27.4 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2024

Τι θα συμβεί στην ΕΕ αν επικρατήσει η ακροδεξιά στην Γαλλία

Ειδήσεις Ελλάδα

«Αν η Άκρα Δεξιά αποκτήσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές εντός 15 ημερών, τότε το σύνολο της Ευρώπης θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες αυτού», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος συμμετείχε μέσω βιντεοκλήσης στην Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και  το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ολάντ ανέφερε μερικές από τις συνέπειες που θα υποστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση αν εκλεγεί η ακροδεξιά στην γαλλική κυβέρνηση. «Καταρχήν θα μπλοκαριστεί η διαδικασία του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού γιατί η Ακροδεξιά δεν θα θέλει να συμβάλει και να συνεισφέρει όσο στο παρελθόν στις δαπάνες της ΕΕ και απειλεί από οποιαδήποτε συνεισφορά, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε μια μεγάλη κρίση δημοσιονομική», σχολίασε.

«Αμφισβήτηση του συμφώνου για τη μετανάστευση»

Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας έκανε λόγο για μια δεύτερη συνέπεια και αυτή είναι η «αμφισβήτηση του συμφώνου για τη μετανάστευση». «Πρόκειται για σύμφωνο που έχει εγκρίνει και το συμβούλιο της ΕΕ και παρ’ όλο που θα γίνουν κάποιες προσαρμογές, το σύμφωνο αυτό επιτρέπει να ρυθμίζουμε τις αφίξεις των μεταναστών και να υποδεχόμαστε με αξιοπρεπή τρόπο τους αιτούντες άσυλο. Η Άκρα Δεξιά έχει θέσει στο στόχαστρο να αμφισβητήσει το σύμφωνο έτσι όπως εγκριθεί σε επίπεδο ΕΕ», πρόσθεσε.

«Τρίτη συνέπεια αν κερδίσει η Ακροδεξιά τις εκλογές στη Γαλλία είναι η αποδέσμευση από την βοήθεια στην Ουκρανία και σε ότι έχει να κάνει με την οικονομική βοήθεια και σε ότι έχει να κάνει με την στρατιωτική βοήθεια» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ υπογραμμίζοντας ότι «η κυρία Λεπέν ετοιμάζεται να αποσυρθεί από τη βοήθεια και τη στήριξη στην Ουκρανία».

Και μακροπρόθεσμες συνέπειες

«Αυτά, σύμφωνα με τον κ. Ολάντ, είναι όσα θα συμβούν στο κοντινό μέλλον, εφόσον η Ακροδεξιά κερδίσει τις εκλογές στη Γαλλία. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες συνέπειες μακροπρόθεσμες.

«Καταρχάς μιλάμε για την αποδέσμευση της Γαλλίας από οποιαδήποτε προοπτική για την Ευρώπη της άμυνας. Μια άλλη συνέπεια έχει να κάνει με την διεύρυνση. Η ακροδεξιά δεν θα είναι καθόλου θετικά διακείμενη ούτε στην προσχώρηση της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ, ενώ θα διατηρεί εχθρική στάση απέναντι στην ενδεχόμενη προσχώρηση των Βαλκανικών χωρών» συνέχισε ο κ. Ολάντ.

«Η Λεπέν θέλει να δημιουργήσει σύγκρουση με την Ευρώπη»

«Αυτός είναι ο προσωπικός μου αγώνας. Η κυρία Λεπέν, δεν είναι η κυρία Μελόνι για να έχει ανάγκη κυβερνητική συμμαχία και συνασπισμό για να κερδίσει. Μπορεί να κερδίσει χωρίς να έχει την πλειοψηφία. Επαναλαμβάνω ότι η κ. Λεπέν έχει περισσότερη βούληση να διασπάσει την ΕΕ απ’ όσο ενδεχομένως το επιθυμεί η κ. Μελόνι» τόνισε ο κ. Ολάντ, συγκρίνοντας την Μαρίν Λεπέν με την Τζόρτζια Μελόνι της Ιταλίας.

«Η Μελόνι χρειάζεται περισσότερο την ΕΕ και για το μεταναστευτικό και για να αποκτήσει η χώρα της πρόσβαση σε σημαντικά κεφάλαια. Η Λεπέν θέλει να δημιουργήσει σύγκρουση και διαμάχη με την Ευρώπη. Θέλει οι δυσκολίες που δεδομένα θα αντιμετωπίσει να τις δικαιολογήσει ότι ευθύνεται η διαμάχη της με την ΕΕ. Είναι λοιπόν ΄παρών’ στη Γαλλία και δεν ήρθα στην εκδήλωσή σας γιατί οι στιγμές εδώ είναι πολύ σημαντικές» κατέληξε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και εκ νέου υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές Φρανσουά Ολάντ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό