29.1 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Τιτάνια μάχη και επικός θρίαμβος στο Καραϊσκάκη με τον Μίμη… στο τέρμα (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Ειδήσεις Ελλάδα

Μία από τις πιο επικές νίκες της ΑΕΚ σε ντέρμπι πέρασε στην ιστορία σαν σήμερα πριν από 53 χρόνια. Το 3-2 σε βάρος του Ολυμπιακού στο Στάδιο Καραϊσκάκη ήταν μια τιτανομαχία, στην οποία η πρωταθλήτρια 1968 ΑΕΚ προηγήθηκε τρεις φορές και στο τέλος αναγκάστηκε να παίξει για πέντε λεπτά με τερματοφύλακα τον… Μίμη Παπαϊωάννου λόγω αποβολής του Στέλιου Σεραφείδη –και ενώ είχε πέσει ήδη το σκοτάδι, γεγονός που καθιστούσε ακόμα πιο δύσκολη την αποστολή ενός τερματοφύλακα, πόσω μάλλον υπηρεσιακού.

Μπροστά σε σχεδόν σαράντα χιλιάδες θεατές (36.589 εισιτήρια) και με τη βροχή να πέφτει ασταμάτητα, η ΑΕΚ επέβαλε από την αρχή την ανωτερότητά της. Στο 12’ είχε δοκάρι με τον Μίμη Παπαϊωάννου, αλλά στο 13’ ο Κώστας Νικολαϊδης άνοιξε το σκορ με σουτ μέσα από την περιοχή μετά από ατομική προσπάθεια και σέντρα του Παναγιώτη Βεντούρη (το γκολ στη φωτογραφία, αλλά και στα βίντεο που παραθέτουμε).

Στο 30’ ο Γιώργος Σιδέρης ισοφάρισε με κεφαλιά, αλλά στο 45’ η ΑΕΚ κέρισε πέναλτι από χέρι του Ζαντέρογλου σε σέντρα του Ανδρέα Σταματιάδη. Ο αγώνας διεκόπη για ένα τέταρτο, καθώς οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού επιτέθηκαν ομαδικά στον Κύπριο διαιτητή Ξανθούλη. Υπάρχει μάλιστα και η σχετική φωτογραφία.

Οι σπρωξιές, οι βρισιές, τα κτυπήματα και το σκίσιμο της φανέλας του θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν ακόμα και διακοπή του αγώνα και γι’ αυτό ήταν σκάνδαλο ότι στο τέλος αυτής αυτού του… παραδοσιακού ρεσιτάλ ολυμπιακής αλητείας, αποβλήθηκε μόνο ο Γιούτσος. Ο Γιώργος Καραφέσκος εκτέλεσε και έκανε το 1-2 (το βλέπουμε στη σχετική φωτογραφία).

Νέο πέναλτι στο 63’, για τον Ολυμπιακό αυτή τη φορά, από χέρι του Νίκου Σταθόπουλο σε σουτ του Κουμαριά. Εκτέλεση του Σιδέρη και 2-2. Η ΑΕΚ, όμως έπαιζε με παίκτη παραπάνω και επιβλήθηκε στον αγωνιστικό χώρο. Στο 78’ ο Μίμης Παπαϊωάννου κέρδισε φάουλ που εκτέλεσε ο ίδιος από τα 30 μέτρα. Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Λιαδέλλης (πατέρας του γνωστού μπασκετμπολίστα των περασμένων δεκαετιών) έδειξε να ελέγχει την πορεία της μπάλας, αλλά την έχασε μέσα από τα χέρια του και αυτή κύλησε στα δίχτυα.

Στο 86’ ο Στέλιος Σεραφείδης αποβλήθηκε επειδή κλώτσησε τον Σιδέρη, ο οποίος προηγουμένως τον είχε κτυπήσει τη στιγμή που ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ μάζευε μια σέντρα. Αν και η ΑΕΚ είχε δικαίωμα αλλαγής και διέθετε αναπληρωματικό τερματοφύλακα, τον Θοδωρή Μανιατέα, ο Μπράνκο Στάνκοβιτς επέλεξε να μην κάνει αλλαγή και να τελειώσει το ματς με τους δέκα που είχαν απομείνει. Ο Μίμης Παπαϊωάννου πήρε θέση κάτω από τα δοκάρια και χρειάστηκε να «καθαρίσει» και δύο δύσκολες σέντρες, τη στιγμή που το σκοτάδι (λόγω της 15λεπτης καθυστέρησης στο πέναλτι της ΑΕΚ) είχε αρχίσει να τυλίγει το φαληρικό στάδιο. Μετά τον αγώνα, ο Μίμης Παπαϊωάννου δήλωνε ότι «κάθε ποδοσφαιριστής πρέπει να μπορεί να παίζει σε όλες τις θέσεις».

Η ΑΕΚ άντεξε στην πίεση και πήρε μια μεγάλη νίκη που την ανέβασε στην… 12η θέση, αφού είχε κάνει πολύ άσχημο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα: είχε χάσει τα τρία από τα πρώτα τέσσερα ματς, και μάλιστα τα δύο από αυτά από ΠΑΟΚ και Βύζαντα ως τυπικά γηπεδούχος στο… Στάδιο Καραϊσκάκη!

Όσο για τον Ολυμπιακό, υπέβαλε ένσταση ακυρότητας του αγώνα, διότι μεγάλο μέρος του παίχθηκε στο σκοτάδι, ένα σκοτάδι για το οποίο ευθύνονταν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές του με την καθυστέρηση του 45’! Σας το έχουμε ξαναπεί από αυτή αυτή τη στήλη: αυτή η φάρα δεν αποθρασύνθηκε μόνο την τελευταία εικοσαετία που ρήμαξε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήταν πάντα έτσι: νίκη με κάθε τρόπο, ακόμα και στα χαρτιά!

H σύνθεση της ΑΕΚ: Σεραφείδης, Κεφαλίδης, Βασιλείου, Μπαλόπουλος, Σταθόπουλος, Καραφέσκος, Σκευοφύλαξ, Σταματιάδης, Βεντούρης, Παπαϊωάννου, Νικολαϊδης 

Στις 27 Οκτωβρίου

27/10/29 ΑΕΚ-Ατρόμητος 1-2 (Πρωτάθλημα Αθήνας – η ΑΕΚ μείωσε σε 2-1 με τον Μάλλιο Γκάλιτς, αλλά ο Κώστας Νεγρεπόντης έχασε την ευκαιρία να ισοφαρίσει, καθώς αστόχησε σε πέναλτι)

27/10/46 ΑΕΚ-Φωστήρας 2-1  (Πρωτάθλημα Αθήνας –δραματικό ματς στο οποίο η ΑΕΚ ανέτρεψε το 0-1 του πρώτου ημιχρόνου, ενώ το παιχνίδι τελείωσε με δέκα παίκτες για την ΑΕΚ και εννέα για τον Φωστήρα λόγω αποβολών του Εισαγγελέα από την πρώτη και των Σοφικίτη, Σχίζα από τον δεύτερο)

27/10/57 ΑΕΚ-Πανιώνιος 2-1 (Πρωτάθλημα Αθήνας –εύκολη νίκη με δύο γκολ του Χρήστου Άμπου)

27/10/62 ΑΕΚ-Φωστήρας 3-1 (Α’ Εθνική)

27/10/74 AEK-Άρης 2-0 (Α’ Εθνική –μεγάλη εμφάνιση του Χρήστου Αρδίζογλου που είχε συμμετοχή και στα δύο γκολ που πέτυχαν οι Μίμης Παπαϊωάννου και Λάζαρος Παπαδόπουλος σε ένα ματς με 24.957 εισιτήρια!)

27/10/96 ΑΕΚ-Απόλλων Αθηνών 2-1 (Α’ Εθνική –δύσκολη νίκη της ΑΕΚ με μια κεφαλιά του Ντανιέλ Μπατίστα λίγο πριν τη λήξη) 

27/10/97 ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-1  (Α’ Εθνική – ο αγώνας που κρίθηκε με το… σουτ-πιρουέτα του Ντέμη Νικολαϊδη, ένα από τα πιο ωραία γκολ του με την ΑΕK)

27/10/1999 Τρίκαλα – ΑΕΚ 1-2  (Κύπελλο Ελλάδας)

27/10/2019 Ολυμπιακός – ΑΕΚ 2-0 (Σούπερ Λίγκα)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό