35.5 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Τι έδειξαν οι κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ειδήσεις Ελλάδα

Το εμβόλιο κατά του Co-19 που αναπτύχθηκε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca  έδειξε 79% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη την πρόληψη της συμπτωματικής νόσησης και 100% αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρών ή κρίσιμων νόσων λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με ευρεία κλινική έρευνα τρίτης φάσης. AstraZeneca στις ΗΠΑ.

Το ένα πέμπτο των συμμετεχόντων στις δοκιμές ήταν άνω των 65 ετών και το εμβόλιο έδειξε 80% αποτελεσματικότητα σε αυτούς τους ηλικιωμένους συμμετέχοντες, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα τη Δευτέρα. Η έρευνα διεξήχθη σε περισσότερους από 32.000 εθελοντές διαφόρων ηλικιών στις ΗΠΑ, τη Χιλή και το Περού.

«Τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά νέα καθώς αποδεικνύουν την εκπληκτική αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ένα νέο πληθυσμό και συμφωνούν με τα αποτελέσματα των δοκιμών που διεξήγαγε η Οξφόρδη”, δήλωσε ο Άντριου Πόλαρντ διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης.

Το εμβόλιο της AstraZeneca αντιμετωπίζει μια κρίση στην Ευρώπη, με τουλάχιστον 16 χώρες να σταματούν ή να περιορίζουν την διάθεσή του μετά την καταγραφή μιας σειράς σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών που περιλαμβάνουν έναν συγκεκριμένο τύπο θρόμβου αίματος.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων που συνδέονται με αυτό, αλλά ορισμένες χώρες επέλεξαν να μην «ξεπαγώσουν» το «μπλόκο» στην χορήγησή του, εν αναμονή περισσότερων δεδομένων. Ο EMA την περασμένη εβδομάδα δεν βρήκε καμία σχέση με την πήξη του αίματος γενικά, αλλά άφησε την πόρτα ανοιχτή στην πιθανότητα σύνδεσης με έναν σπάνιο συνδυασμό συμβάντων που περιλαμβάνουν θρόμβους αίματος στον εγκέφαλο, χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και αιμορραγία.

Η AstraZeneca επισήμανε ότι μια ανεξάρτητη επιτροπή ασφαλείας εξέτασε συγκεκριμένα το ενδεχόμενο εμφάνισης θρομβώσεων και φλεβικών θρομβώσεων, μια σπάνια μορφή θρόμβου στον εγκέφαλο, με τη συνδρομή ανεξάρτητου νευρολόγου. 

Η επιτροπή παρακολούθησης δεν διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης ή συμβάντων που χαρακτηρίζονται από θρόμβωση μεταξύ των 21.583 συμμετεχόντων που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Η συγκεκριμένη αναζήτηση για CVST δεν βρήκε περιπτώσεις σε αυτήν τη δοκιμή.

Η φαρμακευτική εταιρεία επισήμανε ότι από την έρευνα δεν εντοπίστηκε «αυξημένος κίνδυνος θρομβώσεων ή επεισοδίων που να σχετίζονται με θρομβώσεις μεταξύ των 21.583 συμμετεχόντων οι οποίοι έλαβαν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου».

Το εμβόλιο, εύκολο στην αποθήκευση και μεταφορά και πωλείται επί του παρόντος σε τιμή κόστους, βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο μιας διπλωματικής διαμάχης μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας, με τις Βρυξέλλες να απειλούν ότι θα εμποδίσουν τις εξαγωγές εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των δόσεων της AstraZeneca.

Η δοκιμή στο εμβόλιο της AstraZeneca στις ΗΠΑ περιελάμβανε 32.449 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 141 συμπτωματικών περιπτώσεων Co-19.  

«Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τα προηγούμενα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν σε [προηγούμενες] δοκιμές σε όλους τους ενήλικες πληθυσμούς, αλλά είναι συναρπαστικό να βλέπουμε παρόμοια αποτελέσματα αποτελεσματικότητας σε άτομα άνω των 65 ετών για η πρώτη φορά», σχολάσε η Αν Φάλσεϊ , καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ και βασική ερευνήτρια της δοκιμής. 

«Αυτή η ανάλυση επικυρώνει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του Co-19 ως μια πολύ αναγκαία πρόσθετη επιλογή εμβολιασμού, προσφέροντας την απαραίτητα εμπιστοσύνη ότι οι ενήλικες όλων των ηλικιών μπορούν να επωφεληθούν από την προστασία από τον ιό», είπε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό