17.7 C
Athens
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024

Τι είναι τα πολυζωνικά τιμολόγια ρεύματος – Πότε ξεκινά η εφαρμογή τους

Ειδήσεις Ελλάδα

Μετά το… κυνήγι του θησαυρού μεταξύ των χρωματιστών τιμολόγια ρεύματος, για την ανακάλυψη αυτού που συμφέρει περισσότεροι, νέες επιλογές μπαίνουν στη ζωή των καταναλωτών. Πλέον το Υπουργείο Ενέργειας προωθεί από το νέο έτος τα πολυζωνικά τιμολόγια, τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή ουσιαστικά να επιλέγει ο ίδιος τις ώρες που θα κάνει χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, κρίνοντας με γνώμονα τις τιμές που θα ισχύουν ανά ζώνη της ημέρας. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το Mega, τα πολυζωνικά τιμολόγια που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του νέου έτους, θα έχουν: 

Χαμηλότερες χρεώσεις τις ώρες χαμηλής ζήτησης Χαμηλότερες χρεώσεις τις μεσημεριανές ώρες (οπότε υπάρχει υψηλό ποσοστό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) Χαμηλότερες χρεώσεις τα Σαββατοκύριακα

Αξίζει να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα τιμολόγια έχουν ήδη εφαρμοστεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα:

Μ. Βρετανία: Μισή τιμή τις Κυριακές για 5 ώρες και 2 ώρες τις καθημερινές (πολλές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) Ισπανία: Τρεις ζώνες (χαμηλή χρέωση 12-8 π.μ., μεσαία χρέωση 2-6 μ.μ. και 10-12 μ.μ., υψηλή χρέωση 6-10 μ.μ.) Έρχονται τα τιμολόγια με την ώρα

Στο μεταξύ, όπως έγραψε το flash.gr, χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας ανά ώρα για τα νοικοκυριά, εισηγείται σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΑΕΥ, στους προμηθευτές στο πλαίσιο της κατάρτιση του κυβερνητικού σχεδίου των δυναμικών τιμολογίων σε συνέχεια της Ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Προϋπόθεση θα είναι να υπάρχουν έξυπνοι μετρητές, προκειμένου να εφαρμόζεται διαφορετική χρέωση για κάθε ώρα της ημέρας, με τις τιμές που θα ισχύουν να ανακοινώνονται κάθε ημέρα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό