31.9 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Τον οικονομολόγο από το Εκουαδόρ περιμένει το Χρηματιστήριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Από τα χείλη, ή μάλλον τα… γραπτά, του Φεντερίκο Μπαρίγκα Σαλαζάρ κρέμεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο περιμένει τον αποψινό χρησμό του βασικού αναλυτή του οίκου Fitch για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο οικονομολόγος από το Εκουαδόρ, ο οποίος σε νεαρή ηλικία εργάστηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος της λατινοαμερικανικής χώρας, είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για να αποτιμήσει τους κινδύνους και τις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας.

Φεντερίκο Μπαρίγκα Σαλαζάρ.

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία προσδοκά ένα θετικό μήνυμα από τον Fitch.

Ο Σαλαζάρ, πριν ακριβώς ένα εξάμηνο (1η Δεκεμβρίου 2023), είχε υπογράψει το report, χάρη στο οποίο η ελληνική οικονομία επέστρεφε στην επενδυτική βαθμίδα (BBB-) για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πολυετούς οικονομικής κρίσης.

Αναβάθμιση του outlook;

Απόψε ευελπιστούμε ότι θα κομίσει ακόμη ένα ευχάριστο νέο για την Ελλάδα, με την αγορά να μην αποκλείει το ενδεχόμενο αναβάθμισης του outlook, δηλαδή των προοπτικών της αξιολόγησης.

Το αισιόδοξο κλίμα συμμερίζεται και η Citigroup, η οποία σε πρόσφατη έκθεσή της προβλέπει αναβάθμιση του οutlook, χάρη κυρίως στην πτωτική πορεία της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ.

Fitch στη «Ν»: Πώς και πότε θα φτάσει η Ελλάδα την Ε.Ε. σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ, επενδύσεις

Ας σημειωθεί, δε, ότι στην επί τα βελτίω αναθεώρηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας προχώρησε πριν μερικές εβδομάδες και ο οίκος Standard & Poor’s. Έτσι, δεν αποκλείεται ο Fitch να ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι.

Από το Εκουαδόρ στην Ευρώπη

Όσον αφορά τον Σαλαζάρ, ο οποίος κρατά τις τύχες της ελληνικής αξιολόγησης, πρόκειται για τον Senior Director του Fitch -μια θέση, την οποία ανέλαβε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2023. Προηγουμένως διατελούσε Director για τις χώρες της Αναδυόμενης Ευρώπης.

Πριν τη θητεία στον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, ο έμπειρος οικονομολόγος, ο οποίος σπούδασε κυρίως σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης, είχε ένα πενταετές «πέρασμα» από τον Economist στο Λονδίνο, καθώς και μια σύντομη παρουσία στον OPEC στη Βιέννη.

Και όπως είπαμε, στην αρχή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας «ψήθηκε» για λίγους μήνες στο υπουργείο Περιβάλλοντος του Εκουαδόρ.

Ώθηση στο Χ.Α.

Τα όσα θα ανακοινώσει απόψε, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επηρεάσουν το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναζητά ορισμένες θετικές ειδήσεις, προκειμένου να βάλει «φρένο» στις βραχυπρόθεσμες πιέσεις και να επιστρέψει στις πρόσφατες κορυφές των 1.502 μονάδων.

Ενδεχομένη αναβάθμιση του outlook εκ μέρους του Fitch, μάλιστα, είναι πιθανό να συνδράμει σ’ ένα ανοδικό ξεκίνημα στη νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα.

Χρηματιστήριο: Οι 12+5 εισηγμένες με αποδόσεις έως +46% στο 5μηνο

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό