25.2 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Τετράχρονος έκανε κομμάτια αμφορέα 3.500 ετών και ανεκτίμητης αξίας σε μουσείο του Ισραήλ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένας αμφορέας 3.500 ετών και ανεκτίμητης αξίας έγινε κομμάτια από ένα τετράχρονο αγόρι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε μουσείο στο Ισραήλ.

Το Μουσείο Hecht στη Χάιφα ανέφερε στο BBC ότι το συγκεκριμένο αγγείο χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού μεταξύ 2200 και 1500 π.Χ. -και ήταν ένα σπάνιο έκθεμα λόγω της εξαιρετικά καλής κατάστασης στην οποία είχε βρεθεί.

Ο αμφορέας βρισκόταν σε θέση κοντά στην είσοδο του μουσείου χωρίς προστατευτικό τζάμι, καθώς το μουσείο πιστεύει ότι υπάρχει «ιδιαίτερη γοητεία» στην προβολή αρχαιολογικών ευρημάτων «χωρίς εμπόδια».

Ο πατέρας του αγοριού, Άλεξ, είπε ότι ο γιος του «τράβηξε ελαφρά το βάζο» επειδή «ήταν περίεργος για το τι υπήρχε μέσα», με αποτέλεσμα να πέσει.

Ο Άλεξ είπε επίσης ότι σοκαρίστηκε όταν είδε τον γιο του δίπλα στον θρυμματισμένο αμφορέα και στην αρχή σκέφτηκε ότι «αποκλείεται να το έκανε το παιδί μου», ενώ αφού ηρέμησε το αγόρι μίλησε με τον φύλακα του μουσείου.

Το Μουσείο Hecht δήλωσε ότι μετά το ατυχές περιστατικό, το παιδί έχει προσκληθεί ξανά στην έκθεση με την οικογένειά του, προκειμένου να του γίνει μια οργανωμένη ξενάγηση.

«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα αντικείμενα της έκθεσης έχουν υποστεί σκόπιμη ζημιά και τέτοιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με μεγάλη αυστηρότητα, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής της αστυνομίας. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, δεν ήταν σκόπιμο. Το βάζο καταστράφηκε κατά λάθος από ένα μικρό παιδί που επισκέφθηκε το μουσείο και η αντίδρασή μας θα είναι ανάλογη», είπε στο BBC ο εκπρόσωπος του μουσείου Lihi Laszlo.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα εξάλλου, αναμένεται ο αμφορέας να επιστρέψει στη θέση του, καθώς ήδη ειδικός συντηρητής εργάζεται για την αποκατάστασή του. 

Ο πατέρας του αγοριού ανέφερε ότι θα νιώσουν «ανακουφισμένοι» όταν δουν τον αμφορέα να επιστρέφει στο μουσείο, ωστόσο πρόσθεσε ότι λυπάται επειδή «δεν θα είναι πλέον το ίδιο αντικείμενο».

Το μουσείο ανέφερε ότι «όποτε είναι δυνατόν, τα αντικείμενα εκτίθενται χωρίς φράγματα ή γυάλινους τοίχους». Και «παρά το σπάνιο περιστατικό» το μουσείο σκοπεύει να συνεχίσει αυτή την παράδοση.

Παρόμοια αντικείμενα κεραμικής που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών είναι συνήθως σπασμένα ή ημιτελή όταν ανακαλύφθηκαν, καθιστώντας τον συγκεκριμένο αμφορέα «εντυπωσιακό εύρημα».

Το Μουσείο Hecht βρίσκεται στους χώρους του Πανεπιστημίου της Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ και εκθέτει αντικείμενα αρχαιολογίας και τέχνης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό