27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Τιμολόγια ρεύματος: «Παράθυρο» από την κυβέρνηση για νέα μέτρα στήριξης απέναντι στις υψηλές τιμές

Ειδήσεις Ελλάδα

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης απέναντι στις υψηλές τιμές ρεύματος το επόμενο διάστημα, η υφυπουργός ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, αναφορικά με την κλιμάκωση των τιμών στη χονδρική αγορά ρεύματος η υφυπουργός σημείωσε ότι, οφείλεται στον καύσωνα και τη μεγάλη ζήτηση, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα, με τις επιδοτήσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο οι επιδοτήσεις αυτές να συνεχιστούν και μετά τον Αύγουστο, η κ. Σδούκου διευκρίνισε ότι παρεμβάσεις εξετάζονται από μήνα σε μήνα, εκτιμώντας ωστόσο η ίδια ότι, το επόμενο διάστημα, κυρίως από το Φθινόπωρο θα έχουμε αποκλιμάκωση των τιμών. «Περιμένουμε να δούμε που θα κλείσει η χονδρική τον Ιούλιο, τι τιμές και εκπτώσεις θα ανακοινώσουν οι εταιρείας και στη συνέχεια θα καθορίσουμε τις επιδοτήσεις», σχολίασε σχετικά.

Όσον αφορά τις τιμές στη λιανική, αρχικά σχολίασε ότι με τα μπλε τιμολόγια προσφέρονται τιμές από 9 έως 14 λεπτά η κιλοβατώρα, οι οποίες δεν επηρεάζονται από αυτές τις διακυμάνσεις. «Ο καταναλωτής μπορεί να κλειδώσει σήμερα μια τιμή, χωρίς να ανησυχεί για τις διακυμάνσεις στη χονδρική», ανέφερε η κα Σδούκου.

Περαιτέρω, σε ό,τι αφορά τις τιμές λιανικής, επεσήμανε ότι, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. «Η χονδρική είναι ακριβή γιατί η Ελλάδα δεν έχει επαρκείς διασυνδέσεις, όπως άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Επομένως θέτουμε ως προτεραιότητα τις διασυνδέσεις με περισσότερες χώρες, όπως και αποθήκευση ενέργειας για να έχουμε επάρκεια τις ώρες που υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση».

Ήδη, όπως πρόσθεσε, το ενεργειακό τοπίο έχει αλλάξει σημαντικά στη χώρα. «Η μεγάλη ανάπτυξη των ΑΠΕ έχει βοηθήσει πολύ το σύστημα, διότι διαφορετικά θα χρειαζόταν να καταναλώσουμε περισσότερο φυσικό αέριο ή λιγνίτη, που είναι πιο ακριβά».

Μάλιστα σε ό,τι αφορά τις διασυνδέσεις, η Υφυπουργός δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία ασκεί πίεση στην Κομισιόν για την επιτάχυνση αυτού του σχεδιασμού. «Είναι ευρωπαϊκό και όχι εθνικό σχέδιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούμε να βάλουμε διατίμηση στις τιμές της ενέργειας, από τη στιγμή που έχουμε μια απελευθερωμένη αγορά και οι εταιρείες μπορούν να παρέχουν διαφορετικών τύπων τιμολόγια», ανέφερε σχετικά με τη συζήτηση περί καρτέλ στην αγορά ενέργειας. Από τον Ιανουάριο που θεσμοθετήθηκαν τα χρωματιστά τιμολόγια λειτούργησε ο ανταγωνισμός και οι τιμές έπεσαν αυτό τους προηγούμενους μήνες, στα 10-13 λεπτά, κατέληξε η κ. Σδούκου.

Την ίδια ώρα, η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώνεται στα 142,7 ευρώ/MWh, δηλαδή είναι αυξημένη κατά 44,4% σε σχέση με τον Ιούνιο που είχε «κλείσει» στα 98,9 ευρώ/MWh.

Στη Βουλή η ρύθμιση για το έκτακτο τέλος στους παραγωγούς

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τη ρύθμιση για την επιβολή του έκτακτου τέλους στους ηλεκτροπαραγωγούς με μονάδες φυσικού αερίου.

Μάλιστα, οι πληροφορίες στα ΜΜΕ θέλουν το τέλος να επιβάλλεται ως ποσό και όχι ως ποσοστό επί των εσόδων. Θα είναι δηλαδή σε ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα και με τον τρόπο αυτό το υπουργείο θα επιδιώξει να ανακτήσει τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των παραγωγών που αποκόμισαν στο διάστημα της θερινής έκρηξης των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.

Με το έκτακτο τέλος  το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις που θα δοθούν στους λογαριασμούς για το ηλεκτρικό ρεύμα και οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν στις 2 Αυγούστου όταν και οι πάροχοι θα έχουν ανακοινώσει τις ανταγωνιστικές χρεώσεις στα τιμολόγια για τον μήνα Αύγουστο. Αυτές θα αφορούν μόνο τους οικιακούς καταναλωτές κι εφόσον οι μηνιαίες καταναλώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα δεν υπερβαίνουν τις 500 κιλοβατώρες τον μήνα.

Πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά

Ωστόσο σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα κ. Σκυλακάκης, προτίθεται να επιδιώξει και τη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού ανάκτησης εσόδων στη χονδρεμπορική αγορά ώστε να έχει ως μόνιμο «όπλο» για την αντιμετώπιση ακραίων αυξήσεων στα τιμολόγια τη δυνατότητα επιβολής «πλαφόν».

Μάλιστα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υποστηρίζει, ότι πρόσφατη κοινοτική οδηγία δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να διεκδικήσει τη θέσπιση ενός τέτοιου εφεδρικού μηχανισμού ρύθμισης των τιμών και ως εκ τούτου θα δρομολογηθεί πρωτοβουλία προκειμένου να τεθεί το φθινόπωρο σχετική διάταξη σε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό