22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τεχνητοί ύφαλοι για την αναζωογόνηση της θαλάσσιας ζωής

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι Τυνήσιοι περιβαλλοντολόγοι προσπαθούν να καταπολεμήσουν τη ρύπανση που προκαλείται στις ακτές της Μεσογείου της χώρας τους, εγκαθιστώντας τεχνητούς υφάλους για να ενθαρρύνουν την ανάπλαση της θαλάσσιας ζωής.

REUTERS/JIHED ABIDELLAOUI

Τα μέλη της οργάνωσης Notre Grand Bleu φτιλάχνουν τους υφάλους από κλαδιά φοινικών που στερεώνουν στον βυθό με πέτρες για να δημιουργήσουν χώρους ώστε να γεννήσουν αυγά σουπιές και άλλα θαλάσσια πλάσματα.

Η ρύπανση – που προκαλείται από την αλλαγή του κλίματος, τα ακατέργαστα λύματα, τα πλαστικά, την ιχθυοκαλλιέργεια και τις βιομηχανικές απορρίψεις – έχει επηρεάσει μεγάλο μέρος των ακτών της Τυνησίας, δήλωσε ο πρόεδρος του οργανισμού, Αχμέντ Σούκι.

REUTERS/JIHED ABIDELLAOUI

Ωστόσο, η οργάνωση λέει ότι δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά μια επιστημονική μελέτη για να εκτιμήσει πόσο έχει επηρεάσει η ρύπανση τη θαλάσσια ζωή στα ύδατα της Τυνησίας.

Άρχισε να δημιουργεί τους τεχνητούς υφάλους από το Μοναστίρ, ένα δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο.«Θέλαμε να είμαστε μέρος της λύσης, τοποθετώντας κλαδιά φοινικών με πέτρες», δήλωσε ο Μανέλ Μπεν Ισμαήλ, διευθυντής της ομάδας.

REUTERS/JIHED ABIDELLAOUI

Στο παρελθόν, οι παράκτιοι αγρότες έριχναν φύλλα φοίνικα στη θάλασσα μετά τη συγκομιδή. Στον πυθμένα τα φυτά προωθούσαν τη θαλάσσια ζωή, είπε ο Σούκι. «Θέλαμε να επιστρέψουμε σε αυτήν την τεχνική», πρόσθεσε.

REUTERS/JIHED ABIDELLAOUI

Ο οργανισμός είπε ότι είναι πολύ νωρίς για την παροχή δεδομένων σχετικά με την επιτυχία του σχεδίου. Ωστόσο, τα βίντεο δείχνουν αχινούς και άλλα πλάσματα που χρησιμοποιούν τους τεχνητούς υφάλους.

naftemporikigr με πληροφορίες Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό