27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Τι ζήτησε ο πρωθυπουργός από υπουργούς, κυνήγι υπογραφών στο ΠΑΣΟΚ

Ειδήσεις Ελλάδα

Καθένας έχει τα προβλήματά του και των υπουργών είναι οι απαιτήσεις του πρωθυπουργού. Σας έλεγα πριν μέρες ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από συγκριμένους υπουργούς, συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. Μαθαίνω λοιπόν τώρα πως η οδηγία επικαιροποιήθηκε και μάλιστα προβλέπει τα μέτρα που θα αποφασισθούν να μπορούν να αποδώσουν άμεσα. Αυτά τα μέτρα, ο πρωθυπουργός θα τα ανακοινώσει στην ομιλία του στην ΔΕΘ και θέλει, μαθαίνω, αν είναι δυνατόν να λέει και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που τα αποτελέσματα τους θα έχουν φανούν στους πολίτες. Ορισμένα επιτελεία υπουργών , αυτές τις μέρες, τρέχουν και δεν φτάνουν…….

Ένα άλλο «έργο» που παίζεται αυτές τις μέρες είναι αυτό που αφορά τις αλλαγές γενικών γραμματέων. Δεν είναι μόνον αυτοί που επιδιώκουν μια θέση, αλλά και ορισμένοι υπουργοί που μπήκαν ή αλλάξαν θέση στον τελευταίο ανασχηματισμό που πιέζουν για να γίνουν συγκεκριμένες αλλαγές. Και βέβαια, το δικό τους αγώνα δίνουν όσοι θέλουν να μείνουν στις θέσεις τους. Το όλο «έργο», πάντως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα…..

Τέλος καταλήψεων

Δεν θα πέσω από τα σύννεφα, αν μέσα στις επόμενες 6-7 εβδομάδες, γίνουν από την αστυνομία μερικές επιχειρήσεις σε κατειλημμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, άλλα και σε ορισμένες πόλεις της επαρχίας. Η σχετική οδηγία, μαθαίνω από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του πολίτη είναι «να τελειώνουμε πια με όλα αυτά τα «στέκια». Ίσως μάλιστα, μου λέει στέλεχος των δυνάμεων ασφαλείας, να μην βρούμε και πολύ κόσμο μέσα, γιατί συνηθίζουν τις διακοπές στα νησιά τις μέρες αυτές…..

Τυχεροί αποτυχόντες

Θα θυμάστε τον πρώην υπουργό Σπήλιο Λιβανό, που καρατομήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο από τον (και συμμαθητή του, ένα χρόνο μικρότερο για την ακρίβεια στο Κολλέγιο Αθηνών) Κ. Μητσοτάκη, μετά από ατυχείς δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το 2022. Πρόσφατα, έγινε πρόεδρος της ημικρατικής Hellenic Energy, ως εκπρόσωπος του δημοσίου. Μάλιστα μέλος του ιδίου συμβουλίου τοποθετήθηκε και μια άλλη υποψήφια βουλευτής που δεν εξελέγη το 2023, η κ. Άννα Ροκοφύλλου. Οπότε τώρα, είναι πολλοί οι αποτυχόντες βουλευτές που ελπίζουν να πάρουν μια θέση Γεν. Γραμματέα (αυτές τις μέρες γίνονται τα σχετικά …μαγειρέματα) ή άλλη κρατική θέση, μια και λένε πως η άτυπη απαγόρευση διορισμού αποτυχόντων υποψήφιων σε κρατικές θέσεις, έχει ήδη καταργηθεί στην πράξη……

Ήξερε ο Τσίπρας;

Ρώτησα άνθρωπο που λόγω των παλαιών σχέσεων του με τον Αλ. Τσίπρα, μπορεί να γνωρίζει, αν ο κ. Δραγασάκης είχε ενημερώσει τον πρώην πρωθυπουργό για την παραίτηση του από τον Σύριζα. Όχι, μου είπε κοφτά, προσθέτοντας πως «δεν ήταν και κάτι αναπάντεχο, μια και ο κύριος Γιάννης, εδώ και καιρό είχε κάνει σαφές ότι δεν του πάει το στυλ Κασσελάκη». Τον ρώτησα επίσης, αν ο πρόεδρος διαφωνεί με την κίνηση του πρώην αντιπροέδρου των κυβερνήσεων του και μου είπε πως «μίλησε μαζί του μετά την παραίτηση» αλλά δεν θέλησε να μου διευκρινίσει αν διαφωνεί ή όχι με την κίνηση του. Θα μου πείτε εδώ υπάρχει συζήτηση μήπως φύγει κάποια στιγμή και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας. Πάντως στο στρατόπεδο Κασσελάκη όχι μόνον δεν στεναχωρήθηκαν από την παραίτηση του κ. Δραγασάκη, αλλά όπως λένε «μπορεί να αποτελέσει και την αρχή για να φύγουν από το κόμμα όσοι μένουν τώρα τυπικά μέλη του και εμποδίζουν την μετάλλαξή του».

Ζητούνται υπογραφές ΠΑΣΟΚ

Αναζητώντας πέντε χιλιάδες υπογραφές, λέγεται το «έργο» που παίζεται αυτές τις μέρες στο ΠΑΣΟΚ. Οι υποψήφιοι, με βάση το καταστατικό, οφείλουν να καταθέσουν, μαζί με την υποψηφιότητα του, το φθινόπωρο, είτε 5 χιλιάδες υπογραφές μελών είτε υπογραφές από το 15% των μελών της ΚΕ. Και επειδή ο καθένας μπορεί να υπογράφει μόνον για έναν υποψήφιο, τα πράγματα δεν είναι και πολύ εύκολα για όλους. Μάλιστα μαθαίνω πως υπάρχει ειδική πλατφόρμα , μέσω ΠΑΣΟΚ, που μπορούν να υπογράφουν για κάθε υποψήφιο, ώστε να μπορεί να γίνεται έλεγχος για διπλο-υπογραφές κλπ. Ήδη πάντως , ορισμένοι/ες, μαθαίνω ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα μια και δέχονται απαντήσεις του στυλ «με πρόλαβε ο τάδε ή η τάδε και έχω υπογράψει ήδη…»

Επίδαυρος ότι να ’ναι

Φίλος που παρακολούθησε την παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στην Επίδαυρο, την περασμένη Παρασκευή, μου εξέφρασε το ερώτημα, αν η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού γνωρίζει τελικά τι παίζεται στο Αρχαίο Θέατρο, ή η διοίκηση του Φεστιβάλ αποφασίζει ότι γουστάρει και οι (επιχορηγούμενοι από το κράτος) θίασοι και σκηνοθέτες κάνουν ότι θέλουν. Και δεν είναι ο πρώτος που μου λέει πως στην Επίδαυρο τα τελευταία χρόνια «βλέπουμε ότι να ‘ναι ή ότι του….έρθει του κάθε σκηνοθέτη»…..

Ελληνίδα Επίτροπος

Το θέμα του Έλληνα Επίτροπου στην Κομισιόν θα λήξει μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, μου λένε. Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως σχεδόν έχει καταλήξει σε δυο – τρία πρόσωπα , θέλει να κάνει μια συζήτηση με την επανεκλεγείσα πρόεδρο της Επιτροπής, σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο και την αντιπροεδρία του Έλληνα επίτροπου, ώστε να καταλήξει. Το σίγουρο μου λένε είναι πως θέμα Σχοινά δεν τίθεται (το έχει ήδη πει στην Φον Ντερ Λάιεν ο κ. Μητσοτάκης). Η πρόεδρος της Επιτροπής έχει ζητήσει περισσότερες γυναίκες να μπουν στην Επιτροπή, αλλά όπως φαίνεται με τις μέχρι τώρα προτάσεις των χωρών, κάτι τέτοιο δεν γίνεται εφικτό. Έτσι, δεν είναι απίθανο, το αντίθετο ίσως, η χώρα μας να στείλει γυναίκα. Και αν γίνει αυτό βλέπω την σημερινή υπουργό εργασίας, την κ Ν. Κεραμέως, στην πρώτη –πρώτη σειρά της λίστας. Και το θέλει κιόλας μαθαίνω….

Δεν ανησυχούν

Ρώτησα φίλο παλαιό διπλωμάτη και γνωστή των ελληνοτουρκικών, αν οι τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού στα κατεχόμενα, δημιουργούν ζητήματα στον διάλογο που έχει ξεκινήσει αναμεσά στους δυο ηγέτες. «Κοίτα», μου είπε, «η αλήθεια είναι ότι κάθε ακραία δήλωση ή πράξη, προκαλεί ανάσχεση. Όμως δεν βλέπω σήμερα κάτι τέτοιο γιατί τουρκικές ακρότητες που λέγονται τέτοιες μέρες για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία και τα κατεχόμενα, δεν τις λαμβάνουν σοβαρά στο Υπουργείο Εξωτερικών. Είναι αυτό που λέμε ένα από τα ίδια», κατέληξε….

Θετικά οι τράπεζες

Οι τράπεζες βλέπω ότι πάνε καλά, τουλάχιστον στο χρηματιστήριο. Από την αρχή του έτους η μετοχή της Eurobank βρίσκεται στο +34,10%, της Εθνικής στο +30,37%, της Πειραιώς στο +20,34% και της Alpha στο +8,8%. Όλα αυτά, ενώ έρχονται διεργασίες και σε άλλες τράπεζες όπως γνωρίζετε, όποτε ο κλάδος θα διατηρήσει το ενδιαφέρον του ακόμη και στο ελληνικό καλοκαίρι. Αντίθετα, κάποιοι παραδοσιακοί παίκτες της ελληνικής αγοράς βρίσκονται σε …επιβράδυνση, όπως για παράδειγμα η Autohellas. Να υποθέσω ότι είναι προσωρινό και πως τα αποτελέσματα της θερινής περιόδου θα αφυπνίσουν αυτόν τον ενδιαφέροντα τίτλο.

Τελειώνει η θητεία

Δεύτερη γκρίνια προστέθηκε στα «πεπραγμένα» της ΑΑΔΕ. Μετά την υπόθεση του «παγώματος» των λογαριασμών της Betshop, τώρα ήρθε και η υπόθεση της επιχείρησης «Χάρτινος Δράκος» που αφορά την υπόθεση του κινεζικού κυκλώματος φοροδιαφυγής. Και εν προκειμένω, κάποιοι κατηγορούν τη διοίκηση της Αρχής, ότι έσπευσε να δημοσιοποιήσει την υπόθεση χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες, ενώ προχώρησε και σε συνέντευξη Τύπου. Δεν ξέρω εάν οι επιπλήττοντες έχουν δίκιο. Πιθανολογώ ότι όλη αυτή η δημοσιότητα περί την ΑΑΔΕ, μάλλον έχει να κάνει με το γεγονός ότι η θητεία του Γιώργου Πιτσιλή λήγει στις αρχές του 2025 (σημειώστε ότι είναι και η δεύτερη), οπότε από τη μία ο ίδιος θέλει να δείξει έργο, και προφανώς και κάποιοι άλλοι, που εποφθαλμιούν τη θέση θα ήθελαν να τον «κοντύνουν».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό