19.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τον Δεκέμβριο οι πρώτες εκταμιεύσεις για επενδύσεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται πλέον η διαδικασία για την υπογραφή της επιχειρησιακής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η ελληνική πλευρά και να υποβάλλει το αίτημα καταβολής της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης πριν το τέλος του έτους. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν μάλιστα ότι εντός του Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν και οι πρώτες εκταμιεύσεις προς τις τράπεζες προκειμένου να αρχίσει η χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την ερχόμενη Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου η Αθήνα ετοιμάζεται να αποστείλει στην Κομισιόν τις τελικές της παρατηρήσεις αναφορικά με τα όσα θα προβλέπονται στην επιχειρησιακή συμφωνία. Εφόσον δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βάλουν τις τελικές υπογραφές μέσα στον Δεκέμβριο ώστε να ανοίξει ο δρόμος υποβολής του ελληνικού αιτήματος για τη καταβολή της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ πριν το τέλος του 2021. Όπως εξηγούσαν στην «Ναυτεμπορική» πηγές με γνώση των συζητήσεων που διεξάγονται, η Ελλάδα είναι πιθανό να είναι η 3η κατά σειρά χώρα η οποία θα υποβάλει αίτημα εκταμίευσης της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχει ήδη προηγηθεί η Ισπανία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες το ίδιο αναμένεται να κάνει και η Γαλλία. Εφόσον όλα πάνε καλά, τους πρώτους μήνες του 2023 η Ελλάδα θα λάβει την πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εντός συνόρων

Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση προχωρά πλέον με εντατικούς  ρυθμούς στο σκέλος των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 12,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν ιδιωτικές επενδύσεις. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η υπογραφή των πρώτων επιχειρησιακών συμβάσεων με τις συστημικές τράπεζες, ώστε ακόμα και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, να ξεκινήσουν οι πρώτες εκταμιεύσεις. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να φέρει και νέα προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις πιο μικρές τράπεζες προκειμένου να μπορούν κι εκείνες να συμμετάσχουν.

Η χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων από τους πόρους των δανείων του Ταμείου θα πραγματοποιηθεί μέσω τριών διακριτών χρηματοδοτικών καναλιών: (α) μέσω των διεθνών χρηματοδοτικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) (β) μέσω των εμπορικών τραπεζών, ελληνικών αλλά και διεθνών, (γ) μέσω ενός ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών υπό την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.

Οι τράπεζες

Από την πλευρά τους οι τράπεζες είναι έτοιμες για την υποδοχή αιτήσεων ένταξης στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης από τις επιχειρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τράπεζες είναι εκείνες που θα αναλάβουν τόσο την προετοιμασία των επενδυτικών σχεδίων που θα κατατεθούν όσο και την παρακολούθηση υλοποίησης τους. Βασική προϋπόθεση για να εγκριθεί μια επένδυση είναι να προάγει την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο ανταγωνιστικών σχημάτων μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών.

Όσον αφορά το πώς θα χρηματοδοτούνται τα έργα, όπως προβλέπεται:

30% έως 50% της επενδύσεις θα καλύπτεται από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης Τουλάχιστον 20% από την ίδια την επιχείρηση Το υπόλοιπο ποσοστό μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Οι επενδύσεις μπορούν να υλοποιηθούν έως και το 2026.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό