16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τι μπορεί να ακολουθήσει | Capital

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Απόστολου Μάνθου

Σε συνεχή επιφυλακή βρίσκονται στις τελευταίες συνεδριάσεις οι αγοραστές, με το Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να δοκιμάζει τις δυνάμεις του πάνω στη μακροπρόθεσμη στήριξη που προσφέρει η ζώνη των 788 με 778 μονάδων. Είναι μια περιοχή όπου μέσα στο 2022 έχει κατατροπώσει δύο φορές τους επίδοξους πωλητές, αποτυπώνοντας δύο τοπικούς πυθμένες οι οποίοι στην πορεία έφεραν ισχυρές ανοδικές αντιδράσεις της τάξεως του +20,5% μέσα σε 29 συνεδριάσεις και της τάξεως του +16% μέσα σε 31 συνεδριάσεις.

Στην περίπτωση λοιπόν που η εν λόγω ζώνη αντέξει για τρίτη φορά τους καθοδικούς κραδασμούς, τότε θα πρέπει να αναμένουμε μια πρώτη ανοδική αντίδραση μέσα στο εύρος διακύμανσης των 800 με 815 μονάδων. Πέρασμα πάνω από εκεί  θα θέσει ως στόχο την περιοχή αντίστασης των 850 μονάδων.

Όσο όμως οι αγοραστές δεν μπορούν να πατήσουν με δύναμη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων τόσο θα γίνεται όλο και πιο τρωτή η κάτω γραμμή στήριξης των 778 μονάδων. Για να μπορέσουμε να πούμε τώρα ότι έχουμε μια επιβεβαίωση στη καθοδική διάσπαση των 778 μονάδων θα πρέπει ο δείκτης να αυξήσει το συνολικό τζίρο των ρευστοποιημένων μετοχών και να καταφέρει  ένα καίριο πλήγμα κλείνοντας την ημέρα με ένα -1% χαμηλότερα από το σημείο στήριξης δηλαδή κάτω από τις 770 μονάδες. Γεγονός που θα ανοίξει πλέον διάπλατα την πόρτα για την πολυδιαφημιζόμενη περιοχή στήριξης των 755 μονάδων. Το κακό όμως είναι ότι αν μετά ο Γενικός Δείκτης απομακρυνθεί από την έλξη των 755 μονάδων το επόμενο σοβαρό σημείο στήριξης εντοπίζεται στις 690 μονάδες.

Βέβαια για να μπορέσει ο δείκτης να φτάσει ακόμα και στις 755 μονάδες αρκετά δεικτοβαρή χαρτιά θα πρέπει να πατήσουν το κουμπί της κατολίσθησης διασπώντας καθοδικά  ακραία σημεία στήριξης όπως είναι για τον ΟΤΕ τα 12,80 ευρώ, τη Coca Cola HBC τα 19,70 ευρώ, τον ΟΠΑΠ τα 11,80 ευρώ, τον Μυτιληναίο τα 12,40 ευρώ,  τα Jumbo τα 12,20 ευρώ, την Τέρνα Ενεργειακή τα 14 ευρώ και τη ΔΕΗ τα 4,75 ευρώ . Όσο για τις  τράπεζες αυτές θα πρέπει να  παραδοθούν για άλλη μια φορά στην πυρά.  Η λογική λέει  ότι δύσκολα έως πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να γράψουν τέτοιες τιμές με αυτά τα οικονομικά μεγέθη που φαίνεται να τρέχουν για το 2022. Οι περισσότερες μάλιστα από αυτές διαπραγματεύονται ήδη με τιμές “κατεδάφισης”.

Στο μεταξύ συλλαμβάνουμε το τεχνικό ταλαντωτή Σχετικής Ισχύος (RSI) να έχει ακόμα ένα μικρό περιθώριο πτώσης για να πάει να ακουμπήσει πάνω στην γραμμή τάσης “W” η οποία όμως είναι ανοδική και βρίσκεται σε εμφανή απόκλιση (divergence) σε σχέση με την πτωτική τάση και πορεία του Γενικού Δείκτη. Στοιχείο το οποίο είναι μεν θετικό αλλά χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

Σύμφωνα τώρα με τους αλγοριθμικούς κίνησης για να αλλάξει η υπάρχουσα πτωτική τάση του Γενικού Δείκτη θα πρέπει ο ανώτερος Kaufman κινητός να κατέβει από τις 835 μονάδες σε χαμηλότερες τιμές πράγμα που θα χρειαστεί ακόμα χρόνο ώστε να γίνει η κατάλληλη επώαση ενός τέτοιου ανοδικού κύματος που θα μπορέσει να αποσύρει τους πωλητές από το πεδίο της μάχης και να τον οδηγήσει στις 860 με 870 μονάδες. Προς το παρόν η τάση παραμένει στα όρια του …   “πορφυρού” με τους “Bears” να έχουν τον πρώτο λόγο και τον έλεγχο της αγοράς.

Επίσης μιας που τώρα τελευταία η αγορά παίρνει “γραμμή” από τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 παραγκωνίζοντας τον επί χρόνια οδηγό μας το γερμανικό δείκτη DAX 40 ας πάμε να ρίξουμε και εκεί μια βραχυχρόνια  διαγραμματική ματιά. Τώρα πως προσπαθούμε να συγχρονιστούμε με ένα δείκτη που παραδόξως έχει πάρει τη τελευταία 12ετία ένα +281% ενώ εμείς έχουμε “πάρει” ένα -67% για να μη πω κάτι άλλο πιο βαρύ δε μπορώ να το καταλάβω. Μάλλον γιατί δεν μπορούμε μόνοι μας να τραβήξουμε μια πορεία δίχως να  έχουμε  ένα  “τσοπάνη” για να ακολουθούμε.

Στο εβδομαδιαίο λοιπόν διάγραμμα τιμών του S&P 500 βλέπουμε την “αγωνιώδη” προσπάθειά του να κρατηθεί σε επίπεδο weekly chart πάνω από τη σημαντική ζώνη στήριξης του τοπικού πυθμένα του περασμένου Ιουνίου στις 3660 με 3635 μονάδες. Η επιτυχή τώρα ή όχι διακράτηση της εν λόγω περιοχής θα δώσει το τόνο για την επόμενη εβδομάδα.

Έτσι αν ο δείκτης μπορέσει και κρατηθεί πάνω εκεί έχοντας και ένα καλό κλείσιμο πάνω από τις 3700 μονάδες τότε είναι πολύ πιθανό  μετά από τρείς συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες να πάμε για μια εβδομάδα ανοδικής κίνησης προς το επίπεδο των 3820 με 3840 μονάδων παρέχοντας έτσι και  τις απαραίτητες ανάσες στους αγοραστές.

Από την άλλη η αποτύπωση ενός candlestick με κλείσιμο κάτω από τις 3635 μονάδες και πέριξ των 3600 μονάδων θα μας οδηγήσει σε συνέχεια της πτωτικής κίνησης και την εβδομάδα που έρχεται με ότι αυτό θα σημαίνει και για το δικό μας το Γενικό Δείκτη. Εδώ το πρώτο καλό σημείο στήριξης  εντοπίζεται στις 3500 μονάδες ή ένα -3,8% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Ως εκεί η πτώση θα είναι εύπεπτη.

Αν όμως προκληθεί καθοδική διάλυση και των 3500 μονάδων τότε πιθανότατα να ακολουθήσει ένα έντονο “κρασάρισμα” της Wall Street προς την επόμενη στήριξη των 3250 με 3200 μονάδων ή σχεδόν ένα -12% που θα αναγκάσει αρκετούς να αναθεωρήσουν τη τακτική της γρήγορης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, μιας που η λαβωματιά θα είναι μεγάλη.

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό