14.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τον Οκτώβριο τα πρώτα κρούσματα με την παραλλαγή Όμικρον

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Νιγηρία δήλωσε την Τετάρτη ότι επιβεβαίωσε τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον COVID-19, μεταξύ των οποίων ένα δείγμα από ταξιδιώτες που ήρθαν στη χώρα  τον Οκτώβριο, υποδηλώνοντας ότι είχε εμφανιστεί εβδομάδες πριν αναφερθεί στη νότια Αφρική.

«Η αναδρομική αλληλουχία των προηγουμένως επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μεταξύ ταξιδιωτών στη Νιγηρία εντόπισε επίσης την παραλλαγή Όμικρον μεταξύ του δείγματος που συνελέγη τον Οκτώβριο του 2021», ανέφερε σε δήλωση το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της Νιγηρίας (NCDC), χωρία να δώσει λεπτομέρειες για τον ταξιδιώτη.

Για πρώτη φορά που αναφέρθηκε στη νότια Αφρική πριν από μια εβδομάδα, η Όμικρον κατέδειξε την ανισότητα μεταξύ των μαζικών εμβολιασμών σε πλούσια έθνη και του αραιού εμβολιασμού στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Το NCDC είπε ότι άλλα δύο κρούσματα της παραλλαγής προήλθαν από δύο ταξιδιώτες που έφτασαν από τη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα.

«Δεδομένης της πολύ πιθανής αυξημένης μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης στην κοινότητα», ανέφερε το NCDC.

Τα δεδομένα από άλλες χώρες δείχνουν ήδη ότι η παραλλαγή κυκλοφορούσε πριν αναγνωριστεί επίσημα στη νότια Αφρική και έκτοτε έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από δώδεκα χώρες. Οι εργασίες για να διαπιστωθεί εάν είναι πιο μολυσματικό, θανατηφόρο ή αποφεύγει τα εμβόλια θα χρειαστούν εβδομάδες. 

Η ανακοίνωση του NCDC ήρθε πριν από τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα και του Νιγηριανού ομολόγου του, Μουχάμαντου Μπουχάρι, στην Αμπούτζα την Τετάρτη, όταν είναι πιθανό να συζητηθεί η νέα μετάλλαξη.

Κρούσματα στη Ν. Κορέα από ταξιδιώτες από τη Νιγηρία

Η Νότια Κορέα πάντως ανέφερε τα πρώτα πέντε κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον την Τετάρτη, δήλωσαν αξιωματούχοι, καθώς οι ημερήσιες μολύνσεις από κορωνοϊό ξεπέρασαν τις 5.000 για πρώτη φορά, προκαλώντας ανησυχία για την απότομη αύξηση των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα.

Ένα πλήρως εμβολιασμένο ζευγάρι βρέθηκε θετικό για την παραλλαγή μετά την άφιξή του την περασμένη εβδομάδα από τη Νιγηρία, ακολουθούμενο από δύο από τα μέλη της οικογένειάς τους και έναν φίλο, σύμφωνα με την Κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (KDCA). Ο ημερήσιος απολογισμός COVID-19 στη Νότια Κορέα έφτασε τους 5.123.

Αρκετά έθνη έχουν επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε χώρες της νότιας Αφρικής, κάτι που ο Ραμαφόζα λέει ότι είναι αδικαιολόγητο και βλάπτει τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Εν τω μεταξύ η Ολλανδία, ανέφερε τα πρώτα κρούσματα της Όμικρον μετά τις δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική που έφτασαν στο Άμστερνταμ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Από τους επιβάτες οι 61 εντοπίστηκαν θετικοί στον Co-19 και οι 14 βρέθηκαν με την παραλλαγή Όμικρον.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό