20.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τουρκία: Ο Ερντογάν βγάζει το γεωτρύπανο «Αμπντούλ Xαμίτ Χαν» στη Μεσόγειο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ετοιμάζεται μεγάλη φιέστα για τον απόπλου του πλωτού γεωτρύπανου, που αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο εντάσεων.

Αποπλέει σήμερα από λιμάνι Τασούκου της Μερσίνης, το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας “Αμντουλ Χαμίτ Χαν”, που αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το γεωτρύπανο αναμένεται να κινηθεί μεταξύ των τουρκικών ακτών και του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, που φέρεται να εξέδωσε παράνομες άδειες στην τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία.

«Μέχρι σήμερα δεν επιτρέψαμε κανέναν σχεδιασμό ή ενέργεια στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη δική μας συμμετοχή και δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον» δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δίνοντας και το στίγμα των προθέσεων της Άγκυρας.

Για την έξοδο του γεωτρύπανου, θα στηθεί φιέστα περί τις 13.30 μετά το μεσημέρι.

Η Ελλάδα δεν εφησυχάζει, και παίρνει τα μέτρα της, διεξάγοντας τις τελευταίες 10 ημέρες ασκήσεις με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, με τη Γαλλία, σε μια κρίσιμη περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, και τις κυπριακές δυνάμεις.

Παράλληλα, η Αθήνα διατηρεί ανοιχτές γραμμές με όλους τους συμμάχους για να υπάρχει συντονισμός ώστε να δοθούν απαντήσεις ανάλογα με το μέγεθος της πρόκλησης που θα επιχειρήσει η τουρκική πλευρά. Λίγες ώρες πριν από τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου, Αμπντουλχαμίντ Χαν, η ελληνική πλευρά στρέφει το βλέμμα της σε τρία πιθανά σημεία ανάπτυξης του τουρκικού γεωτρύπανου, στην κατεχόμενη Καρπασία, στο οικόπεδο 6 ή, ακόμη δυτικότερα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση με την Ελλάδα.

«Οποιαδήποτε ένταση προκαλέσει δεν θα είναι απλώς διμερής, θα εκληφθεί ότι παίζει το παιχνίδι του Πούτιν διασπώντας την ενότητα της δυτικής συμμαχίας. Αλλά νομίζω ότι το επικρατέστερο είναι να περιοριστεί σε έναν πλου πέριξ της βόρειας πλευράς της Κύπρου, θα το δούμε βέβαια, επαναλαμβάνω ότι είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος Δημήτρης Καιρίδης. 

«Γεωτρύπανο είναι άλλης τάξης, μεγέθους, πρόκληση σε σχέση με το Ορούτς Ρέις και ένα σεισμογραφικό που με ένα σόναρ κάνει μία έρευνα στο βυθό της θάλασσας. Πολύ βαρύ και αυτό, αλλά το γεωτρύπανο, και έτσι το αναγνωρίζει και το διεθνές δίκαιο αλλά και τα ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι ένα τετελεσμένο που δημιουργείται, μια τρύπα θέλω να πω σε ελληνική υφαλοκρηπίδα» υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Στην προκλητική ρητορική πλειοδότησε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπολύοντας ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος της Αθήνας και της Λευκωσίας ενώ αναφέρθηκε και στο τουρκικό γεωτρύπανο.

«Ένας σημαντικός παράγοντας της πολιτικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων επιχείρησε να στείλει 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Αυτά τα εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήραμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. και αύριο το πλοίο Αμπντουλχαμίντ θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο» δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Την παραμονή του απόπλου του Αμπντουλχαμίντ Χαν, η Άγκυρα επαναφέρει και την αναθεωρητική της ρητορική, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αμφισβητεί και πάλι την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. 

«Είπαμε και εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, πως τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, και έχουν αποστρατιωτικοποποιημένο καθεστώς σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες τώρα  είναι στρατιωτικοποιημένα.. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας» δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση ισορροπίας αλλά η χώρα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη από το 2020, αλλά και η διεθνής κοινότητα ξέρει πολύ καλύτερα τι συμβαίνει πλέον με την τουρκική συμπεριφορά» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Πάντειο Κώστας Υφαντής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό