18.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τι θα ψάξει το σούπερ διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb;

Ειδήσεις Ελλάδα

Ανακοινώθηκε ο πρώτος κύκλος ερευνών του νέου πανίσχυρου διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb που αν όλα πάνε καλά θα εκτοξευτεί τον προσεχή Οκτώβριο.

Το 1996 έξι χρόνια μετά την εκτόξευση του Hubble ο Διαστημικός Οργανισμός Διαστήματος, η NASA και ο Καναδικός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για την κατασκευή του διαδόχου του  του πατριάρχη των διαστημικών τηλεσκοπίων.

Αν και στην πορεία κατασκευάστηκαν και εκτοξεύτηκαν διαφόρων ειδών διαστημικά τηλεσκόπια και παρατηρητήρια το James Webb Space Telescope είχε σχεδιαστεί με στόχο να φέρει επανάσταση στην αστρονομία και την κοσμολογία παρόμοια ή και ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που έφερε το Hubble για αυτό και αναφέρεται πάντοτε ως ο διάδοχος του.

Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Τζέιμς Ε. Γουέμπ, ο οποίος διετέλεσε δεύτερος διευθυντής στην ιστορία της NASA και είχε κεντρικό ρόλο στο ιστορικό πρόγραμμα Apollo στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στην Σελήνη.

Για διαφόρους λόγους η κατασκευή αλλά και η εκτόξευση του JWST βγήκε πολλές φορές εκτός προγράμματος. Όπως φαίνεται το τηλεσκόπιο είναι πλέον έτοιμο και η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για τις 31 Οκτωβρίου του 2021. Οι προσδοκίες είναι τεράστιες αφού οι δυνατότητες του τηλεσκοπίου είναι τέτοιες που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορέσει να κάνει παρατηρήσεις και ανακαλύψεις που μέχρι τώρα οι επιστήμονες απλά ονειρεύονταν ότι θα μπορέσουν να κάνουν κάποτε.

Η NASA ανακοίνωσε την πρώτη φάση των ερευνών που θα πραγματοποιήσει το JWST την οποία ονόμασε «Κύκλο 1». Κατατέθηκαν χίλιες ερευνητικές προτάσεις στους υπευθύνους της αποστολής για αυτόν τον πρώτο κύκλο λειτουργίας του τηλεσκοπίου που θα έχει διάρκεια ενός έτους. Τελικά επιλέχθηκαν 286 έρευνες που θα διεξαχθούν με την χρήση του JWST.

Εκείνες που ξεχωρίζουν είναι οι έρευνες που θα γίνουν για την ανακάλυψη νέων στοιχείων για την διαδικασία γέννησης των άστρων, παρατηρήσεις που θα αποκαλύψουν την σύνθεση πλανητών και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτούς, παρατηρήσεις σε κομήτες και άλλα σώματα του ηλιακού μας συστήματος.

Οι δυνατότητες του είναι τόσο μεγάλες ώστε να μπορούν με αυτό να γίνουν μελέτες για τον σχηματισμό και εξέλιξη του Σύμπαντος. Το τηλεσκόπιο μπορεί σύμφωνα με τους δημιουργούς του να δει τι υπήρχε στο Σύμπαν μόλις 100 εκατ. έτη μετά την γέννηση του.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό