18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Την ώρα της γιορτής οι Ρώσοι χάνουν την πόλη Λίμαν

Ειδήσεις Ελλάδα

Την ώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζεται να ανακοινώσει την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, ο στρατός του βρίσκεται προ των πυλών για μια νέα ήττα στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Ουκρανοί και Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τους μαχητές της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ»περικυκλώθηκαν στην πόλη Λίμαν. Η πόλη αποτελεί στρατηγικής σημασίας σιδηροδρομικό κόμβο, και βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας από τον Μάιο.

Πάντως ο επικεφαλής της διοίκησης που έχει εγκατασταθεί από τη Μόσχα στην περιοχή του Ντονέτσκ παραδέχτηκε ότι το ρωσικό προπύργιο Λίμαν είναι «ημικυκλωμένο» από τον ουκρανικό στρατό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου πεντέμισι χιλιάδες Ρώσοι μαχητές παγιδεύτηκαν μέσα στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων στρατευμάτων από τον 20ο Στρατό Συνδυασμένων Όπλων της Ρωσίας. Τώρα οι επιλογές του θα περιοριστούν, καθώς θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν ή να παραδοθούν.

ISW

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας τον Σεπτέμβριο έχει σαρώσει από τα δυτικά προς τα ανατολικά με στόχο να κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού βορρά-νότου που συντηρούν την εκστρατεία της Ρωσίας στην περιοχή του βόρειου Ντονμπάς και πιο συγκεκριμένα την επίθεσή της στις πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ που ελέγχονται από την Ουκρανία.

Τις τελευταίες ημέρες τα ουκρανικά τάγματα έχουν προωθηθεί γρήγορα βόρεια του Λίμαν, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν από τα νοτιοανατολικά προς την πόλη Γιάμπιλ. Τώρα είναι σε θέση βάλουν στο στόχαστρο τη μόνη διέξοδο από το Λίμαν- έναν αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πόλη με την πόλη Τόρσκογιε. 

Η παράδοση της ρωσικής φρουράς στο Λίμαν θα ήταν ταπείνωση για το Κρεμλίνο, τη στιγμή που ισχυρίζεται ότι ολόκληρη η περιοχή του Ντονέτσκ, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης, είναι μέρος της Ρωσίας «για πάντα». Στο πεδίο της μάχης τα ρωσικά στρατεύματα φαίνεται να πηγαίνουν προς τα πίσω.

Φαίνεται πλέον πιθανό ότι οι ουκρανικές μονάδες θα μπορέσουν να επιτύχουν περαιτέρω εδαφικά κέρδη στα βόρεια της επαρχίας Λουγκάνσκ. Ο επόμενος προφανής στόχος είναι η πόλη Σβάτοβε, που κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο, αμέσως μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» του Πούτιν στην Ουκρανία.

«Τα ουκρανικά στρατεύματα πιθανότατα έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την περικύκλωση της ρωσικής ομάδας στο Λίμαν και έχουν κόψει τις κρίσιμες επίγειες γραμμές επικοινωνίας (GLOCS) που υποστηρίζουν τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή Ντρομπισεβε- Λίμα», αναφέρει η έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου προσθέτοντας ότι πλέον είναι απίθανο οποιαδήποτε ανάπτυξη πρόσθετων, πρόσφατα κινητοποιημένων, δυνάμεων στην πόλη να μπορέσει να προσφέρει στην υπάρχουσα ρωσική ομάδα σημαντικές αμυντικές δυνατότητες και να αποτρέψει τα ουκρανικά στρατεύματα από το να καταρρεύσουν τον θύλακα του Λίμαν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό