Καζάνι που βράζει» μπορεί να χαρακτηριστεί η Τουρκία, καθώς η οικονομική κρίση που έχει πυροδοτήσει η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, έχει βγάλει τα τελευταία δυο 24ωρα χιλιάδες πολίτες στους δρόμους που απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Οι ελλείψεις που καταγράφονται σε βασικά αγαθά και φάρμακα, αλλά και ο βασικός μισθός που υποχώρησε στα 230 δολάρια -χαμηλότερος από της Κίνας- έχει προκαλέσει κύμα οργής στους δρόμους της χώρας, ενώ την ίδια ώρα η δημοτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει βυθιστεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων.

Οι Τούρκοι σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν βασικά προϊόντα, όπως καφέ και ζάχαρη. Γι’ αυτό το λόγο έχει τεθεί όριο στις αγορές, δύο πακέτα από κάθε προϊόν, καθώς και οι εισαγωγείς δεν ξέρουν τι θα πληρώσουν για να τα αγοράσουν, εν μέσω της αυξανόμενης αβεβαιότητας. Η πιο οδυνηρή συνέπεια της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Τουρκία και με τον πληθωρισμό σχεδόν στο 20% είναι πως οι εισαγωγές ακριβαίνουν. Και αυτό σημαίνει ότι ακριβαίνουν βασικά προϊόντα.

Σε μία από τις χειρότερες επιδόσεις που έχει καταγράψει ποτέ, η λίρα κατέγραφε χθες «βουτιά» 15%, ο Ερντογάν ωστόσο διαμηνύει πως δεν θα αφήσει την Τουρκία να συντριβεί από το «λόμπι των επιτοκίων» και κερδίζει τον «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας»

Παράλληλα, το εμπόριο έχει «παγώσει», καθώς δεν υπάρχει καμία πίστωση και οι συναλλαγές μεταξύ εμπόρων γίνονται μόνο τοις μετρητοίς και αποκλειστικά σε ευρώ και δολάρια. Οι τράπεζες έχουν κλείσει την…κάνουλα της χρηματοδότησης και δεν χορηγούν δάνεια, ενώ οι αγοραπωλησίες ακινήτων ακυρώνονται, δεδομένης της αβεβαιότητας για την ισοτιμία την επόμενη μέρα. Παράλληλα, στο ηλεκτρονικό εμπόριο επικρατεί ένα χάος, ενώ οι εταιρείες κατασκευής κινητής τηλεφωνίας, όπως η Apple και η Samsung σταμάτησαν να πουλούν συσκευές στη χώρα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα υποδέχτηκε τον πρώην εχθρό του και νυν …σωτήρα του, τον διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο σεΐχης Ζαΐντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων του κρατικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι, τα οποία θα βοηθήσουν μεν την τουρκική οικονομία, όμως δεν είναι αρκετά. Όπως φαίνεται, αυτά τα κεφάλαια θα επενδυθούν τώρα δίνοντας μια ανάσα στην τουρκική κυβέρνηση, ωστόσο χρειάζεται πολλά δισεκατομμύρια η τουρκική οικονομία για να επανακάμψει.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στο στόχαστρο των πολιτικών του αντιπάλων που ζητούν εκλογές «εδώ και τώρα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο .

Καλύβια: Ιερέας διατηρούσε στο σπίτι του παράνομο νεκροταφείο βρεφών

Πού το πάει ο Ερντογάν;

Φοβερό! Η σωσίας της Έλενας Παπαρίζου που έγινε viral (photos+)

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό