18.1 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τι αλλάζει από 4 Μαΐου στη ζωή μας – Καταργείται το SMS στο 13033

Ειδήσεις Ελλάδα

 Σε ρυθμούς κανονικότητας κορονοϊού θα αρχίσουμε να κινούμαστε από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου μετά από περίπου δυο μήνες περιοριστικών μέτρων.

Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά και μέχρι και την 1η Ιουνίου, αν όλα πάνε όπως έχουν σχεδιαστεί.

Ας δούμε όμως πώς θα γίνει η άρση των μέτρων… Αρχικά σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, το SMS στο 13033 καταργείται από τη Δευτέρα.

Επιπλέον, στο πρώτο στάδιο που τοποθετείται στις 4 Μαΐου επανεκκινούν οι εταιρείες λιανικού εμπορίου:

βιβλιοπωλεία,
οπτικά,
αθλητικός εξοπλισμός,
πώλησης φυτών,
αγορές καταναλωτών και
απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών)

Επιπλέον ανοίγουν και καταστήματα παροχής υπηρεσιών:

κομμωτήρια,
κουρεία,
κέντρα αισθητικής και
ΚΤΕΟ

Οι κωδικοί που επανεκκινούν είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602.

Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Οι περιορισμοί ανά τετραγωνικό μέτρο

Επανέρχονται στην εργασία τους συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους (ποσοστό 10%) και επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%).

Όσον αφορά στην τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν αυτά έχουν ως εξής: Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τ.μ. 4 άτομα, από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

Αλλαγές στο ωράριο και τήρηση αποστάσεων

Όσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.

Προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής.

Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα.

Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ..

Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών

ΜΜΜ: Υποχρεωτική χρήση μάσκας και ελεγχόμενη είσοδος

Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.
Στην υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.
Στην αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας διαμορφώνονται ως εξής:

Στον Μετρό και τον Ηλεκτρικό σήμερα η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζουμε να κατέβει στα 6 λεπτά.
Στο Τραμ από τα 11 λεπτά στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.
Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα θα ανέλθουμε το επόμενο διάστημα στα 1.000.
Οι συχνότητες αυτές θα βελτιωθούν σε δεύτερο στάδιο, σε συνάρτηση με την περαιτέρω άρση των περιορισμών».

Σε δυο φάσεις το άνοιγμα των σχολείων

Από τις 11 Μαΐου θα ανοίξουν τα σχολεία για την Γ’ Λυκείου, ενώ όπου υπάρχει δυνατότητα θα γίνεται τηλεκπαίδευση, όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου εκτός των εμπορικών κέντρων, οι υπηρεσίες όπως σχολές οδηγών, και οι χώροι θρησκευτικής λατρείας με συγκεκριμένους κανόνες.

Από τις 18 Μαΐου θα ανοίξουν τα σχολεία για την Α και Β Λυκείου και τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, καθώς και τα φροντιστήρια, είναι πιθανή η ολική απελευθέρωση στις μετακινήσεις με βάση πάντα την πορεία της επιδημίας, καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι , ζωολογικά πάρκα και βοτανικοί κήποι.

Αρχαιολογικοί χώροι και ζωολογικά πάρκα θα ανοίξουν – Απαγορεύονται οι παραστάσεις

Στις 15 Μαΐου, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι ενώ δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις. Επίσης επαναλειτουργούν τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους.

1η Ιουνίου ημέρα πρεμιέρας για εμπορικά, εστιατόρια και καφέ

Την 1η Ιουνίου, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους με απόσταση 2 μέτρων και 4 ατόμων ανά τραπέζι.

Την πρώτη ημέρα του Ιουνίου ξεκινούν πάλι τη λειτουργία τους τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνησης της οικονομίας και δη της τουριστικής.

Σε δεύτερο χρόνο και εντός Ιουνίου, θα λειτουργήσουν καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως ανακοινώθηκε.

Αναλυτικά: 

Δείτε εδώ: Αναλυτικοί πίνακες με το σχέδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα

Δείτε εδώ: Υποχρεωτική μάσκα σε ΜΜΜ – Η συχνότητα των δρομολογίων

Δείτε εδώ: Η «αυστηρή σύσταση» για περιορισμένη κυκλοφορία μετά τις 12 το βράδυ

Δείτε εδώ: Σκέψεις για πρόστιμο 150 ευρώ σε όποιον δεν φοράει μάσκα εκεί που επιβάλλεται

*Οι φωτογραφίες είναι αρχείου

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό