15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τεχνολογία Star Wars κατάρριψης drones για τη Βρετανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην εικόνα το σύστημα λέιζερ που αναπτύσσει η Raytheon για λογαριασμό του βρετανικού στρατού

Διάφορες χώρες προσπαθούν το τελευταίο χρονικό διάστημα να εντάξουν στο στρατιωτικό τους οπλοστάσιο συστήματα κατάρριψης drones και πυραύλων με χρήση λέιζερ. Η βρετανική εταιρεία ανάπτυξης αεροδιαστημικών και αμυντικών τεχνολογιών Raytheon UK ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός κέντρου ανάπτυξης προηγμένων τεχνολογιών λέιζερ με βασικό στόχο τη δημιουργία αμυντικών συστημάτων υψηλής ενέργειας λέιζερ (HEL).

Πρόκειται για οπλικά συστήματα που μοιάζουν με αντίστοιχα που έχουμε δει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως το Star Wars. Tα συστήματα που θέλει να αναπτύξει η Raytheon για λογαριασμό του βρετανικού στρατού θα μπορούν να καταρρίπτουν με λέιζερ drones και πυραύλους από απόσταση δέκα χλμ. Θα μπορούν επίσης να καταστρέφουν από μεγάλες αποστάσεις στόχους του αντίπαλου πυροβολικού.

Αυτά τα συστήματα θα αποτελέσουν μέρος του νέας γενιάς εξοπλισμού με τον οποίο θέλει η βρετανική κυβέρνηση να εφοδιάσει τον στρατό της χώρας. Για τον σκοπό αυτό έχει εγκρίνει ένα ποσό της τάξης των επτά δισ. ευρώ και εκτός από οπλικά συστήματα λέιζερ έχει αποφασισθεί η κατασκευή υπερηχητικών πυραύλων ένα τομέα στον οποίο έχουν αποκτήσει προβάδισμα όπως φαίνεται η Ρωσία και η Κίνα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο βρετανικός στρατός αναμένεται να λάβει εντός του 2023 ένα σύστημα HEL για μια δοκιμαστική περίοδο διάρκειας έξι μηνών. Το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιεί μια δέσμη λέιζερ 15-kilowatt για να εξουδετερώνει μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα. Χάρις στον ηλεκτρο-οπτικό/υπέρυθρο αισθητήρα το σύστημα αυτό μπορεί να εντοπίζει την εχθρικά drones από απόσταση δέκα χλμ. Όταν ο στόχος εντοπιστεί μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μια δέσμη λέιζερ θα πέσει πάνω και θα το εξουδετερώσει. Το σύστημα αυτό θα μπορεί να τοποθετείται και σε σταθερά σημεία π.χ. σε ταράτσες σπιτιών αλλά και πάνω σε οχήματα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό