26.2 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα

Ειδήσεις Ελλάδα

Όταν σας τσιμπάει μια μέλισσα ή μια σφήκα, εγχέει δηλητήριο στο δέρμα σας μέσω του κεντριού της.

Οι σφήκες έχουν κεντριά χωρίς ακίδες, τα οποία συνήθως αφήνουν πίσω τους μετά το τσίμπημα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να τσιμπήσουν πολλές φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Από την άλλη, οι μέλισσες έχουν ένα αγκαθωτό κεντρί που μένει στο δέρμα του θύματος μαζί με τον δηλητηριώδη σάκο.

Πώς αντιδρά ο οργανισμός στο τσίμπημα

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μόνο μια τοπική αντίδραση σε τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα, η οποία περιλαμβάνει:

ΚοκκίνισμαΠόνοΤοπικό οίδημαΚνησμό

Σε περίπου 3% των περιπτώσεων, το θύμα εμφανίζει αλλεργική αντίδραση, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Σε σπάνιες περιπτώσεις (έως 0,8% των τσιμπημάτων από μέλισσα), η αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και ονομάζεται αναφυλαξία.

Συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης:

ΚνίδωσηΕρυθρότητα ή πρήξιμο σε περιοχές μακριά από το σημείο του τσιμπήματοςΝαυτία, έμετοςΔιάρροιαΖάληΔυσκολία στην αναπνοήΤι θα πρέπει να κάνετε

Εάν έχετε γνωστό ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων σε τσιμπήματα εντόμων ή εμφανίζετε σοβαρά συμπτώματα αλλεργίας, καλέστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Σε άλλες περιπτώσεις, που δεν υπάρχει αλλεργική αντίδραση, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

Αφαιρέστε το κεντρί: Εάν το κεντρί είναι ορατό στο δέρμα, αφαιρέστε το αμέσως με ένα σκληρό αντικείμενο, όπως μια πιστωτική κάρτα ή ένα μαχαίρι.

Καθαρίστε την περιοχή: Πλύνετε την περιοχή με σαπούνι και νερό.

Μειώστε το πρήξιμο: Εφαρμόστε πάγο ή κρύες κομπρέσες στην περιοχή για να μειώσετε το πρήξιμο.

Ανακουφίστε τον πόνο και τον κνησμό: Μπορείτε να πάρετε ένα αντιισταμινικό, όπως η διφαινυδραμίνη, ή ένα απλό αναλγητικό, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη.

Χρησιμοποιήστε τοπικές θεραπείες: Μπορείτε να εφαρμόσετε μια κρέμα υδροκορτιζόνης, μια πάστα από άψητο λιωμένο κρέας και νερό (το ένζυμο στο κρέας μπορεί να διασπάσει το δηλητήριο της μέλισσας) ή μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό.

Τα τσιμπήματα στο στόμα ή τη μύτη, ακόμα και σε άτομα που δεν είναι αλλεργικά, απαιτούν άμεση ιατρική περίθαλψη, καθώς μπορεί να προκαλέσουν οίδημα που δυσχεραίνει την αναπνοή.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό