16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Της Ρεάλ το φόβητρο και μέσα στο Μπερναμπέου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της στην Ευρώπη έζησε σαν σήμερα πριν από 19 χρόνια η ΑΕΚ. Το 2-2 στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» με αντίπαλο τη «γαλαξιακή» Ρεάλ Μαδρίτης ήταν η τέταρτη από τις έξι ισοπαλίες της σε εκείνον τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ που αποτελούν ακόμα ρεκόρ στη διοργάνωση.

Είκοσι μέρες μετά το επικό 3-3 της Νέας Φιλαδέλφειας, η ΑΕΚ επεφύλασσε κι άλλες εκπλήξεις στην πιο ακριβή ομάδα της εποχής. Όταν ο Αγγλος Στιβ Μακ Μάναμαν έβαζε τη Ρεάλ μπροστά στο σκορ με 2-0 (24’ και 45’), κάποιοι φοβήθηκαν τα χειρότερα, όμως το δεύτερο μέρος θα ήταν μεθυστικό για τους δύο χιλιάδες οπαδούς της ΑΕΚ στο επιβλητικό μαδριλένικο στάδιο και για εκατομμύρια άλλους όπου γης.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς άρχισε από νωρίς διορθωτικές κινήσεις και μάλιστα πολύ τολμηρές: στο 54’ έξω οι Νικολαϊδης και Τσιάρτας (το είχε κάνει και ο Τόνι Σαβέβσκι στο ΑΕΚ-Μπαρτσελόνα 0-1, ενάμιση χρόνο νωρίτερα) και μέσα οι Μαλαδένης, Ίβιτς. Και στο 69’ έφυγε ο Γρηγόρης Γεωργάτος για να μπει στο ματς ο Κοσταρικανός μεσοεπιθετικός Βάλτερ Σεντένο.

Η ΑΕΚ ισορρόπησε το παιχνίδι, αλλά κανείς δεν φανταζόταν αυτό που ερχόταν. Ακόμα και όταν ο Κώστας Κατσουράνης μείωσε με κεφαλιά σε 2-1 στο 74’ από κόρνερ του Σεντένο (ένα κόρνερ που ήρθε ως συνέχεια δύο αποκρούσεων του Ίκερ Κασίγιας σε προσπάθειες των Ιλια Ίβιτς και Σεντένο) λίγοι πίστευαν στην ισοφάριση. Ήρθε και αυτή, όμως, στο 86, όταν ο Ίβιτς «άδειασε» Ιέρο και Κασίγιας στην ίδια φάση και σέρβιρε το 2-2 στον Σεντένο.

«Σκέφτηκα ότι …πέθαινα να παίξω σε αυτό το ματς και να που σκόραρα κιόλας» δήλωσε ο Κοσταρικανός μετά τον αγώνα. «Όλοι γνωρίζουν ότι δεν πανηγυρίζω έντονα τα γκολ, αλλά εγώ ξέρω πώς ένιωθα εκείνη την ώρα. Εγώ ξέρω τι αξίζω. Ήταν κάτι που το χρειαζόμουν».

Ήταν ένα αποτέλεσμα που σόκαρε την Ευρώπη. Με τους Ραούλ και Φίγκο απόντες αλλά με τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο να κάνει ντεμπούτο με τη Ρεάλ στη διοργάνωση, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ έδειχνε έτοιμη για μια νίκη που θα της εξασφάλιζε την πρώτη θέση, αλλά μπήκε σε μπελάδες.

Ο Ίκερ Κασίγιας δεν είχε διστάσει να εκθειάσει την ΑΕΚ: «Ποτέ δεν έδειξαν να χάνουν το κουράγιο τους και την ελπίδα τους να μείνουν ζωντανοί στο κυνήγι της πρόκρισης» είχε πει ο Ισπανός τερματοφύλακας. «Ποτέ δεν άφησαν το παιχνίδι και πιστεύω ότι άξιζαν ένα γκολ». Ο προπονητής της Ρεάλ Βιθέντε Ντελ Μπόσκε είχε δηλώσει: «Έφυγα από το γήπεδο με μια πικρή γεύση στο στόμα αφού η υποτίμηση της ΑΕΚ κόστισε ένα αποτέλεσμα σε έναν αγώνα που φαινόταν να ελέγχεται απόλυτα».

Σημειωτέον ότι λόγω δημοτικών εκλογών αλλά και κάποιων εσωτερικών προβλημάτων της ΕΠΑΕ, η ΑΕΚ είχε μείνει για σχεδόν ένα μήνα χωρίς αγώνα στο Πρωτάθλημα! Παρ’ όλα αυτά, πήρε ένα μεγάλο αποτέλεσμα που ξενύχτησε τους οπαδούς της στους δρόμους της Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ μεγαλειώδης ήταν η υποδοχή της επόμενης μέρας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από εκατοντάδες οπαδούς.

H σύνθεση της ΑΕΚ: Χιώτης, Κωστένογλου, Ζαγοράκης, Τσιάρτας (54’ Μαλαδένης) Γεωργάτος (69’ Σεντένο) Κασάπης, Ράϊτ, Καψής, Κατσουράνης, Λάκης, Νικολαΐδης (54’ Ίβιτς).

Στις 22 Οκτωβρίου

22/10/33 ΑΕΚ-Ατρόμητος 1-1 (Πρωτάθλημα Αθήνας)

22/10/39 ΑΕΚ-Ολυμπιακός Αττικής 13-0 (Πρωτάθλημα Αθήνας)

22/10/50 ΑΕΚ-Απόλλων 0-0 (Πρωτάθλημα Αθήνας)

22/10/67 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-1 (Α’ Εθνική –καθ’ οδόν για τον τίτλο, η ΑΕΚ έμεινε όρθια στη Λεωφόρο σε ένα ντέρμπου που κρίθηκε από τα γκολ των δύο μεγάλων Μίμηδων, του Δομάζου και το Παπαϊωάννου)

22/10/69 AEK-Παναθηναϊκός 0-2 (Α’ Εθνική –κατώτερη των περιστάσεων η ΑΕΚ, έχασε εύκολα και δίκαια)

22/10/75 Ίντερ Μπρατισλάβα-ΑΕΚ 2-0 (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ)

22/10/89 AEK-Ολυμπιακός 0-0 (Α’ Εθνική –ο Ολυμπιακός πέρασε το 90λεπτο αμυνόμενος και στο τέλος οι παίκτες του πανηγύριζαν την ισοπαλία!)

22/10/09 ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ-ΑΕΚ 2-1 (Γιουρόπα Λιγκ –η ΑΕΚ προηγήθηκε με πέναλτι του Μπλάνκο, αλλά δεν κράτησε το προβάδισμα)

22/10/2020 Μπράγκα-ΑΕΚ 3-0 (Γιουρόπα Λιγκ- Η ΑΕΚ είχε τις καλύτερες φάσεις να προηγηθεί, δέχτηκε ένα φθηνό γκολ και τελικά γνώρισε βαριά ήττα, 3-0 από την Μπράγκα, δεχόμενη άλλα δύο τέρματα)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό