21.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Την αύξηση των τιμών της ενέργειας την απορροφά η εταιρεία μας

Ειδήσεις Ελλάδα

Από την έντυπη έκδοση 

Στην Ανθή Αγγελοπούλου [email protected]

 

Για την πορεία μιας από τις μεγαλύτερες φαρμακαποθήκες της χώρας στην Ελληνική αγορά μας μιλά η διευθύνουσα σύμβουλος της Δυναμικής Φαρμακαποθήκης Α.Ε., Δέσποινα Μονοκρούσου. Η κα Μονοκρούσου μας εξηγεί το πως αντιμετωπίσθηκε η δύσκολη περίοδος της πανδημίας, καθώς οι φαρμακαποθήκες έπαιξαν σημαντικό ρόλο αυτή την περίοδο, αλλά και για την πορεία επιβίωσης στο άμεσο μέλλον, εν μέσω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. 

Ποια είναι η πορεία της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ μέσα στο πέρασμα του χρόνου και πως έφτασε στο σήμερα;

Η ιστορία μας ξεκινά πριν από 70 χρόνια, κατά την έναρξη του χονδρεμπορίου φαρμάκων στην Ελλάδα και εξελίσσεται παράλληλα με αυτή.  Οι παππούδες μας, Αντώνης Μονοκρούσος και Χρήστος Παπαϊωάννου, υπήρξαν από τους πρώτους φαρμακεμπόρους, όταν στις αρχές τις δεκαετίας του ’50 ίδρυσαν τις φαρμακαποθήκες τους, στην οδό Ξούθου. Τα κυριότερα φαρμακευτικά προϊόντα που διακινούνταν τότε, ήταν δρόγες και πρώτες ύλες για παρασκευάσματα, ενώ τα τυποποιημένα φαρμακευτικά προϊόντα ήταν ελάχιστα. 

Τη δεκαετία του 1970, με τη μετάβαση της ηγεσίας στη δεύτερη γενιά, τέθηκαν οι βάσεις της επιχειρηματικής ανάπτυξης που θα ακολουθούσε. Στόχο τους αποτέλεσε η αναβάθμιση των επιχειρήσεων σε εγκαταστάσεις, εργαλεία και παροχές, ενώ παράλληλα πέτυχαν σημαντική ανάπτυξη των φαρμακαποθηκών, σε όλα τα επίπεδα. 

Η δεύτερη με την τρίτη γενιά συναποφάσισαν τη συγχώνευση τεσσάρων μικρομεσαίων, «οικογενειακών» επιχειρήσεων σε ένα νέο, μεγάλο και φιλόδοξο συνεργατικό σχήμα και ίδρυσαν τη ΔΥΝΑΜΙΚΗ Φαρμακαποθήκη  το 2008. Το γιγαντωμένο πλέον -τόσο σε προσωπικό, όσο και σε χώρους – σχήμα, δημιουργήθηκε με στόχο τη βιωσιμότητα, τον εξορθολογισμό των εξόδων και την περαιτέρω επιχειρηματική ανάπτυξη του κύκλου εργασιών. 

Σήμερα, 14 χρόνια μετά την ίδρυση της, η ΔΥΝΑΜΙΚΗ κατέχει σημαντική θέση στο top 10 των επιχειρήσεων του κλάδου και παραμένει σταθερά στο πλευρό του φαρμακοποιού. Η τρίτη γενιά βρίσκεται πλέον στο τιμόνι της και συνεχίζει στοχεύοντας σε περεταίρω ανάπτυξη και συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών προς τα φαρμακεία. 

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας ημερομηνίες σταθμός για την εταιρεία;

Στις 15/09/2008 ήταν η πρώτη ημέρα λειτουργίας της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ, μετά τη συγχώνευση των τεσσάρων εταιρειών σε μια, και την μετεγκατάσταση όλων στις νέες εγκαταστάσεις μας στο Περιστέρι. 

Το καλοκαίρι του 2010 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του αυτόματου και ημιαυτόματου συστήματος διαλογής προϊόντων της εταιρίας KNAPP στην αποθήκη. Η επένδυση αυτή άλλαξε ολοσχερώς και εκσυγχρόνισε τον τρόπο λειτουργίας μας. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης ήταν μια μεγάλη πρόκληση, καθώς υλοποιήθηκε ενώ η εταιρεία λειτουργούσε αδιαλείπτως. 

Το 2011 δημιουργήθηκε τμήμα πωλήσεων, με πρωτοπόρο για την εποχή εργαλείο, τον έντυπο κατάλογο μηνιαίας προσφοράς προϊόντων, που πλέον απευθυνόταν και σε μη καθημερινούς πελάτες.

Το ίδιο έτος, ξεκινήσαμε την παροχή υπηρεσιών 3PLs προς εταιρίες φαρμακευτικών προϊόντων, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις αποθήκευσης και διανομής αυτών προς φαρμακαποθήκες. Το 2012 οι υπηρεσίες επεκτάθηκαν, με τη διαχείριση προϊόντων ψυχρής αλυσίδας και την επέκταση του δικτύου εξυπηρέτησης και διανομής και προς τα φαρμακεία.

Το 2012 ξεκινήσαμε τη μηχανογραφική υποστήριξη φαρμακείων στο  πρόγραμμα FarmakoNet, μια ακόμα νέα υπηρεσία προς τα συνεργαζόμενα φαρμακεία.

Άλλες σημαντικές ημερομηνίες είναι το 2018 όπου η εταιρία πιστοποιήθηκε βάσει προτύπου ISO 9001:2015, από την TUV Austria και το 2019 με την απόκτηση του Good Distribution Practicies (GDP) certificate από τον ΕΟΦ. 

Που κυμαίνεται ο κύκλος εργασιών της;

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ είναι μια οικονομικά υγιής και σταθερά αναπτυσσόμενη επιχείρηση,  που κατέχει μια θέση ανάμεσα στις top 10 εταιρείες – ιδιωτικές φαρμακαποθήκες & συνεταιρισμούς- πανελλαδικά. Σημειώνει ανοδική πορεία σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας. Ενδεικτικά, το 2021 ο κύκλος εργασιών μας έκλεισε στα 103.εκ € και το 2022 αναμένουμε να ξεπεράσει τα 110 εκ €. 

Ποια είναι η “δυναμική” της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ στην ελληνική αγορά;

H ΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε είναι μια μεγάλη, αμιγώς ελληνική, ιδιωτική εταιρεία, με αυξανόμενο ρυθμό ανάπτυξης. Δραστηριοποιείται στο χώρο του φαρμάκου, αποτελώντας έναν σταθερό και αξιόπιστο κρίκο στην καθημερινή εφοδιαστική αλυσίδα από την εταιρεία/ παραγωγό στο φαρμακείο. 

Εξυπηρετούμε καθημερινά εκατοντάδες φαρμακεία, πολλά εκ των οποίων μας εμπιστεύονται ως μοναδική ή κύρια φαρμακαποθήκη. Πολλοί φαρμακοποιοί αναζητούν όχι απλά έναν προμηθευτή, αλλά έναν σταθερό και αξιόπιστο συνεργάτη για να διευκολύνουν και να αναπτύξουν το έργο τους. Συνεχίζουμε τις επενδύσεις σε δομές, υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό για την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη των προϊόντων και υπηρεσιών μας.

Η πιστότητα των φαρμακοποιών-συνεργατών μας αλλά και η εμπιστοσύνη από την πλευρά των προμηθευτών μας, αποτελούν για εμάς  βάση και κίνητρο για περαιτέρω ανάπτυξη.

Πόσα φαρμακεία εξυπηρετεί πανελλαδικά;

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ εδρεύει στο Περιστέρι Αττικής κι από εκεί εξυπηρετεί φαρμακεία σε Αττική, Πελοπόννησο, Κρήτη, Νησιά Αιγαίου και Ιονίου, Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο, Θεσσαλία, Θράκη και Μακεδονία.

Το 2021 εξυπηρετήσαμε πάνω από 2.500 φαρμακεία πανελλαδικά, με το 54% αυτών να βρίσκεται στην Αττική και το 46% εκτός Αττικής.  

Παρέχουμε καθημερινά δρομολόγια προς όλα τα συνεργαζόμενα φαρμακεία στην Αττική, με 20 ιδιόκτητα κλιματιζόμενα φορτηγά αυτοκίνητα και τους οδηγούς μας. Για τα φαρμακεία στην υπόλοιπη Ελλάδα, την μεταφορά αναθέτουμε σε αξιόπιστους και ελεγμένους συνεργάτες. Έτσι, είμαστε σε θέση να παρέχουμε ασφαλή και υψηλής ποιότητας διακίνηση φαρμακευτικών προϊόντων προς όλα τα συνεργαζόμενα φαρμακεία πανελλαδικά.

Τι όγκο φαρμάκων και παραφαρμάκων διακινεί. Πόσους διαφορετικούς κωδικούς;

Στη ΔΥΝΑΜΙΚΗ στοχεύουμε στην πλήρη προϊοντική κάλυψη των συνεργαζόμενων φαρμακείων. Φροντίζουμε να έχουμε επαρκές απόθεμα και σωστή ανακύκλωση αυτού, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την μη κάλυψη στη ζήτηση των φαρμακείων.

Διαθέτουμε 18.240 ενεργούς κωδικούς προϊόντων, εκ των οποίων οι 5.700 είναι φάρμακα, οι 540 ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., και οι 12.000 παραφάρμακα. 

Το σημερινό απόθεμα της αποθήκης μας περιλαμβάνει 11.500 κωδικούς και 1.400.000 τεμάχια. 

Μέσα σε μια ημέρα διακινούμε κατά μέσο όρο 60.000 τεμάχια, σε φαρμακεία, με ποσοστό λαθών κατά την εκτέλεση των παραγγελιών στο 1‰.

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπισε εν μέσω πανδημίας και πως αντιμετωπίστηκαν;

Σίγουρα η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για την υγεία των εργαζομένων μας καθώς και για την συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας ήταν από τα σημαντικότερα θέματα που μας απασχόλησαν εν μέσω της πανδημίας. Από πλευράς μας λήφθηκαν άμεσα και αυστηρά μέτρα προστασίας για όλους, με εξ αποστάσεως εργασία όπου ήταν εφικτό και με τακτικούς διαγνωστικούς ελέγχους και χρήση μέσων προστασίας για τους υπόλοιπους εργαζομένους. Κληθήκαμε να ανταπεξέλθουμε στην έντονη αύξηση του φόρτου εργασίας, ενισχύοντας το ανθρώπινο δυναμικό μας και αυξάνοντας τον  στόλο των οχημάτων μας.  

Σε καμία στιγμή της πανδημίας δεν διαπραγματευτήκαμε τα υψηλά πρότυπα ασφάλειας που τηρούμε για τα προϊόντα μας και διαθέσαμε προϊόντα που πληρούσαν τις προδιάγραφες, όπως τα διαγνωστικά τεστ, τις μάσκες και τα αντισηπτικά. 

Μια πρόκληση μου αντιμετωπίσαμε επιτυχώς ήταν η συμμετοχή μας στην διανομή των κρατικών διαγνωστικών τεστ προς τα φαρμακεία. Μια εργασία υψηλής σοβαρότητας όπου η ΔΥΝΑΜΙΚΗ συνέβαλε ως κρίκος του κρατικού μηχανισμού στους μαζικούς ελέγχους του πληθυσμού για τον περιορισμό της διασποράς, διακινώντας πάνω από 4.000.000 διαγνωστικά τεστ. 

Παρόλη την ανασφάλεια που επέφερε η πανδημία, ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο του φαρμακείου ως σύμβουλο και πάροχο πρωτοβάθμιας υγείας και τον κρίσιμο ρόλο της φαρμακαποθήκης στην αδιάληπτη υποστήριξη του.

Πόσο σοβαρό πρόβλημα μπορεί να αποτελέσει η αύξηση του κόστους στα καύσιμα στην λειτουργία της φαρμακαποθήκης και ποιος θα το επωμιστεί;

Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, είναι δεδομένο πως επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου, όπως και πολλούς άλλους. 

Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και επηρεάζουν την λειτουργία επιχειρήσεων και νοικοκυριών. 

Η αύξηση της τιμής των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν επιφέρει σημαντική αύξηση των εξόδων της εταιρείας. Έχουμε υψηλές καταναλώσεις σε καύσιμα λόγω των καθημερινών παραδόσεων στα φαρμακεία και σε ρεύμα γιατί απαιτούνται σταθερές και ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας στις εγκαταστάσεις μας, για τη διασφάλιση ποιότητας.  Η αύξηση των εξόδων αυτών το πρώτο 6μηνο του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 είναι της τάξης του 70%.

Από πλευράς μας υπάρχει πρόβλεψη για την αυξητική πορεία αυτών των εξόδων  και πλάνο αντιμετώπισης ώστε να παραμένουμε συνεπής απέναντι στους συνεργάτες και τις αρχές μας, με τις εν λόγω αυξήσεις να απορροφώνται από την ίδια την εταιρεία. 

Ποιο είναι το όραμα για το μέλλον;

Όραμα της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ αποτελεί η διαρκής εξέλιξη πάντα με γνώμονα τη διατήρηση των αρχών και των αξιών της. Στόχος μας μεταξύ άλλων είναι η υγιής ανάπτυξη του σταθερού/ καθημερινού πελατολογίου μας,  η επέκταση των δραστηριοτήτων 3PLs, η ανάπτυξη των ψηφιακών συστημάτων που χρησιμοποιούνται ήδη, καθώς και η περαιτέρω εξέλιξη των υπηρεσιών στήριξης και εκπαίδευσης προς τους φαρμακοποιούς.

Η διατήρηση γερών βάσεων στις σχέσεις με το ανθρώπινο δυναμικό, αποτελεί για μας ακόμη ένα  βασικό ζητούμενο, καθώς οι εργαζόμενοι της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ αποτελούν το κεφάλαιο της. Σε μια περίοδο όπου ο κλάδος βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση διανύοντας ήδη τον  3ο χρόνο μιας πανδημίας και μια πολεμική σύρραξη πολύ κοντά μας, απαιτείται ισχυρή δομή, οργάνωση και προσαρμοστικότητα για το μέλλον.

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ είναι παρούσα και έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών με έγκαιρες και στοχευμένες παρεμβάσεις, βασιζόμενη στην εσωτερική της οργάνωση, στο μέγεθός της αλλά κυρίως στην ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία της με συνεργάτες και προμηθευτές. Κοιτάζουμε το μέλλον με στόχο τη συνεχή ανάπτυξη των ήδη υπαρχόντων υπηρεσιών μας αλλά και τη δημιουργία νέων, καθώς προτεραιότητα για μας παραμένει η υπεύθυνη και σταθερή στήριξη του φαρμακείου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό