19.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τι σημαίνει η «κίτρινη κάρτα» στον Γ. Βρούτση

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Γιάννη Καμπουράκη[email protected]

Στην πρώτη σοβαρή πληγή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, εξελίχθηκε η υπόθεση των voucher, με τον Πρωθυπουργό να παρεμβαίνει προσωπικά για τη διακοπή του προγράμματος που προκάλεσε έντονες και δικαιολογημένες αντιδράσεις, αλλά να μην αποπέμπει τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, όπως συνεχίζουν να ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής. 

Η υπόθεση δεν έχει τελειώσει, ούτε για τον υπουργό Εργασίας, ούτε για άλλους παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτήν, ούτε για τον Πρωθυπουργό, που είναι σαφές ότι παρενέβη όταν διαπίστωσε ότι δεν γινόταν αλλιώς. Η αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι έκανε την πρώτη της νίκη μετά τις εκλογές και θα συνεχίσει να μιλά για σκάνδαλο, πολιτική απάτη και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, ενώ σε δεύτερη ανάγνωση σημαντικό κτύπημα δέχθηκε και το μοντέλο του επιτελικού κράτους.

Ο κ. Μητσοτάκης παρενέβη όταν διαπίστωσε ότι η υπόθεση των voucher κινδυνεύει να εξελιχθεί σε «ιό» για την κυβέρνηση και τη θετική εικόνα της στη διαχείριση της πανδημίας, καθώς πέραν της αντιπολίτευσης έντονες ήταν οι αντιδράσεις και από επιστημονικούς φορείς. Από τη δική του πλευρά ωστόσο, ο κ. Βρούτσης γνωρίζει ότι δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος για τη λειτουργία αυτού του προγράμματος και αναμένεται η αντίδρασή του, όπως βεβαίως αναμένεται και η αντίδραση κορυφαίων και μη κυβερνητικών παραγόντων που υπερασπίζονταν μέχρι κεραίας το πρόγραμμα ως την τελευταία στιγμή και πρότειναν το δάκτυλο σε όποιον υποστήριζε ότι υπάρχει πρόβλημα, όπως για παράδειγμα έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Που τουλάχιστον το τελευταίο 48ωρο και μετά την παρέμβαση Μητσοτάκη, αποδείχθηκε ότι ήταν και εκτός κεντρικής γραμμής. 

Το ζήτημα απασχολούσε επί ημέρες τις συσκέψεις στο Μαξίμου και αποφασίστηκε να ανακοινωθούν παράλληλα η πρωθυπουργική απόφαση με την οποία το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων καταργείται αλλά οι δικαιούχοι θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ, αλλά και η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας που ισοδυναμεί με παραδοχή λάθους.

Κρίσιμο για την κυβέρνηση, όπως έχει σημειωθεί στις συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό, είναι να σταλεί το μήνυμα προς την κοινή γνώμη ότι ακούγονται τα μηνύματα των πολιτών, ότι διορθώθηκε ένα λάθος, αλλά δεν υπάρχει σκάνδαλο στην υπόθεση.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι δεν υπάρχει θέμα Βρούτση, είναι ωστόσο προφανές ότι ο υπουργός Εργασίας δέχθηκε ήδη μία «κίτρινη κάρτα» από το Μαξίμου και η θέση του πλέον δεν είναι ίδια με αυτή που ήταν πριν την αντίδραση του Πρωθυπουργού.

Οι ίδιες πηγές αργά χθες το βράδυ αποδέχονταν ότι το υπουργείο Εργασίας σηκώνει μεγάλο βάρος, ενώ στην επίσημη δήλωσή του – συμφωνημένη με το Μαξίμου – κάτι αντίστοιχο επικαλέστηκε και ο υπουργός Εργασίας κάνοντας λόγο για τις «έκτακτες συνθήκες της πανδημίας».

Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια, άτυπα αλλά εντατικά η κυβέρνηση ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) μέσω ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, με την πολιτική ελπίδα ότι θα βρει ΚΕΚ που δεν έχουν τις προϋποθέσεις να λαμβάνουν μέρος σε τέτοια προγράμματα, υπό την έννοια ότι έτσι θα αποδειχθεί ότι η λίστα που είχε φτιαχτεί από το 2011, είχε εμπλουτιστεί και χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και χρησιμοποιήθηκε και στο πρόγραμμα που διεκόπη με απόφαση Μητσοτάκη, δεν ελέγχθηκε ποτέ όπως έπρεπε.

Εν όψει της συζήτησης στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ο κ. Μητσοτάκης έχει το ατού ότι παρενέβη προσωπικά για να λήξει ένα λάθος, είναι όμως βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας πάει στην μεταξύ τους αναμέτρηση με ένα καλό χαρτί, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής που επιμένει στην αποπομπή Βρούτση.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι εν μέσω πανδημίας και παρά την μιντιακή υπεροχή του Μεγάρου Μαξίμου, προκλήθηκε σοβαρή ρωγμή στην εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, η πρώτη σοβαρή, καθώς η υπόθεση Διαματάρη δεν είχε αντίκτυπο.

Είναι βέβαιο πλέον ότι παρά την συζήτηση για τις επιπτώσεις του ιού και την κατάσταση στην οικονομία, ο κ. Τσίπρας θα επανακαταθέσει και την επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το θέμα των voucher, όπως άλλωστε έχει προαναγγείλει.

Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Εργασίας, ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να υποκύψει στην πίεση της αντιπολίτευσης και να τον αποπέμψει, αρχίζοντας το «ξήλωμα του πουλόβερ», πολύ περισσότερο σε μία περίοδο που είναι πολιτικά κυρίαρχος και διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στα πολιτικά σενάρια ωστόσο, μετά την κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών, έχει κερδίσει έδαφος το σενάριο ενός διορθωτικού ανασχηματισμού, μετά την έξαρση της πανδημίας. Σε αυτό το σενάριο, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να θέλει να δείξει ότι το μοντέλο του επιτελικού κράτους λειτουργεί, ότι οι υπουργοί ελέγχονται και συνεχίζουν ή σταματούν με βάση το έργο τους και την απόδοσή τους και μόνο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι συσχετισμοί και οι ισορροπίες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό