23.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Τι είναι η «χιονοκαταιγίδα» που σαρώνει τη χώρα

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι τελευταίες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων αναφέρουν ότι έρχονται «χιονολαίλαπες» και «χιονοκαταιγίδες» σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ ο χιονιάς αυτός θα είναι επικίνδυνος. Δευτέρα (24.01.2022) και Τρίτη (25.01.2022) -σύμφωνα με την ΕΜΥ- αναμένονται πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα και αρκετά σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας θα παραμείνουν κλειστά, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε γενική επιφυλακή. 

Τι είναι όμως οι χιονοκαταιγίδες που πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας…; Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Δημήτρη Ζιακόπουλο, «Οι χιονοκαταιγίδες, που ορισμένοι αποκαλούν χειμωνιάτικες καταιγίδες, είναι ασυνήθιστο είδος καταιγίδας (συμβαίνει μόνο λίγους μήνες του χρόνου) που αντί της βροχής συνοδεύεται από χιόνι. Όμως, η ένταση της χιονόπτωσης από έναν (χιονο)σωρειτομελανία είναι μεγαλύτερη από την ένταση της χιονόπτωσης που παράγεται από τα μελανοστρώματα ή τα παχιά υψιστρώματα». 

«Έχει παρατηρηθεί χιονόστρωση ακόμα και ύψους 15 εκατοστών στη διάρκεια της ζωής μιας χιονοκαταιγίδας. Πάντως, θερμοδυναμικά, η χιονοκαταιγίδα δεν διαφέρει από τις άλλες καταιγίδες, εκτός από το γεγονός ότι οι κορυφές των σωρειτομελανιών δεν φθάνουν σε μεγάλο ύψος. Κατά τα άλλα, η βροντή μιας χιονοκαταιγίδας δεν ακούγεται από απόσταση μεγαλύτερη των 2 ή 3 χιλιομέτρων επειδή το χιόνι απορροφά τον ήχο της και τη νύχτα ο κεραυνός εμφανίζεται πιο φωτεινός λόγω της αντανάκλασης του φωτός από τις νιφάδες» αναφέρει επίσης σε ανάρτηση του στο ziakopoulos.blogspot.com. 

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες Τα έντονα φαινόμενα της κακοκαιρίας Ελπίδα – όπως εκτιμά ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος – θα μας ταλαιπωρήσουν σίγουρα για τα επόμενα δύο 24ωρα. 

Δείτε εδώ τις τελευταίες εκτιμήσεις για την κακοκαιρία:

Βόρεια Ελλάδα: Ως τη Δευτέρα το βράδυ τοπικές και σύντομες χιονοπτώσεις στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη, τη Χαλκιδική και ίσως στη Δ. Μακεδονία.

Δυτική Ελλάδα: Ως τη Δευτέρα το βράδυ τοπικές και σύντομες χιονοπτώσεις κυρίως στο Ιόνιο και τη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα: (α) Ανατολική ζώνη: μεγάλα ύψη χιονιού. (β) Δυτική ζώνη: αξιόλογες χιονοπτώσεις κυρίως εκεί που βοηθά το ανάγλυφο.

Ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα: Μεγάλα ύψη χιονιού κυρίως στο Β-ΒΔ Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοεκπλήξεις ακόμα και σε νοτιότερες παραθαλάσσιες περιοχές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό