26.9 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Τι είναι το «Fire Rainbow» που φώτισε τον ελληνικό ουρανό

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο είδαν πολλοί σήμερα Τετάρτη (8/5) με μία παλέτα χρωμάτων να «στολίζει» τον ελληνικό ουρανό.

Ο λόγος για το «fire rainbow» (ελληνιστί «φλεγόμενο ουράνιο τόξο»), ένα φυσικό φαινόμενο που, αν και δεν θεωρείται ως ιδιαίτερα σπάνιο, δεν γίνεται συχνά αντιληπτό από το ανθρώπινο μάτι.

Το εν λόγω φαινόμενο φώτισε τον ουρανό σε ορισμένες περιοχές της χώρας, αφήνοντας με ανοιχτό το στόμα όσους είδαν τα ζωντανά του χρώματα. Αυτό το οπτικό θέαμα πρόσθεσε στο γαλάζιο ένα φάσμα χρωμάτων που συνήθως εμφανίζεται σε ουράνιο τόξο, αλλά με μια διαφορετική δομή.

Το «fire rainbow» δεν είναι από μόνο του ένα σπάνιο γεγονός, αλλά απαιτεί ένα ακριβές σύνολο ατμοσφαιρικών συνθηκών για να εκδηλωθεί. Αυτό το κάνει λιγότερο εμφανές στο ανθρώπινο μάτι.

Ο διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, προχώρησε σε μια ανάρτηση στο Facebook, με την οποία εξηγεί τι είναι το fire rainbow.

Ειδικότερα, στην ανάρτησή του ο Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει:

«Σε ορισμένες περιοχές σήμερα εμφανίστηκε ένα σπάνιο φαινόμενο το οποίο είναι γνωστό ως “fire rainbow”. Όμως αυτό ούτε είναι ουράνιο τόξο ούτε έχει σχέση με φωτιά. Η επιστημονική ονομασία του είναι «circumhorizontal arc» και συμβαίνει όταν ο ήλιος έχει ανέβει σε ύψος μεγαλύτερο των 58 μοιρών από τον ορίζοντα.

Για τον σχηματισμό αυτών των τόξων απαιτείται η ύπαρξη θυσανόμορφων νεφών (Ci) τα οποία σχηματίζονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο και αποτελούνται από εξαγωνικούς κρυστάλλους. Με ιδανική ευθυγράμμιση, οι κρύσταλλοι λειτουργούν ως πρίσμα, εξ ου και η διάθλαση που θυμίζει ουράνιο τόξο. Η δεύτερη φωτό το απόγευμα, με τα δύο παρήλια».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό