26.7 C
Athens
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Τι ισχύει με τον φόρο στα πουρμπουάρ – Από τα 400 ευρώ στην τσέπη του εργαζόμενου θα μπαίνουν τα 171

Ειδήσεις Ελλάδα

Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να φορολογήσει τα tips έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους εργαζόμενους στον επισιτισμό, έναν κλάδο που απασχολεί περισσότερους από 500.000 εργαζόμενους. 

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή «Action Τώρα» του Action 24 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού, Γιώργος Χοτζόγλου, ο οποίος αρχικά σχολίασε ότι «δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη πληροφόρηση για νομοθετική πρωτοβουλία από τη μεριά της κυβέρνησης. Υπάρχει μια απόφαση του Αρείου Πάγου, που ξαναβγήκε στην επιφάνεια, γιατί η νομοθέτηση σχετικά με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS πάσχει».

Σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου, το πρόβλημα έγκειται στις ταμειακές μηχανές, όπου δεν υπάρχει πρόβλεψη κωδικού για φιλοδώρημα, ενώ συμπλήρωσε πως: «Η απόφαση του Αρείου Πάγου για το φιλοδώρημα αφορά μια συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων, τους κρουπιέρηδες στα καζίνο, όπου εκεί όντως το φιλοδώρημα είναι τακτική αποδοχή. Εγώ πώς μπορώ να ξέρω ότι κάθε μήνα το φιλοδώρημά μου θα είναι το ίδιο; Υπάρχει μήνας που έχω πάρει 30-40 ευρώ και μήνας που έχω πάρει 100-200. Πώς θα φορολογούμε;».

«Τρομακτική μείωση στα εισοδήματα»

Ο ίδιος ανέφερε πως θα υπάρξει τρομακτική μείωση στα εισοδήματα των εργαζομένων: «Από την ημέρα που μπήκε το πλαστικό χρήμα στη ζωή μας, το φιλοδώρημα έχει εξανεμιστεί. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να παρουσιάσουμε μια πλασματική αύξηση μισθών, γιατί από τη στιγμή που θα υπολογίζεται το φιλοδώρημα ως μισθός, θα ανέβει το εισόδημά μας. Στην πραγματικότητα όμως, θα δούμε τρομακτική μείωση. Εμείς κάναμε την άσκηση: ας υποθέσουμε ότι δουλεύω ως σερβιτόρος σε ένα καλό εστιατόριο, με πολύ καλή πελατεία και έχω 400 ευρώ tips τον μήνα μέσω κάρτας. Στην τσέπη μου θα μπουν 171 ευρώ. Τα υπόλοιπα 229 είναι κρατήσεις, γιατί θα ανέβω φορολογική κλίμακα, θα είναι κρατήσεις ΦΜΥ και κρατήσεις υπέρ ΕΦΚΑ, όπου επίσης θα ανέβω κλίμακα. Αν το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα είναι τα 2-3 ευρώ του διανομέα και τα 0,50 του σερβιτόρου, ας φορολογηθούν απλώς με Φόρο Μισθωτής Υπηρεσίας και τίποτα άλλο».

Ο νόμος για τα tips υπήρχε από το 1994

Σε ερώτηση για τη φορολόγηση των tips ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΟΙΚ, Όμηρος Τσάπαλος, υποστήριξε στο Action 24 ότι ο σχετικός νόμος που προβλέπει τη φορολόγησή τους ως εισόδημα είναι τουλάχιστον από το 1994, επιβεβαιώθηκε από τον Άρειο Πάγο ενώ υποστήριξε ότι πολλές επιχειρήσεις τον εφαρμόζουν.

Δείτε την απάντησή του στο 08:25 του βίντεο: 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό