15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τι συμβαίνει με τους μετανάστες από την Αϊτή στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι θα εντείνουν τον αριθμό των «πτήσεων απομάκρυνσης» για χιλιάδες μετανάστες που έχουν φτάσει στην παραμεθόρια πόλη Ντελ Ρίο του Τέξας. Οι μετανάστες, πολλοί από αυτούς Αϊτινοί, κρατούνταν σε μια περιοχή που ελέγχεται από το Τελωνείο και την Προστασία των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP) κάτω από τη Διεθνή Γέφυρα Ντελ Ρίο, από την οποία περνάει ο ποταμός Ρίο Γκράντε στο Μεξικό.

Τα βίντεο έδειξαν χιλιάδες ανθρώπους κάτω και γύρω από τη γέφυρα. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν το συνολικό ποσό κοντά στις 14.000.

Η CBP απέστειλε 400 επιπλέον άτομα για να «βελτιώσει τον έλεγχο της περιοχής», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, αποκαλύπτοντας τα σχέδιά του για τον περιορισμό της κατάστασης.

Το λιμάνι εισόδου στο Ντελ Ρίο έκλεισε προσωρινά και η κυκλοφορία αναπροσαρμόζεται για να απαλλαγεί από τα σημεία συμφόρησης που είχαν δημιουργηθεί στη γέφυρα.

Η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Homeland Security) δήλωσε ότι «θα εξασφαλίσει πρόσθετες μεταφορές για να επιταχύνει τον ρυθμό και να αυξήσει την ικανότητα των πτήσεων απομάκρυνσης προς την Αϊτή και άλλους προορισμούς στο ημισφαίριο μέσα στις επόμενες 72 ώρες».

Είπε ότι μετέφερε περίπου 2.000 άτομα έξω από το Ντελ Ρίο σε άλλες τοποθεσίες την Παρασκευή για επεξεργασία και πιθανή απομάκρυνση από τις ΗΠΑ.

Η δήλωση αναφέρει επίσης ότι η διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν λαμβάνει μέτρα για «τη μείωση του συνωστισμού και τη βελτίωση των συνθηκών για τους μετανάστες στο αμερικανικό έδαφος» και συνεργάζεται με «χώρες προέλευσης και διέλευσης στην περιοχή» για να δεχτεί εκείνους που ζούσαν προηγουμένως σε αυτές τις χώρες.

Η CBP έχει συγκλονιστεί από τον αριθμό των μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα από το Μεξικό για να εισέλθουν στις ΗΠΑ, καθώς και από την εισροή ανθρώπων από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Ο κ. Μπάιντεν είχε ασκήσει πολιτική πίεση για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της μετανάστευσης, με τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς να ζητούν γρήγορη δράση.

Η αμερικανική κυβέρνηση επεξεργάστηκε και έδιωξε ως επί το πλείστον περισσότερους από 200.000 ανθρώπους στα σύνορα τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο, ο υψηλότερος αριθμός σε περισσότερο από μια δεκαετία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters και Al Jazeera

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό