22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τουρκία: Απειλεί να στείλει και άλλες επιστολές στον ΟΗΕ για τα ελληνικά νησιά

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι αιτιάσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας στο Αιγαίο

Από την Κύπρο όπου μεταβαίνει σήμερα προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του, αλλά και για να μιλήσει στη σύνοδο των επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας ανά την υφήλιο, αναμένεται να απαντήσει επί της ουσίας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον νέο γύρο κατηγοριών και αιτιάσεων που, αυτή τη φορά, εξαπέλυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και της «απειλής» για την αποστολή νέας επιστολής στον ΟΗΕ για τα ελληνικά νησιά.

Όπως αναφέρει το kathimerini.gr, την ίδια στιγμή η Αθήνα ετοιμάζεται για μια χρήσιμη, αλλά συνάμα δύσκολη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, από το επιτελείο της οποίας έχει ήδη κοινοποιηθεί στις ελληνικές αρχές ότι η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας θα θέσει θέμα επαναπροωθήσεων (pushbacks) και κακομεταχείρισης μεταναστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φιλόδοξη πολιτικός των Πρασίνων έχει το συγκεκριμένο θέμα πολύ ψηλά στην εγχώρια ατζέντα της, κάτι που με κάθε βεβαιότητα θα εκμεταλλευθεί και η Αγκυρα. Ενδεικτικό της ατζέντας της κ. Μπέρμποκ είναι το πολύ κακό κλίμα που επικράτησε κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στη Γερμανία, με αφορμή τις κατηγορίες της επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Κάιρο. Η ελληνική πλευρά θα θέσει για ακόμη μία φορά ζήτημα σχετικά με τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, αλλά και τις γερμανικές αποζημιώσεις. Πολύ σημαντικότερο για την Αθήνα είναι να εξηγηθεί στην κ. Μπέρμποκ τι ακριβώς επιχειρεί τα τελευταία χρόνια η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας εν συνεχεία θα επισκεφθεί την Αγκυρα.

Ειδικότερα, λίγα 24ωρα πριν από την επίσκεψη της κ. Μπέρμποκ σε Ελλάδα και Τουρκία, ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Τουρκία παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο σε απάντηση των παραβιάσεων που ισχυρίζεται πως κάνει η Ελλάδα. Προανήγγειλε, μάλιστα, και νέες επιστολές στον ΟΗΕ. Οπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΤV 100 ότι τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης κατηγορούν την Τουρκία καθημερινά, ενώ σημείωσε ότι «ετοιμάσαμε νέα επιστολή και θα τη στείλουμε στα πέντε μόνιμα μέλη του ΟΗΕ. Θα τη στείλουμε και στην Ε.Ε. Κατά περιόδους κάνουμε και ενημερώσεις εναντίον αυτών των ψεμάτων και των συκοφαντιών».

Τα F-16

Για το ζήτημα των F-16 ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η απόφαση του Κογκρέσου δεν είναι δεσμευτική και σημείωσε ότι «θέλουμε να πάρουμε τα F-16, οι διαβουλεύσεις προχωρούν καλά, όμως δεν θα μπούμε σε μια διαδικασία που θα μας δέσει χειροπόδαρα. Μη μας παρεξηγήσουν, όμως κανένας δεν μπορεί να βάλει την Τουρκία σε τέτοια καλούπια».

Αύριο ο κ. Δένδιας, αφού συναντηθεί με την κ. Μπέρμποκ στην Αθήνα, θα αναχωρήσει για το Παρίσι προκειμένου να έχει μια πρώτη συνάντηση με τη νέα Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση θα τεθούν η εμβάθυνση της διμερούς σχέσης, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει την ομόλογό του για το περιεχόμενο των διαρκών απειλητικών δηλώσεων εκ μέρους των Τούρκων. Στο πλαίσιο των επαφών θα συζητηθούν οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό