15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τι συμβαίνει με την άνοδο των «χαζών» κινητών τηλεφώνων – Γιατί κεντρίζουν το ενδιαφέρον της νέας γενιάς

Ειδήσεις Ελλάδα

Στις ΗΠΑ οι πωλήσεις τέτοιων συσκευών αυξήθηκαν το 2022 με δεκάδες χιλιάδες να τις αγοράζουν κάθε μήνα

Η τεχνολογία προχωράει και συνεχώς εξελίσσονται τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία στην σημερινή μορφή τους αποκαλούνται ως «έξυπνα». Ωστόσο, τα smart phones δεν τα προτιμούν όλοι και μάλιστα στις ΗΠΑ έχει γίνει στροφή και πολλοί από τους νέους προτιμούν τα λεγόμενα «χαζά» κινητά, δηλαδή εκείνα της δεκαετίας του 2000.

Δεν είναι τυχαίο ότι εταιρείες όπως η HMD Global, που κατασκευάζει του Nokia τηλέφωνα, συνεχίζουν να πωλούν εκατομμύρια κινητές συσκευές παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τα συγκεκριμένα παραδοσιακά κινητά τηλέφωνα flip ή slide διαθέτουν κάποιες πρόσθετες λειτουργίες όπως GPS ή hotspot.

«Νομίζω ότι μπορείτε να το δείτε με ορισμένους πληθυσμούς Gen Z – έχουν κουραστεί από τις οθόνες», δήλωσε ο Jose Briones, ο οποίος θεωρείται ένας influencer των «χαζών» κινητών, στο CNBC και συμπλκήρωσε «Δεν ξέρουν τι συμβαίνει με την ψυχική υγεία και προσπαθούν να κάνουν περικοπές».

Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων αυξήθηκαν το 2022 για την HMD Global, με δεκάδες χιλιάδες πωλήσεις κάθε μήνα. Ταυτόχρονα, οι παγκόσμιες πωλήσεις τηλεφώνων χαρακτηριστικών της HMD μειώθηκαν, σύμφωνα με την εταιρεία.

Το 2022, σχεδόν το 80% των πωλήσεων «έξυπνων» κινητών έγινε από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ινδία, σύμφωνα με την Counterpoint Research. Αλλά μερικοί βλέπουν αυτόν τον αριθμό να αλλάζει, καθώς η στροφή των νέων στις ΗΠΑ δείχνει ότι επιστρέφουν στα «χαζά» ή μινιμαλιστικά τηλέφωνα.

«Στη Βόρεια Αμερική, η αγορά για “χαζά” τηλέφωνα είναι σχεδόν στάσιμη», δήλωσε ο Moorhead. «Αλλά βλέπω να αυξάνεται έως και 5% τα επόμενα πέντε χρόνια, αν μη τι άλλο, με βάση τις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία που υπάρχουν εκεί έξω».

Εταιρείες όπως η Punkt και η Light ανταποκρίνονται στην τάση, πουλώντας συσκευές που απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να περνούν λιγότερο χρόνο στα τηλέφωνά τους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο YouTube, θα βρείτε μια σειρά από ανθρώπους που εγκωμιάζουν αυτά τα τηλέφωνα.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με το τηλέφωνο Light δεν είναι να δημιουργήσουμε ένα χαζό τηλέφωνο, αλλά να δημιουργήσουμε ένα πιο στοχευμένο τηλέφωνο, το οποίο δεν είναι ενάντια στην ανάπτυξη της τεχνολογίας», δήλωσε ο Joe Hollier, συνιδρυτής της Light. «Αλλά πρόκειται για συνειδητή επιλογή πώς και πότε να χρησιμοποιήσω ποιες πτυχές της τεχνολογίας προσθέτουν στην ποιότητα ζωής μου».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό