31.1 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Τι θα αλλάξει στην υπόθεση εάν νικήσουν οι Εργατικοί στις βρετανικές εκλογές

Ειδήσεις Ελλάδα

Το βρετανικό κοινοβούλιο διαλύθηκε επισήμως την περασμένη Πέμπτη (30/5), ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Ιουλίου, στις οποίες το Εργατικό Κόμμα του Κιρ Στάρμερ φέρεται να είναι το μεγάλο φαβορί.

Για τις εκλογές στη Βρετανία όμως υπάρχει και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, θεωρείται ένας άνθρωπος ο οποίος έχει δείξει μια πιο θετική διάθεση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, γεγονός που μπορεί να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Σε αντίθεση με τον νυν πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος έδειξε πολύ απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση για το θέμα.

Άλλωστε, πριν από μερικούς μήνες, όταν είχε επισκεφτεί την Βρετανία ο Έλληνας πρωθυπουργός, το Ηνωμένο Βασίλειο ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ επειδή ο Βρετανός ομόλογός του ενοχλήθηκε από την δήλωση ότι τα Γλυπτά έχουν κλαπεί. Γεγονός που επιβεβαίωσε και η Τουρκία με την αποκάλυψη ότι δεν υπάρχει φιρμάνι.

Πάντως το Βρετανικό Μουσείο έχει τον τελευταίο λόγο. Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές αναφέρουν πως είναι εφικτή μια συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα με έναν περιοδικό δανεισμό στην χώρα μας με αντάλλαγμα από την ελληνική πλευρά να δίνει άλλα εκθέματα για να καλύπτεται το κενό που θα δημιουργείται.

Ανέλπιστη στήριξη από Τουρκία Υπενθυμίζεται ότι ανέλπιστη στήριξη από την Τουρκία στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα βρήκε η Ελλάδα. Κατά την 24η Σύνοδο της Unesco η εκπρόσωπος της Τουρκίας δήλωσε πως η γειτονική μας χώρα δεν έχει υπόψη της το «φιρμάνι» του Έλγιν, δηλαδή το έγγραφο – που υποστηρίζει η Βρετανία -ότι της παρείχε η Οθωμανική Αυτοκρατορία για να αφαιρέσει τα γλυπτά.

«Δεν έχουμε υπόψη μας κανένα έγγραφο» Ειδικότερα, μιλώντας στη σύνοδο της Unesco για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσης η προϊσταμένη του τμήματος Καταπολέμησης της Λαθρεμπορίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Ζεϊνέπ Μποζ είπε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Θέλουμε ολόψυχα να ευχαριστήσουμε την ελληνική αντιπροσωπεία για την προβολή των επιχειρημάτων τους με πραγματικά και συγκεκριμένα στοιχεία, όπως στην υπόθεση των Γλυπτών για περισσότερα από 40 χρόνια τώρα. Και ως επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία δεν έχουμε υπόψη μας κανένα έγγραφο που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά που έγινε από το αποικιοκρατικό Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή».

«Επομένως δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρος για να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμη και σύμφωνα με τη νομοθεσία της εποχής και ανυπομονώ ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς πιστεύουμε ότι σηματοδοτεί την αλλαγή συμπεριφοράς προς την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και αποτελεί το ισχυρότερο μήνυμα που δίνεται παγκοσμίως. Γι’αυτό μείνετε δυνατοί», κατέληξε.

 Σημειώνεται ότι η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς προέρχεται από τη χώρα διάδοχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Αρχές της οποίας βάσει του βρετανικού αφηγήματος παραχώρησαν στον λόρδο Έλγιν το φιρμάνι που τους έδινε δικαίωμα να αφαιρέσουν τα Γλυπτά, που έκτοτε είναι ένα από τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου στις συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Μενδώνη: «Eθνικός στόχος η επιστροφή των Γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης» Στο πλαίσιο της 24ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP), που ολοκλήρωσε τις εργασίες της, συζητήθηκε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, το οποίο βρίσκεται σταθερά στην ατζέντα  της, εδώ και 40 χρόνια.

ethnos.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό