24.8 C
Athens
Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

Τις προτάσεις της απέστειλε η ΠΕΦΕ στο Υπ. Οικ.

Ειδήσεις Ελλάδα

 ΠροςΥπουργό Οικονομικώνκ. Γεώργιο Σταϊκούρα Κοινοποίηση:1. Διοικητή ΑΑΔΕκ. Γεώργιο Πιτσιλή2. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεωνκ. Άδωνι Γεωργιάδη3. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεωνκ. Γιάννη Βρούτση4. Υφυπουργό Πολιτικής ΠροστασίαςΚ. Νικόλαο Χαρδαλιά Αθήνα 9/4/2020 Κύριε Υπουργέ, Έχετε κάνει εξαγγελίες για παρατάσεις, αναστολές και άλλες αλλαγές σε προθεσμίες εκπλήρωσης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από την κυβέρνηση στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων παροχής οικονομικών διευκολύνσεων προς εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πρωτοφανή κρίση την οποία έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορωνοϊού και στην χώρα μας. Οι περισσότερες ρυθμίσεις αφορούν 1,5 εκατομμύριο επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και λοιπούς αυτοαπασχολούμενους και περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια μισθωτούς-εργαζόμενους και λοιπούς φορολογούμενους που έχουν διακόψει την λειτουργία τους βάσει νόμου ή τελούν υπό αναστολή.

Εξαγγείλατε ότι οι οφειλές θα πληρωθούν με δόσεις μετά την 31η Αυγούστου.

Όσο αφορά τις κανονικές προθεσμίες καταβολής για οφειλές ΦΠΑ και οφειλές από παρακρατούμενους φόρους που έχουν ήδη βεβαιωθεί στη Φορολογική Διοίκηση τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο και δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής είναι η 31η Μαρτίου 2020 και η 30η Απριλίου 2020, αντίστοιχα. Για τις οφειλές αυτές η προθεσμία της 31ης Μαρτίου 2020 δεν παρατάθηκε μέχρι τις 10/4/2020, καθώς γι’ αυτές δεν προβλέπεται έκπτωση 25% ή οποιαδήποτε άλλη έκπτωση αν εξοφληθούν εμπρόθεσμα. Εφόσον, οι φορολογούμενοι που βαρύνονται με τις οφειλές αυτές είναι επιχειρηματίες ή ελεύθεροι επαγγελματίες ή λοιποί αυτοαπασχολούμενοι εντασσόμενοι, βάσει Κ.Α.Δ., στα οικονομικά μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, ισχύει αναστολή πληρωμών μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020 και για τις οφειλές αυτές.

Ζητούμε να ανασταλεί μέχρι τις 31 Αυγούστου και η υποβολή ΦΠΑ για τους ανωτέρω καθώς και για όσους επιχειρηματίες το τελευταίο 6μηνο έχουν μηδενικό Φ.Π.Α. και να ισχύει κανονικά η υποβολή και η πληρωμή αυτού ΜΟΝΟ σε όσες επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

Η εξόφληση του ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου Φεβρουαρίου είτε εφάπαξ, μέχρι 31/3/2020, είτε σε δύο μηνιαίες δόσεις, έως 31/3/2020 και έως 30/4/2020, από όσους εντασσόμενους στα μέτρα οικονομικής στήριξης τηρούν διπλογραφικά βιβλία (δηλαδή όπως ακριβώς προβλέπει ο ισχύων Κώδικας ΦΠΑ, με ενεργοποίηση της σχετικής επιλογής στην υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ) δεν υπόκειται στην έκπτωση του 25% ούτε σε οποιαδήποτε άλλη έκπτωση.

Να μην βεβαιωθεί Φ.Π.Α. για τον μήνα Απρίλιο – για την φορολογική περίοδο του μηνός Μαρτίου σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία ή για την φορολογική περίοδο του πρώτου τρίμηνου του 2020 σε όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία – εξοφληθεί εφάπαξ μέχρι 30/4/2020, δηλαδή εάν δεν επιλεχθεί καν η αποπληρωμή σε 2 μηνιαίες δόσεις (μέχρι τέλος Απριλίου και μέχρι τέλος Μαϊου όπως προβλέπει ο Κώδικας ΦΠΑ), το 25% του ποσού του ΦΠΑ που θα εξοφληθεί θα θεωρηθεί ως «υπερβάλλον ποσό καταβολής» και θα συμψηφιστεί με μελλοντικές οφειλές του φορολογούμενου οι οποίες θα βεβαιωθούν στη Φορολογική Διοίκηση από τον Μάιο και μετά.

Επίσης η υποβολή εντύπων για αναστολές συμβάσεων εργασίας από εργοδότες και εργαζομένους καθώς και η υποβολή διορθώσεων και εκκαθάριση πληρωμών αυτών  μας αναγκάζουν να δουλεύουμε νυχθημερόν, αργίες, Σαββατοκύριακα, Πάσχα κ.λπ.

Μέσα σε όλα τα ανωτέρω αναμένουμε και το ξεκίνημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων (εξαγγελία για υποβολή αυτών από 15 Απριλίου κ.λπ.).

Ζητούμε οι δηλώσεις να ξεκινήσουν μετά την 1 Μαΐου 2020….

Εμείς στην Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνών Επιστημόνων (Π.Ε.Φ.Ε.) παραμένουμε στις θέσεις μας σκεπτόμενοι τις ανάγκες των μελών μας και των λογιστικών γραφείων σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος, παρακαλούμε πολύ όπως ενεργοποιήσετε την νέα σελίδα Λογιστών agiofos.gov.gr για την παράδοση του Αγίου Φωτός στα σπίτι όλων των φορολογούμενων με την χρήση των κωδικών του taxis. Είναι το ΜΟΝΟ που δεν μας έχετε δώσει ακόμα αρμοδιότητα να κάνουμε. Αναμένουμε άμεσα την ανταπόκριση σας στα ανωτέρω.Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και πληροφορία. Μετά τιμής Για το Δ.Σ. Ο Πρόεδρος                                                 Κωνσταντίνος Αναστόπουλος                      

Ο ΑντιπρόεδροςΜανούσος Ντουκάκης

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό