21.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τι συγκεκριμένα ζητά η Κυβέρνηση από τις τράπεζες

Ειδήσεις Ελλάδα

Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες καλούνται να πάρουν η Τράπεζα της Ελλάδος και οι συστημικές Τράπεζες, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.

Παρακολουθώντας την επικαιρότητα των ημερών, είδαμε ότι αυτό ζητά η Κυβέρνηση. Και αυτό μετέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Η κυβέρνηση ζητά συγκεκριμένα:

1. Κατάθεση πρότασης από τις τράπεζες για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπόψη τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. (σημ. η Κυβέρνηση ζητά η πρόταση να κατατεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες).

2. Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους. Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους.

3. Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της Ε.Κ.Τ.Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα. Να σημειωθεί ότι η Κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπόψη και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.

4. Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές, για τις οποίες η Κυβέρνηση παρουσίασε λίστα (βλ. σχετικά πιο κάτω) σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.

Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης 12 τραπεζικές συναλλαγές με προμήθειες που επιβαρύνουν σημαντικά την κοινωνία:Κατά τη συνάντηση που έχει ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με εκπροσώπους των τραπεζών, ζήτησε να επαναξιολογήσουν το κόστος των προμηθειών τους σε μια σειρά από τραπεζικές συναλλαγές. Παρουσίασε, μάλιστα, λίστα 12 τραπεζικών συναλλαγών, για τις οποίες μπορεί να αναπροσαρμόσουν την τιμολογιακή τους πολιτική. Αφορούν:

1. Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος.2. Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).3. Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός Ευρωζώνης.4. Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.5. Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.6. Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής – πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.7. Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).8. Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.9. Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.10. Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.11. Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).12. Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.Πρωθυπουργός: Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με μία ευρωπαϊκή αύξηση στα επιτόκια. Ενδεχομένως επιβεβλημένη σε επίπεδο ΕΚΤ προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, αυτό όμως αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι έχει επιπτώσεις στους δανειολήπτες με αύξηση του κόστους δανεισμού, υπογράμμισε για το ζήτημα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του το μεσημέρι της προηγούμενης Παρασκευής με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Και θέλω να σας ενημερώσω ότι είμαστε σε μία συζήτηση με τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες πρέπει κι αυτές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά καθώς θα έχουν μια υψηλή κερδοφορία καθώς φαίνεται το 2022, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Μια τέτοια πολιτική δηλαδή θα ήταν προς όφελος και των ιδίων των τραπεζών πέραν της επιβεβλημένης στήριξης που πρέπει να παρέχουμε σε εκείνα τα νοικοκυριά τα οποία δοκιμάζονται με την αύξηση της δόσης τους για τα στεγαστικά τους δάνεια.

Και υπάρχουν κι άλλες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν που αφορούν στις χρεώσεις στις προμήθειες αλλά και στα επιτόκια των καταθέσεων τα οποία κατά την άποψή μου παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά αν αναλογιστεί κανείς το πόσο έχουν αυξηθεί τα επιτόκια χορηγήσεων και βέβαια και οι τράπεζες κινητοποιούνται σε μία συνολική επεκτατική πιστωτική πολιτική προκειμένου να στηρίξουν μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται.

Αυτή η συζήτηση ελπίζω, είμαι σίγουρος ότι θα έχει τελικά ευτυχή κατάληξη, δεν θα υπάρχει συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού και του Έλληνα φορολογούμενου σε μία τέτοια παρέμβαση.

Ο Γιώργος Χριστόπουλος είναι φοροτεχνικός – οικονομολόγος, με συγγραφική και διδακτική εμπειρία, επιστημονικός συνεργάτης του Taxheaven, μέλος της «mental Group Γ. Χριστόπουλος και Συνεργάτες», τ. καθηγητής ΤΕΙ. ([email protected])

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό